2013. február 26., kedd

"Bounty" tekercs (diabetikus)

Aki szereti a kókuszt, az ezt a sütit egyszerűen imádni fogja!

A tésztája ugyanaz, mint a Kakaós piskótatekercsnek, csak ott epres-málnás tejszínnel volt töltve, ehhez pedig csoda finom kókusz krém készült.
Ennek a tésztájába van
töltve a kókusz krém :-)
Kalória szegénynek nem mondható, de abból is le lehet egy kicsit faragni, ha kívülről nem vonjátok be (az epres-málnás sem volt, és úgy is tökéletes).
Mascarpone-ból a nagyobb hiperekben már lehet kapni "light" verziót.
Csokiból szándékosan nem diabetikusat vettem. Ez a 90%-os kakaó tartalmú tábla összesen 17g szénhidrátot tartalmaz, a kalória tartalma pedig jócskán elmarad a diabetikus változattól. Nem utolsó sorban pedig olcsóbb is.Persze 70-75% kakaó tartalomtól felfelé bármelyik megteszi.A recept 20 szeletre szól.

Hozzávalók a tésztához:
-12 dkg diabetikus liszt
-3 dkg kakaó por
-1 tk sütőpor
-1 tk szódabikarbóna
-10 dkg nyírfacukor
-csipetnyi só
-6 tojás
-150 g joghurt
-1,5 dl olaj
A tészta elkészítését leírtam: itt.

Hozzávalók a kókusz krémhez:
-12 dkg kókusz reszelék
-5 dl tej
-2 tk kókusz aroma
-250 g mascarpone
-200 ml tejszín
-2 ek folyékony édesítő
-1 cs. hab fixáló
-3 csapott ek zselatin
-5 dkg 90%-os csokoládé (de legalább 70%)
-vanília velő
A tetejére: (ez elhagyható)
-200 ml tejszín
-1 tk kókusz aroma
-1 cs. hab fixáló
-vanília velő
-2 ek kókusz pehely vagy kókusz reszelék

A krémet lehetőleg már előző nap kezdjük el elkészíteni. A tejet a kókusz reszelékkel forraljuk fel, adjuk hozzá a kókusz aromát és az édesítőt, és miután kihűt, egy éjszakán át hagyjuk a hűtőben összeérni.
Másnap keverjük hozzá a mascarpone-t, a vaníliát, az apróra vágott étcsokoládét, és óvatosan forgassuk bele a hab fixálóval felvert 2 dl tejszínt.
A zselatint oldjuk fel egy kis forró vízben (épp csak annyiban, amennyiben el tudjuk keverni). Kicsit hagyjuk hűlni, majd keverjük el 1-2 ek kókusz krémmel, majd öntsük vissza a többihez, és vegyítsük el. 
Töltsük meg a kakaós piskótát a kókusz krémmel, és miután feltekertük, folpackkal vagy alufóliával csavarjuk be, hogy megtartsa a formáját amíg a zselatintól összeáll a krém.
Ezzel akár be is fejezhetjük a sütit, így is nagyon mutatós.
Ha azonban kívülről is bevonnánk, akkor a tetejére valókat - a kókusz pehely kivételével - verjük habbá, és vonjuk be vele a tekercset.
A tetejét szórjuk meg a kókusszal.

Jó étvágyat! :-)

2013. február 25., hétfő

Pink cékla krémleves


 Ezt a levest a Dolce Vita blogon találtam, és azonnal el akartam készíteni. Olyan szép, és rettentő egyszerű.
Az egyetlen nem mindennapi hozzávaló a fekete kömény.
"Magjának enyhén hagyma íze van, illata megtörve némileg a borsra és az oregánóra emlékeztet"Az ára sem vészes, én 120 forint körül vettem a 40g-os kiszerelést. Ha ezt beszereztük, a leves már gyerekjáték :-)


Hozzávalók:

-20 dkg pucolt cékla
-1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- kis pohár tejföl
-só, frissen őrölt bors
-1 tk római kömény
- feketekömény
-fél dl olíva olaj
- tányéronként 1-1 tk tejszín

