2015. január 17., szombat

A világ legegyszerűbb kefíres sütije és az abból készült belül csokis kókusz kocka (diabetikus)


A világ alighanem legegyszerűbb sütijének receptjét a Strawberry blogon találtam. Ami nagyon tetszett benne (azon kívül, hogy kb 3 perc munka van vele és az összeállításához elég egy akármilyen tál és egy fakanál) az volt, hogy a hagyományos recepten kívül ott állt feketén-fehéren a sütemény diabetikus változata is. Tegnap az alatt az idő alatt amíg a vacsorámat melegítettem, össze is dobtam a tésztát. A végeredmény egy nem túl édes, kívül puha, belül ragacsos kakaós sütike. Amint felvágtam, már kóstoltam is. :-)  Még a "porcukor" sem hiányzott a tetejéről. Persze ártani nem árt neki és a fotókon is jól mutat. :-)


Hozzávalók:
-200 g szénhidrátcsökkentett liszt *
-1 dl olaj
-1 tojás
-4 dl kefír
-1 ek szódabikarbóna
-2 ek folyékony édesítő
-25 g keserű kakaópor
-1 tk rum aroma (elhagyható)

Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan keverjük össze és egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsiben 160 fokra előmelegített sütőben süssük tűpróbáig. (A recept 30 percet írt, az én sütőmmel ez 50 volt. Úgyhogy TŰŰŰPRÓÓÓBA! :-D ) Sütés közben szépen felpúposodott a teteje, aztán kicsit beesett. Semmi gond, óvatosan körbevágtam, megfordítottam, lehúztam róla a sütőpapírt és így, fejjel lefelé hagytam kihűlni. Így is kilométerekre van a mértani pontosságtól, de szerintem semmit nem veszít az élvezeti értékéből. :-)


Persze nem is Én lennék, ha ennyiben hagytam volna a napi sütis kalandot. Kókusz kockát csináltam belőle! :-D 


Hozzávalók a mázhoz:
-120 g vaj vagy margarin
-120 g eritrit
-2 ek tej vagy víz 
-2 ek keserű kakaópor
-1 tk rum aroma
-150 g kókuszreszelék


A sütit vágjuk 24 kockára. A máz hozzávalóit a rum aromán kívül melegítsük addig, míg össze nem olvad minden és az eritrit teljesen fel nem oldódik. Húzzuk le a tűzről és keverjük bele a rum aromát. Mártsuk bele a süti kockákat és hempergessük meg a kókuszreszelékben. Hűvös helyen hagyjuk megdermedni rajta a mázat. 


Hogy milyen lett? Talán elég annyi, hogy miután megkóstolta a család, körülbelül 4 darab árválkodik a tálcán ami néhány órája még tele volt.... 


* DiaWellness sütőlisztet használtam.

2015. január 11., vasárnap

Donut: Amerikai fánk - tepsiben sütve (diabetikus)


 Születésnapomra Tesómtól kaptam egy fánkos tepsit. Két hónapra el is felejtettem, hogy van ilyenem. Aztán hirtelen ötlet nélkül maradtam és közvélemény kutatást indítottam a Facebook-on, hogy mit süssek. Amikor először írta valaki a fánkot, már akkor úgy éreztem, hogy ez lesz a nyerő. Elvégre a közelgő farsang miatt éppen aktuális. :-) Aztán jött a következő javaslat: sütőben sült fánk. Ez az! A tepsi végre előkerült az ajándékzacskóból, én pedig elkezdtem bújni a Google-t ilyen receptek után. A legjobbat Morzsálós Mirzánál láttam. Ez az a recept. A diabetikus liszt miatt több tej került bele és cukor helyett folyékony édesítő, de ezt leszámítva mindent úgy csináltam ahogy ott láttam. Nekem nem 12 darab lett belőle hanem 14, pedig így is túltöltöttem a mélyedéseket. (Össze is nőtt néhány, ezekbe került a lekvár). Ha tényleg szép karikákat szeretnétek akkor tartsátok be azt, hogy csak 2/3-ig töltitek a tepsi mélyedéseit! A maradék tésztát adagoljátok muffin kapszlikba. Ugyan kicsit több idő alatt, de abban is tökéletesen megsül. Díszíteni körülbelül százféleképpen lehet még úgy is, hogy csak cukormentes alapanyagokat használunk. Én annyira belelendültem, hogy nem maradt egy sem csupaszon, pedig úgy is le akartam fotózni. :-( De megkóstolni meg tudtam, az a kettő esett áldozatul amelyiket a szilikon muffin formában sütöttem. Túlzás nélkül mondhatom, csodafinomak. Ha nem szórtok rá semmit,nem mártjátok semmibe, akkor is. De a kreatív énem nem hagyhatta úgy őket... :-)


Hozzávalók 12-15 darabhoz:
(fél adag a recepthez képest)
-250 g DiaWellness sütőliszt
-300 ml tej
-1 tojás
-100 g olvasztott vaj
-1/2 cs. szárított élesztő
-1 csipet só
-1 csipet fruktóz (csak hogy az élesztőnek könnyebb dolga legyen)
-20 ml folyékony édesítő
-1 tk vanília kivonat
- 2 kávéskanál olaj.


