2015. április 1., szerda

Pilóta keksz házilag, cukor nélkül :-)


Szeretem gyermekkorom bolti nassolnivalóit házilag előállítani. Cukormentesen, persze :) Készült már vaníliás karika, csokis perec, téli fagyi és gumicukor is. A kollekcióból nagyon hiányzott a pilóta keksz! Korábban megpróbáltam egy internetes recept alapján megcsinálni, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Mentem hát a saját fejem után, és nagyon finomra sikerült! ;-) Az alapja egy egyszerű linzer ( a kakaós és vaníliás kekszecskék receptjéből ), a krém pedig... hát azt meg kell kóstolni! Tudom, hogy nem annyira szénhidrátszegény ez a pilóta keksz, de így jó ahogy van. Inkább a tésztából spóroljátok le a szénhidrátokat*, a töltelékből kár lenne kispórolni a csokit. 


Hozzávalók 25-30 kekszhez:
-300 g fehér tönkölyliszt
-200 g vaj (vagy margarin)
-100 g nyírfacukor por
-1 csipet só
-1 kk vaníliavelő
-25 g keserű kakaó
-1 közepes tojás
+ egy kevés liszt a szóráshoz
Hozzávalók a krémhez:
-150 g cukormentes tejcsoki
-50 g cukormentes étcsoki
-200 ml tejszín.


Elkészítés:
A 30 dkg lisztet keverjük össze a sóval, a vaníliával és a nyírfacukor porral. Morzsoljuk el a vajjal (forgókéses robotgépben könnyebb). Gyors mozdulatokkal dolgozzuk bele a tojást. Ha ez megvan, felezzük el a tésztát, és az egyik felébe gyúrjuk bele a kakaót. Fóliába csomagolva hűvös helyen pihentessük legalább egy órát. Lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra és szaggassuk ki a korongokat. Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben addig süssük, míg illatozni nem kezd vagy amíg egy leheletnyi színt nem kap az alja. Ez olyan 8-10 perc.
A krémhez daraboljuk fel a csokit és melegítsük addig a tejszínnel amíg fel nem olvad benne. Hagyjuk hűlni, közben időnként keverjük át. Amikor elkezd dermedni (épp csak hogy már nem folyik, hanem kezdi megtartani a formáját), töltsük nyomózsákba és a nyomjunk belőle kis halmokat a vaníliás kekszekre. Tegyünk mindegyikre egy-egy kakaós kekszet és óvatosan nyomjuk össze. Itt fontos a gyorsaság, mert gyorsan dermed a csoki! Ha rám hallgattok, Ti nem csacsogtok fél órát telefonon mielőtt összenyomnátok őket... Én elkövettem ezt a hibát, ezért nem lettek olyan szépek. És néhány el is tört. Sebaj, nagy duzzogva megettem a selejtet. ;-) 


* Ha szeretnétek kicsit kisebb CH tatralommal elkészíteni a kekszeket, akkor a fehér tönykölyliszt helyett használjatok szénhidrátcsökkentett lisztet, a nyírfacukor helyett pedig eritrit port. 
Ha kisebb kiszúróval szaggatjátok ki a korongokat, akkor több kekszetek lesz, több részre oszlik el a CH tartalom ezért 1 db kevesebbet tartalmaz majd. Így könnyebb beilleszteni az étkezésekbe. :-) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...