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát futtassuk meg az egy ek olíva olajon, majd adjuk hozzá a pucolt, kockákra vágott céklát és dinsztejük egy kicsit. (5-10 perc). Zúzzuk bele a fokhagymát, öntsük fel 8 dl vízzel, adjuk hozzá a római köményt. Lefedve főzzük puhára a céklát. Mikor megfőtt , turmixoljuk le a levest, sózzuk, borsozzuk, keverjük el benne a tejfölt. Tálaláskor csorgassunk rá egy kis tejszínt, és szórjuk meg a fekete köménnyel.
Igazából csak az elkészítése izgatott, megenni annyira nem akartam. Szívesen eszem céklát, ha mellék szereplő egy ételben. Itt viszont az övé a főszerep. Persze azért megkóstoltam. Szerencsére. Mert ízlett. Nem is kicsit! :-))) A színe nem lett ennyire élénk, de "felturbóztam" egy kis cékla lével. Itt megnézhetitek, hogy milyen végeredményre számítsatok. :-)
Jó étvágyat! :)

Virslis gombás tojás a sütőből

Rohanós napokra pikk-pakk ebéd



Valami gyors, de tartalmas ebédet kellet összedobnom egy őrülten zsúfolt napon. Az egy kiló sampinyon gomba szerencsésen egybefagyott a mélyhűtőben, és bár a tejszínes- gombás pulyka raguba kellett jócskán, azért az egy kiló az túl sok lett volna. Ha már egyszer ki kellett olvasztani, a "maradékból" gondolkodtam a sietős villám ebéden. Volt itthon virsli, tojás, paradicsom, friss snidling. Rántottát nem akartam, tükörtojás lett belőle. Persze nem hagyományosan, hanem sütőben sütve. Addig is lehet tovább intézni a rohanós napot ...

Tehát ami belekerült 2 személyre:
-25 dkg sampinyon gomba (mirelit)
-35 dkg pulyka virsli
-1 csokor petrezselyem
-6 tojás
-1 nagyobbacska paradicsom
-1 kövér gerezd fokhagyma
-2 tk olíva olaj
-só, bors


És ami abban az 5-10 percben történt, amíg foglalkoztam vele:

Felforrósítottam 2 tk olíva olajat, beledobtam a gombát, sóztam- borsoztam, és addig pároltam, míg elfőtt a leve. Beletettem a karikára vágott virslit, és a zúzott fokhagymát. A felaprított petrezselyem felét csak az utolsó pillanatban dobtam bele.Amikor kicsit megpirult, egy sütőtálba öntöttem. (Kikenni nem kell, bőven elég az a kis olíva, amit a gomba alá tettünk). Rászórtam a kockákra vágott paradicsomot, még egy kis só-bors, fakanállal néhány mélyedés kialakítása, és jöhetnek a tojások. Óvatosan, hogy egyben maradjon a sárgája.
4-es fokozatra előmelegített sütőben 30 perc alatt készült el.
Végül megszórtam a petrezselyem másik felével, és pirítóssal tálaltam.

Tejszínes gombás pulykaragu petrezselymes kuszkusszal

Bocs a fotóért, kritikán aluli :((( Viszont az ízlelő bimbóknak tetszeni fog, ha a retinának nem is... :-)
Hetek óta vágytam valami gombás ételre. Ez a jó kis pulykaragu lett belőle. Sok tejszín van benne, ezt nyugodtan helyettesíthetitek tejföllel. Nekem el kellett használnom, mert a dátum szerint két hét múlva megadta volna magát...A gomba rengeteg pozitív táplálkozás-élettani hatással rendelkezik, olvashattok róla: itt vagy itt.A kuszkusz pedig továbbra is nagy sláger nálunk, és a gomba szószhoz nem is lehetne jobbat kitalálni!
Hozzávalók 4 személyre:
-1 kg pulykamell filé
-75 dkg sampinyon gomba (mirelit)
-1 csokor petrezselyem
-500 ml tejszín (vagy tejföl)
-1 ek olíva olaj
-3 gerezd fokhagyma
-1 tk őrölt fekete bors
-2 tk kakukkfű
-25 dkg kuszkusz (3,5 dl)
- zöldség alaplé-lehet kockából is- (5,25 dl)
-só
Elkészítés:
A húst öblítsük le, a hártyákat távolítsuk el, és vágjuk falatnyi kockákra. Egy tálban forgassuk össze az olajjal, sóval, 2 gerezd zúzott fokhagymával. Hagyjuk állni legalább fél órát.
A gombát sózzuk- borsozzuk, ízesítsük a kakukkfűvel és pároljuk puhára. Ha megpuhult, zúzzunk bele egy gerezd fokhagymát és adjuk hozzá a felaprított petrezselyem felét. Turmixoljuk le. A húst egy nagyobb serpenyőben pirítsuk meg, majd öntsük hozzá a gombás szószt és a tejszínt, ha szükséges, ízesítsünk utána, és rottyantsuk össze az egészet. Az alaplevet forraljuk fel. Keverjük el benne a kuszkuszt, fedjük le, és hagyjuk békén 20 percig. (Kukucskálni nem ér!)
Ha ez letelt, villával keverjük át, szórjuk bele a petrezselymet.
A gombás pulykaragut tálaljuk a petrezselymes kuszkusszal.
Jó étvágyat!

