2015. április 26., vasárnap

Epres keksz tönkölylisztből, nyírfacukorral


 Már megint Tündérsütinél estem szerelembe. Most ezek az epres kekszek lobbantottak lángra. Tudom, hogy még nem az igazi az eper, de ezzel nem tudtam tovább várni. Ugye megértitek?! :-)


A recepten annyit változtattam, hogy fehér tönkölylisztből és nyírfacukorral készült.És nekem nem fért rá annyi eper, 4-5 szem elég volt. Nekem nincs légkeveréses sütőm, ezért kicsit magasabb hőfokon és tovább sütöttem. Ezen kívül minden úgy történt, mint Ildónál. Nyugodtan használhattok hozzá szénhidrátcsökkentett lisztet is, nekem pont elfogyott. Egy kicsit több víz kell majd bele, de máson nem kell változtatni. 



Hozzávalók 12 kekszhez:
-150 g fehér tönkölyliszt vagy DW sütőliszt
-50 g nyírfacukor
-50 g szobahőmérsékletű margarin
-1 tojás sárgája
-egy csipet só
-egy löttyintésnyi vanília kivonat
-4-5 szem eper
-annyi langyos víz amennyit felvesz.


Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. (1-es és 2-es között sütöttem). Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a nyírfacukrot. Adjuk hozzá a tojás sárgáját és a puha vajat. Apránként öntsünk hozzá annyi langyos vizet, hogy a tészta összeálljon. Ha már nem morzsálódik, akkor jó. Formázzunk belőle diónyi golyókat és sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire. A tenyerünkkel lapítsuk le őket, hogy kb fél cm vastag korongok legyenek. A megmosott epreket karikázzuk fel és nyomjunk 3-3 szeletet mindegyik kekszecskére. Toljuk az előmelegített sütőbe és addig süssük amíg aranybarnák nem lesznek. Ha már vanília és sült eper illata kúszik elő a sütőből, és a széle kezd pirulni, már kész is van. Ennyi ;-)


 Jó étvágyat! :-)



2015. április 18., szombat

Kelesztés nélküli pogácsa tönkölylisztből


Ritkán sütök sósat, de Tündérsüti pogácsái megpecsételték a sorsomat. :-) Semmi  macera, gyorsan megvan és elképesztően finom! Csak annyit változtattam rajta, hogy fehér tönkölylisztből sütöttem, ezen kívül szórol szóra az ott látott receptet használtam. Az első körben... 


Mert péntek esti levezetésként elkészültek a szezámmagosak, szombat reggel meg már gyúrtam is be a második kört, hogy sajtos is legyen. Csak tönkölyliszt nem volt annyi... Így ez már fele-fele arányban készült annak és CH csökkentett lisztnek a keverékéből. Itt már kicsit több tejföl és víz került bele. 


Hozzávalók egy tepsi (nálam 44 db) pici pogihoz:
-250 g fehér tönkölyliszt+egy kevés a nyújtáshoz
-15 g élesztő
-125 ml langyos víz vagy tej*
-1 ek tejföl
-1 kk só
-1 csipet fruktóz vagy cukor*
-40 g olvasztott de nem forró vaj

 A tetejére:
-1 tojás (ez se legyen hideg!)
-fekete köménymag vagy reszelt sajt


 Elkészítés:
Szitáljuk egy tálba a lisztet. Alakítsunk ki egy mélyedést a közepén és morzsoljuk bele az élesztőt. A kimért vízben oldjunk fel egy csipet fruktózt vagy hagyományos cukrot és öntsük az élesztőre. Letakarva hagyjuk felfutni. (10 perc). A kimért vajat olvasszuk fel. Én a tejföllel együtt szoktam megmikrózni, hogy az se legyen túl hideg és amikor langyosra hűlt akkor adom a tésztához. Már csak a sót kell beletenni és gyúrhatjuk is össze a tésztát. Alaposan dolgozzuk ki, majd lisztezett deszkán* nyújtsuk ujjnyi vastagságúra és pici pogácsa szaggatóval szúrjuk ki pogikat.


 Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire egymástól távol. Kenjük le a tetejét tojással és tetszés szerint szórjuk meg a köménnyel vagy egy kis reszelt sajttal. A sütő aljára tegyünk egy vízzel teli lábast vagy tepsit és amikor betettük a pogácsákat, akkor gyújtsuk be 180 fokra. Amikor illatozni kezd és szép színt kap, már kész is van! :-)


 *1.Az eredeti receptben tej szerepel, de én nem akartam emiatt felbontani egy dobozzal. Nem nagyon fogy itthon... Aki hasonló cipőben jár, nyugodtan helyettesítse langyos vízzel.

*2.Az élesztő felfuttatásához használhatunk fruktózt is, de szerintem ennyi belefér. A kovászhoz bizony cukor kell, és hacsak nem diabetikus pékárut eszünk minden nap, akkor már be is bizonyosodott, hogy ez nem a világ vége.

*3.Apróságnak tűnik, de sok kicsi sokra megy... ezért mérjük ki azt a lisztet is amit a nyújtáshoz használunk és számoljuk bele az össz szénhidrát mennyiségbe! 



Jó étvágyat! :-)

Az eredeti recept az Ízemlékek blogról származik. Köszi Hani! <3

2015. április 1., szerda

Pilóta keksz házilag, cukor nélkül :-)


Szeretem gyermekkorom bolti nassolnivalóit házilag előállítani. Cukormentesen, persze :) Készült már vaníliás karika, csokis perec, téli fagyi és gumicukor is. A kollekcióból nagyon hiányzott a pilóta keksz! Korábban megpróbáltam egy internetes recept alapján megcsinálni, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Mentem hát a saját fejem után, és nagyon finomra sikerült! ;-) Az alapja egy egyszerű linzer ( a kakaós és vaníliás kekszecskék receptjéből ), a krém pedig... hát azt meg kell kóstolni! Tudom, hogy nem annyira szénhidrátszegény ez a pilóta keksz, de így jó ahogy van. Inkább a tésztából spóroljátok le a szénhidrátokat*, a töltelékből kár lenne kispórolni a csokit. 


Hozzávalók 25-30 kekszhez:
-300 g fehér tönkölyliszt
-200 g vaj (vagy margarin)
-100 g nyírfacukor por
-1 csipet só
-1 kk vaníliavelő
-25 g keserű kakaó
-1 közepes tojás
+ egy kevés liszt a szóráshoz
Hozzávalók a krémhez:
-150 g cukormentes tejcsoki
-50 g cukormentes étcsoki
-200 ml tejszín.


Elkészítés:
A 30 dkg lisztet keverjük össze a sóval, a vaníliával és a nyírfacukor porral. Morzsoljuk el a vajjal (forgókéses robotgépben könnyebb). Gyors mozdulatokkal dolgozzuk bele a tojást. Ha ez megvan, felezzük el a tésztát, és az egyik felébe gyúrjuk bele a kakaót. Fóliába csomagolva hűvös helyen pihentessük legalább egy órát. Lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra és szaggassuk ki a korongokat. Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben addig süssük, míg illatozni nem kezd vagy amíg egy leheletnyi színt nem kap az alja. Ez olyan 8-10 perc.
A krémhez daraboljuk fel a csokit és melegítsük addig a tejszínnel amíg fel nem olvad benne. Hagyjuk hűlni, közben időnként keverjük át. Amikor elkezd dermedni (épp csak hogy már nem folyik, hanem kezdi megtartani a formáját), töltsük nyomózsákba és a nyomjunk belőle kis halmokat a vaníliás kekszekre. Tegyünk mindegyikre egy-egy kakaós kekszet és óvatosan nyomjuk össze. Itt fontos a gyorsaság, mert gyorsan dermed a csoki! Ha rám hallgattok, Ti nem csacsogtok fél órát telefonon mielőtt összenyomnátok őket... Én elkövettem ezt a hibát, ezért nem lettek olyan szépek. És néhány el is tört. Sebaj, nagy duzzogva megettem a selejtet. ;-) 


* Ha szeretnétek kicsit kisebb CH tatralommal elkészíteni a kekszeket, akkor a fehér tönykölyliszt helyett használjatok szénhidrátcsökkentett lisztet, a nyírfacukor helyett pedig eritrit port. 
Ha kisebb kiszúróval szaggatjátok ki a korongokat, akkor több kekszetek lesz, több részre oszlik el a CH tartalom ezért 1 db kevesebbet tartalmaz majd. Így könnyebb beilleszteni az étkezésekbe. :-) 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...