2014. március 30., vasárnap

Medvehagymás grissini bryndzás-görög joghurtos mártogatóssal (diabetikus)

 Grissinit már régóta akartam sütni. Ottisnál bukkantam erre a receptre, és némi változtatással el is készült. A medvehagymás grissini önmagában is nagyszerű csemege, de az élmény tovább fokozható, ha juhtúrós-görög joghurtos kencébe mártogatjuk őket. :-)

Hozzávalók a grissinihez:
-18 dkg DW sütőliszt (+ a nyújtáshoz)
-25 dkg Diabestar sütőliszt
-300 ml tej
-2,5 dkg friss élesztő
-1 kk cukor (nem nyírfacukor!)
-2 csapott ek só
-2,5 dkg vaj vagy olaj
-1 marék apróra vágott medvehagyma
-1 tojás a tetejére
A mártogatóshoz:
-12,5 dkg bryndza
-20 dkg görög joghurt
-1 csipet só 


Elkészítés :

A tejet melegítsük fel (csak langyos legyen!), morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A kétféle lisztet és a sót keverjük össze. Öntsük hozzá a megkelt kovászt, az olvasztott vajat (vagy az olajat), és az apróra vágott medvehagymát és gyúrjuk ruganyos tésztává. Meleg helyen letakarva kelesszük a duplájára. Lisztezett deszkán nyújtsuk 20 centi széles téglalappá és vágjuk ujjnyi csíkokra. A csíkokat kicsit sodorjuk meg és fektessük sütőpapírral bélelt tepsire. Kicsit még nem árt letakarva pihentetni. Kenjük le a tojással, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük meg. A mártogatóshoz törjük össze a bryndzát és keverjük el alaposan a joghurttal. Ízesítsük egy csipet sóval. 
Ebből a mennyiségből két tepsi, összesen 24 db 20-25 centis grissinim lett. 

2014. március 27., csütörtök

Répatorta muffin illatos mázzal tönkölylisztből, cukormentesen


 Lassan közeledik a Húsvét, ezért most egy könnyű (és nagyon finom) répatorta muffin receptet mutatok Nektek. Tortát sütni nem mindenki szeret, de így muffinnak elkészítve szerintem még a kezdő háziasszonyok (vagy a kevésbé rutinos urak) is bátran megpróbálkozhatnak vele. Ezt elkészíteni tényleg nem ördöngősség, de a krémbe cseppentett narancsvirágvíztől mégis különleges süteményt varázsolhatunk az ünnepi asztalra. 


 Hozzávalók 12 db-hoz:
-200 g fehér tönkölyliszt
-100 g nyírfacukor
-150 g reszelt sárgarépa
-2 tojás
-100 g natúr joghurt
-100 ml olaj
-1-1 tk sütőpor és szódabikarbóna
-1-1 nagy csipet só, őrölt fahéj és gyömbér
-1 kezeletlen narancs és 1 citrom reszelt héja


A mázhoz:
-100 g mascarpone
-30 g nyírfacukor por
-fél narancs leve
-1 tk narancsvirágvíz (elhagyható)
A tetejére
-egy narancs reszelt héja.


Elkészítés:
A tojásokat keverjük habosra a nyírfacukorral. Adjuk hozzá a joghurtot és az olajat, reszeljük bele a citrusok héját, majd alaposan keverjük össze. A lisztet vegyítsük el a sóval, a fűszerekkel, a szódabikarbónával és a sütőporral, forgassuk össze a reszelt sárgarépával és lazán dolgozzuk el a "cukros" tojásokkal. Osszuk el szilikon a muffin formák mélyedéseiben. Toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe 25 percre. 
A máz hozzávalóit alaposan keverjük össze, és ezzel díszítsük a kihűlt muffinok tetejét, végül szórjuk meg reszelt narancshéjjal.


2014. március 25., kedd

Rácsos almás pite (diabetikus)

 

Mostanában kezdek belemerülni a cukrászati alapok tanulmányozásába. Az omlós tésztát úgy csináltam, ahogy a nagy könyvben meg van írva: 3:2:1 a bűvös arány, és liszt-zsiradék-porcukor a sorrend. Persze nálam cukorbeteg-barát liszt és nyírfacukor por került bele, a töltelékbe pedig eritrit, hogy a CH tartalom is elfogadható legyen :-)  A receptben megadott mennyiség egy 27 cm-es piteformához elég. A töltelékhez idared almát választottam, amit vaníliás pudingporral sűrítettem a hagyományos keményítő helyett. A gyümölcsöt szándékosan nem hámoztam meg. Szerintem így szebb is, finomabb is. A plusz ízt jó sok fahéj és némi aszalt áfonya adja. Kár, hogy nem illatos a monitor... legalább a csapnivaló fotóimat kompenzálná...