2013. február 19., kedd

Málnás brownie (diabetikus)

céklás brownie-nak annak idején nagy sikere volt. Gondoltam is rá mostanában, hogy kellene csinálni megint. A tejpite után viszont málna- ehetnékem támadt. Összehoztam a kettőt, parancsoljatok :


A hozzávalók kicsit eltérnek az eredeti recepthez képest: kicsit több a cékla, valahogy kívánkozott bele még egy tojás, ott a 30 dkg málna, és most diabetikus gyümölcs joghurtot tettem bele, nem natúrt. Persze véletlenül sem találtam málnásat, így epressel csináltam.
Akár egyik, akár másik verziót választjátok, a végén azért kicsit érződik a joghurt savanykássága. ( Bár ha kibírjuk, hogy egy napig álljon a hűtőben, akkor tényleg alig érezhető). Aki ezt nem kedveli, a tetejére a joghurt helyett 150 ml tejszínt használjon.

Hozzávalók:
-265 g cékla (tisztítva mérve)
-25 dkg diabetikus liszt
-1 tk sütőpor
-1 tk szóda bikarbóna
-30 g keserű kakaópor
-150 g diabetikus gyümölcs joghurt
-3 tojás
-20 dkg eritrit
-120 ml olaj
-30 dkg mirelit málna
A tetejére:
-150 g diabetikus gyümölcs joghurt vagy 150 ml tejszín
-15 dkg vaj vagy margarin
-3 dkg keserű kakaó por
-10 dkg eritrit (Ízlés szerint lehet több)
-1 kk vanília velő
- a málna leve



Elkészítés:
A málnát hagyjuk kiolvadni, csepegtessük le és fogjuk fel a levét. A céklát pucoljuk meg, reszeljük le és pici vizet hozzáadva pároljuk teljesen puhára. Ha megfőtt, alaposan csepegtessük le és hagyjuk kihűlni. A tészta száraz hozzávalóit vegyítsük össze, majd adjuk hozzá a joghurtot, az olajat, a tojásokat és a hideg céklát. Keverjük össze, majd forgassuk bele a málnát. Béleljünk ki egy 20*28-as tepsi alját sütő papírral és simítsuk bele a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb 45 percig. (Végezzünk tű próbát!) Amíg sül, egy lábasban melegítsük össze a joghurtot (vagy a tejszínt), a vajat, az eritritet, a lecsepegtetett málna levét és a kakaó port. Várjunk, míg egyet rottyan, majd húzzuk le a tűzről. Keverjük hozzá a vaníliát. Amikor a tészta megsült, rögtön öntsük le a csokis keverékkel és hagyjuk hűlni. Tegyük a hűtőbe néhány órára, míg a máz megszilárdul annyira, hogy szeletelni tudjuk.

Jó étvágyat hozzá!

Üde saláta sajttal és citromos öntettel


Ezt a salátát a bacon-be tekert csirke máj mellé dobtam össze. Olyan finom lett, hogy muszáj feltennem a blogra.

Igazi friss, "nyár illatú" sali lett belőle.
Sajnos eddig méltatlanul mellőzve voltak a saláták, de mostantól számíthattok ilyen receptekre is.
A csirke máj mellé kecske sajtból csináltam, másnap újra elkészült, de már mozzarellából. 
Tudom, hogy ég és föld a kettő, de így is- úgy is nagyon jó. Ha a mozzarellás változatot választjátok, akkor bátrabban kell fűszerezni. ( Ezek tekintetében nem is írok mennyiséget, ki-ki ízlése szerinti arányban használja őket).
Akár nehezebb ételek, akár könnyű fehér húsok vagy halak mellé is tökéletes választás.