Elkészítés:
Fontos, hogy minden hozzávaló langyos legyen! Nem hideg és nem forró. 
Szitáljuk egy tálba a lisztet és a sót. A langyos tejbe szórjunk egy csipet fruktózt (vagy hagyományos cukrot) és adjuk hozzá a szárított élesztőt. Amikor felfutott, öntsük a liszthez. Mehet bele az olvasztott, de nem forró vaj, a tojás, a vanília kivonat és a folyékony édesítő. Fakanállal dolgozzuk össze és letakarva meleg helyen hagyjuk 45 percig pihenni. Ezalatt a tészta kelni fog. Akkor jó, ha nokedli állagú lesz. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A fánksütő mélyedéseit kenjük ki olajjal és töltsük meg a 2/3-áig a tésztával. Toljuk be a sütőbe és süssük szép pirosra őket. A recept alapján ez 10-15 perc, egy másik blog szerint 20, nekem fél óra kellett hozzá. Minden sütő más, tehát leskelődjetek. :-)
Ha kihűltek a fánkok, fordítsuk meg őket, a hasuk legyen felül. Ezután már lehet is díszíteni kedvetek szerint. De nem muszáj! Még a (nyírfa)porcukor sem kötelező a tetejére. Kínálhatunk hozzá cukormentes lekvárt, úgy is tökéletes. Majd meglátjátok. :-D
Ezt a receptet azoknak ajánlom akik ugyan szeretik a fánkot, de visszatartja őket az, hogy az elkészítés során literszámra kell elpacsálni az olajat és a végére a lakásnak is és nekünk is olyan szagunk lesz, mint egy balatoni lángossütőnek. Attól a két kávéskanál olajtól ami ehhez kell, egyik veszély sem fenyeget!   :-D


Jó étvágyat! :-D

2015. január 6., kedd

Kávés-mogyorós tönkölykekszek nyírfacukorral


Ebbe a kekszbe azonnal szerelmes lettem, ahogy megláttam Flamcsinál. Ő már eleve reformosította ezt a receptet (ami eredetileg a Sütemények aranykönyvéből van), így én már szinte nem is változtattam rajta. Nálam fehér tönkölyliszt volt itthon ezért az került bele, és én adtam hozzá egy kis fahéjat is. Ezen kívül a recept ugyanaz. 


Hát nem helyesek azokkal a mogyorókkal?! :-D És végre sikerült igazán ropogós kekszet sütnöm. Ami az ízét illeti: egyaránt érezni benne a kávét, a mogyorót és a fahéjat. A kihűlt sütik jól záródó dobozban sokáig elállnak, és apránként vihetjük magunkkal munkába, vagy csomagolhatjuk a gyerekeknek tízóraira vagy uzsonnára. Nyugalom! Ennyi kávétól nem fognak túlpörögni. :-)


Hozzávalók 25-30 db kekszhez:
- 180 g fehér tönkölyliszt
- 140 g nyírfacukor
- 125 g puha vaj vagy margarin
- 70 g törökmogyoró
- 1 tk sütőpor
- 3 tk erős kávé (3 tk forró víz+1 tk instant kávé)
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 csipet só
-1 tk őrölt fahéj


Elkészítés:
A szobahőmérsékletű vajat (vagy margarint) robotgéppel keverjük el a nyírfacukorral. Adjuk hozzá a kávét és a vanília kivonatot. A lisztet szitáljuk át a sütőporral. Keverjük hozzá a fahéjat és egy csipet sót, majd a nyírfacukros vajjal gyúrjuk össze. A recept nem írja, de én fél órára betettem a hűtőbe, így már nem volt ragacsos a formázáskor. Gyúrjunk diónyi golyókat belőle. Kicsit lapítsuk el és sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire egymástól távol. (Tényleg hagyjunk köztük helyet, mert még terülni fognak!) Minden kekszbe nyomjunk 3-3 szem mogyorót és toljuk 160 fokra előmelegített sütőbe. Addig kell sütni, míg egy kis színt nem kap az aljuk. Amikor elkészülnek, még puhák. A legjobb, ha a sütőből kivéve rácsra tesszük őket hűlni. Ahogy hűlnek, úgy lesznek egyre ropogósabbak.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...