Hozzávalók a tésztához:
-80 g nyírfacukor por
-160 g vaj vagy margarin
-240 g szénhidrátcsökkentett liszt (DW sütőliszt)+ a nyújtáshoz
-1 kis tojás (ebből egy kicsit tegyünk félre a lekenéshez)
-1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:
-1 kg savanykás alma (tisztítva mérve)
-4 ek eritrit
-1 citrom leve (ebbe áztatjuk az almát)
-1 csapott tk fahéj
-1/2 csomag vaníliás pudinpor (főzős)
-20 g aszalt áfonya (mazsolát vagy diót is tehetünk bele)
-1 tk nyírfacukor


Elkészítés:
A lisztet, a nyírfacukor port és a sót szitáljuk össze. (Ez főleg a nyírfacukor pornak tesz jót, mert hajlamos becsomósodni). Adjuk hozzá a feldarabolt vajat és morzsoljuk össze. Ne nagyon tapicskoljuk, inkább gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze. Végül gyúrjuk hozzá a tojást, és folpackba csomagolva legalább 30 percre tegyük a hűtőbe pihenni. Akár egész éjszaka is bent lehet! Az almát vágjuk cikkekre, távolítsuk el a magházát, és kockázzuk fel. Felhasználásig tegyük citromos vízbe. Ha az összes gyümölcsöt feldaraboltuk, tegyük egy  lábosba az áfonyával, szórjuk meg fahéjjal és az eritrittel, öntsünk alá 0,5 dl vizet és pároljuk meg. Amikor kicsit megpuhult, fél dl hideg vízzel keverjük el csomómentesen a pudingport és adjuk az almához. Keverjük el, és ahogy besűrűsödött már tehetjük is félre hűlni. A tészta kétharmad részét lisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra. (Kicsit nagyobb legyen, mint a sütőforma). Tekerjük a sodrófára és emeljük át a piteformába. Nem baj, ha nem tökéletes, csak nyomkodjuk bele úgy, hogy a széléig felérjen a tészta. Villával szurkájuk meg és 15 percre toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe. Vegyük ki, kenjük rá a kihűlt tölteléket. A maradék tésztát nyújtsuk ki, vágjunk belőle vékony csíkokat, és rácsozzuk be vele a süti tetejét. A félretett tojással kenjük le és szórjuk meg egy kevés nyírfacukorral. Toljuk vissza a sütőbe és süssük további 20 percig, vagy amíg színt nem kap. Fontos, hogy ha a széle idő előtt elkezdene barnulni, de a teteje még nem sült át, akkor a széleket takarjuk le alufóliával, és úgy süssük készre a pitét.


Jó étvágyat!

2014. március 21., péntek

Mákos-citromos keksz aszalt áfonyával (cukormentes)


 Még mindig aprósüti-láz van... És most már aszalt áfonya-láz is. Annak idején városszerte minden boltot felforgattam cukormentes aszalt áfonya után, de sehol nem jártam sikerrel. Szerencsére Anyukámnak sikerült, ami nekem nem. Így most mindenbe bele akarom tenni... Ezt a kekszet a Flatcat blogon találtam. Illetve nem egészen ezt, mert persze változott a receptúra. Egyrészt diabetikus lett, másrészt egész mák került bele a darált helyett. A család szerint nagyon finom (bár Anya egy pici fahéjat még hiányolt belőle). Én pedig megsütni szerettem :) Úgyhogy mindenki jól járt :)))


Hozzávalók 40-45 db kekszhez:
-20 dkg szénhidrátcsökkentett liszt (DW sütőliszt)
-10 dkg egész mák
-10 dkg nyírfacukor por
-15 dkg vaj
-8 dkg aszalt áfonya (cukormentes!)
-1 kezeletlen citrom leve és héja
-1 kis tojás.


Elkészítés:
A hozzávalókat gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze, formázzunk belőle hosszú rudat, és tekerjük folpack-ba, majd hagyjuk a hűtőben pihenni. Ha a tészta megdermedt, éles késsel vágjuk kb 3-4 mm-es szeletekre. (Nekem ehhez lágynak bizonyult a tészta, így amiket levágtam, oválisak lettek. Persze hagyhatjuk így is, én azonban kis golyókat formáztam a levágott darabokból, és a két tenyerem között lapítottam őket korongokká). Sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben 16-18 perc alatt süssük meg a korongokat. Vigyázat, melegen még törékenyek. Ha kihűltek, tegyük a kekszeket jól záródó dobozba, így sokáig eláll.