Hozzávalók:

-2 db paradicsom
- fél kígyóuborka
-4-5 levél vaj saláta
-10 dkg mozzarella vagy 8 dkg kecske sajt
-4 ek tejföl
-1 ek citromos kukoricacsíra olaj (vagy olíva olaj+1 tk citromlé)
-néhány friss bazsalikom levél
-1 citrom reszelt héja (csak a sárga rész!)

A fűszerek:

só, fehér bors, provence-i fűszerkeverék, fokhagyma pehely, kakukkfű.


A pardicsomot és a sajtot vágjuk kockákra, az uborkát először hosszában négybe, majd karikázzuk fel, a bazsalikom leveleket aprítsuk finomra, salátát pedig szeleteljük vékony csíkokra. Sózzuk- borsozzuk, hintsük meg a provence-i fűszerkeverékkel és locsoljuk meg a citromos olajjal. 

A tejfölt keverjük el kakukkfűvel, sóval-borssal, a frissen őrölt fokhagyma pehellyel és reszeljük bele az alaposan lesikált citrom héját. Forgassuk össze a salátával, és alaposan hűtsük be, mielőtt fogyasztjuk.


Jó étvágyat!



2013. február 14., csütörtök

Mangós-málnás tejpite (diabetikus)


Varga Gábor Desszert szerelem című könyvében találtam rá egy aszalt szilvás tejpite receptjére.
A lisztet kicseréltem diabetikusra, a por cukrot nyírfacukor porra, és aszalt szilva helyett pedig
(mert cukorbeteg nem eszik ilyesmit!) mangó kockákat és gurulós málnát tettem bele.
A recept kerek, kapcsos torta formát ír, de én nem mertem megkockáztatni, hogy a híg tészta megszökjön. Mivel nem találtam hagyományos kerek alkalmatosságot hozzá, így egy hosszúkás 35*13 cm-es formába töltöttem a tésztát.
Ne ijedjen meg senki! A kész pite közepe ahogy hűl, kicsit be fog esni.A könyvben is ilyen, ez nem azt jelenti, hogy elrontottunk bármit is!
Végül lazán felvertem egy kis enyhén édesített tejszínt egy csipet vaníliával, és leöntöttem vele a sütit.


Hozzávalók:
-150 ml tej
-8 tojás
-200 g nyírfacukor por
-50 g diabetikus liszt
-100 g vaj
-1 kk vanília velő
-4 ek rum
-1 csipet só
-150 g málna (mirelit is jó)
-10 dkg mangó kockákra vágva
Továbbá, ha nyakon szeretnénk önteni:
-200 ml hab tejszín
+1 csipet vanília velő
+1cs. hab fixáló
+ folyékony édesítő ízlés szerint

Elkészítés:
A tejet a vanília magokkal forraljuk fel, majd teljesen hűtsük ki.
A vajat olvasszuk meg, a papírjával kenjük ki a formát. Amikor felolvadt, keverjük el benne a rumot és tegyük félre. A lisztet, a nyírfacukor port mérjük ki és egy csipet sóval forgassuk össze. Adjuk hozzá a vaníliás tejet és keverjük simára. Üssük bele a tojásokat, végül a rumos vajat és keverjük amíg egynemű nem lesz a massza. Öntsük a sütő formába és rendezzük el a tetején a málnát (ha mirelit, akkor felengedve és lecsöpögtetve) és a kockákra vágott mangót.210 fokra előmelegített sütőben (gázsütő 4-es-5-ös fokozat között) süssük 30-35 percig. Ha kihűlt, toljuk a hűtőbe néhány órára.
A hideg tejszínt a vaníliával, a hab fixálóval és ízlés szerint folyékony édesítővel verjük lágy habbá, és öntsük le vele a tejpitét.