Ui: Tehát áfonyás receptekkel még találkozhattok majd. Tele vagyok ötletekkel...


2014. március 16., vasárnap

"Túró Rudi" torta (diabetikus)


Egy nagyon hasonló süti volt már a blogon. A kép minősége hagyott kívánni valót maga után, az elnevezés sem volt az igazi, és a recept is túl bonyolult volt. Helyette sütöttem ezt a gyönyörűséget, így a régi törlésre kerül, viszont a recepttár egy jó kis "Túró Rudi" tortával lesz gazdagabb. :-)


Hozzávalók egy 22 cm-es tortához:
-12 dkg szénhidrátcsökkentett liszt (DW sütőliszt)
-8 dkg nyírfacukor por
-2 ek keserű kakaópor 
-3 tojás
-100 g tejföl
-1 dl olaj
-1-1 tk sütőpor és szódabikarbóna
A tetejére:
-500 g túró
-100 g tejföl
-200 ml habtejszín
-3 ek folyékony édesítő
-1 csomag (20g) zselatin
-0,5 dl víz, 1 kk vanília velő
A bevonathoz:
-100 g magas kakaótartalmú étcsokoládé (74%), 3 dkg vaj

 

Elkészítés:
Az egész tojásokat keverjük habosra a nyírfacukorral, majd dolgozzuk el a tejföllel és az olajjal. A száraz anyagokat szitáljuk össze, és forgassuk össze az előzőekkel. Simítsuk sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába, és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig süssük. (Kb 30 perc). Ha kicsit lehűlt, fordítsuk meg a formában, húzzuk le róla a sütőpapírt, és így hagyjuk teljesen kihűlni. A túrót törjük át és keverjük el a tejföllel, a vaníliával és az édesítővel. Verjük fel a tejszínt, és forgassuk össze a túróval. A fél dl vizet forrósítsuk fel, oldjuk fel benne a zselatint csomómentesen, majd lazítsuk egy kevés krémmel, végül öntsük vissza a többihez és lazán forgassuk össze. Kenjük el a torta tetején, és tegyük a hűtőbe, amíg megdermed. A befejezésnek több módja is van: az egyik, hogy a csokoládéból zöldséghámozóval forgácsokat vágunk (esetleg lereszeljük), és ezzel szórjuk meg a torta tetejét. A másik -amit én csináltam-, hogy vízgőz fölött egy kevés vajjal megolvasztjuk a csokit, és ezzel vonjuk be a süti tetejét. Így utólag praktikusabbnak tűnik a csokiforgácsos verzió, mert a visszadermedt csoki miatt kicsit macerás a torta szeletelése. 

2014. március 11., kedd

Sült "raffaello" golyók cukormentesen :-)


A raffaello túrógolyó után most itt a sült változat! Ez a recept is a véletlennek köszönhető, néhány héttel ezelőtt egy kókuszos keksznek indult próbálkozásnek ez lett a vége. Amikor megláttam, hogy a "kekszek" a sütés alatt nem voltak hajlandóak kilapulni, már láttam is magam előtt a sült "raffaello"-kat. Picit változtattam az arányokon, mindegyik közepébe pörkölt mogyorót dugtam, és  kész is volt a sült raffaello.Tudom, az eredeti golyó mandulával készül, de mogyoróval egyszerűbbnek tűnt a golyóbis gyártás. És jobban is szeretem... Mindenki tegye bele az ízlésének valót. :-)


Hozzávalók kb 26 darabhoz:
-200 g kókuszreszelék
-150 g tejföl
-13 dkg nyírfacukor
-2,5 dkg kókuszliszt
-2,5 dkg szénhidrátcsökkentett liszt
-2 tojás
-csipet só
-1 tk kókusz aroma
-5 dkg törökmogyoró vagy mandula (pucolva).


Elkészítés:
A mogyorót vagy a mandulát száraz serpenyőben pirítsuk meg. Ha kihűlt, dörzsöljük le róla a héját. Az egész tojásokat keverjük habosra a nyírfacukorral, majd a tejföllel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és dolgozzuk össze. Rövid ideig pihentessük a hűtőben.Gyúrjunk a masszából diónyi gombócokat, mindegyik közepébe egy szem mogyorót nyomva. Sorakoztassuk őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és 175 fokra előmelegített sütőben (gázsütő 2-es fokozat) 25 perc alatt süssük meg a golyókat.


 Illatosak, finomak, és egyáltalán nem száradnak ki. Még napokkal később sem...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...