Jó étvágyat! :-)

2013. február 13., szerda

Bolognai spagetti pulykából (diabetikus)

Az olasz konyha szerelmeseinek ma bolognai spagettit hoztam. Jól esik ebben az időben egy tányér melengető tészta.
Főleg, ha igazán paradicsomos és jól keverednek benne a különböző fűszerek. Egy nagy kupac reszelt sajt a tetejére -hadd olvadozzon- és már a nap is szebben süt! :-)Anyukám receptjét reformosítottam:Pulyka húsból készült, diabetikus spagettivel, és a négy adagban összesen 1 tk olíva olaj van.

Hozzávalók:
-1 kg darált pulyka
-12 dkg vöröshagyma
-1 tk olíva olaj
-1 ujjnyi darabka citrom héj (előtte alaposan sikáljuk le a citromot, vagy vegyünk kezeletlent)
-2 tk rozmaring
-1 tk bazsalikom
-2 gerezd fokhagyma
-só, bors
-750 g sűrített paradicsom
-1 marha húsleves kocka (igen:MARHA!)
-400 g diabetikus spagetti 
- 15 dkg reszelt trappista vagy edami sajt
- nyírfacukor (nem biztos,hogy kell bele)
Elkészítés:
Forrósítsunk fel egy tk olíva olajat, majd a darált húst pirítsuk meg rajta, míg kifehéredik.
 Ekkor adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és sózzuk meg. 
Amikor a hagyma összeesett, öntsünk hozzá 2 dl vizet, tegyük bele a leves kockát és 
a fűszereket -a rozmaring kivételével-,a darabka citrom héjat és zúzzuk bele a fokhagymát.
Főzzük össze, majd adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és a rozmaringot. 
Kóstoljuk meg és ha szükséges, fűszerezzünk utána. Ha a paradicsomtól savanykás lenne, egy pici nyírfacukorral édesítsük.
Várjuk meg, míg egyet rottyan, és kész is van. :-)
A spagettit lobogva forró, bő sós vízben főzzük meg. Amikor majdnem puha, szűrjük le. 
Én nem szoktam hozzá olajat  használni, hanem a tészta főzvizébol megtartok 1-2 evőkanálnyit, és a leszűrt tésztát ezzel forgatom össze. Ha az olaszoknak jó így, akkor nekem is! :-) Tényleg nem ragad össze, csak tálalásig keverjük át 
néhányszor.
A spagettit halmozzuk a tányérokra, osszuk szét rajtuk a ragut és szórjuk meg bőven reszelt sajttal.
 Jó étvágyat!

2013. február 12., kedd

Bacon-ös tükörtojás muffin sütőben némi extrával :)

Tükörtojást muffin sütőben sütni nem az én ötletem volt. Viszont így pikk-pakk finom és újszerű ételt rittyenthetünk az asztalra szinte nulla munkával. :-)
Igaz, hogy nem éppen reform kaja, de egy nagy kupac friss zöldséggel és teljes kiőrlésű vagy magos pirítóssal szerintem remek reggeli! Ráadásul a kenyér pirítással sem kell külön bajlódnunk, csak pakoljuk őket a rácsra a muffin sütő mellé, és készül magától. Addig lehet zöldséget aprítani vagy elkészíteni a teát. Hogy legyen benne egy kis extra, a tojások alá egy-egy darabka kecske sajtot csempésztem.
Hozzávalók két személyre:
-4 tojás
-8 szelet bacon
-egy ujjnyi darabka kecske sajt (tojásonként egy dobókockányi)
-1 kk olíva olaj
-só, színes bors, Provence-i fűszer keverék
-A tálaláshoz: 8 szelet teljes kiőrlésű vagy magos toast, friss saláta

Elkészítés:
A muffin sütő mélyedéseit kenjük ki az olíva olajjal. A bacon csíkokat vágjuk félbe, és béleljük ki a lyukakat úgy, hogy ne maradjon rés közöttük.
Mindegyikbe tegyünk egy-egy darabka kecske sajtot, majd óvatosan üssünk rájuk egy tojást.A tetejét ízlés szerint fűszerezzük. Az üresen maradt mélyedéseket töltsük meg félig vízzel, majd tegyük az előmelegített sütőbe. (4-es fokozatra).
 Ha túl gyorsan elkezdene pirulni a szalonna és a tojások még folyósak, akkor takarjuk le alufóliával és úgy süssük készre őket.
Amikor már majdnem kész, tegyük mellé a pirítósnak szánt kenyeret. Tálaljuk friss zöldségekkel.


 Jó étvágyat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...