2014. november 26., szerda

Rumosdió szaloncukor (diabetikus)


Rumosdió szaloncukrot csináltam már néhány éve. Ez egy kicsit más, nyírfacukorral készült és van benne egy kis mazsola is. Az abszolút kedvenc továbbra is a világ legjobb szaloncukra , de közvetlenül utána ez következik. Többféleképpen lehet burkolni, a képeken láthattok is néhány verziót. Ezeken túl szerintem jó ötlet őrölt dióba vagy keserű kakaóporba hempergetni. A lényeg, hogy egy adaghoz egyet válasszunk ki, így fogjuk tudni pontosan kiszámolni a szénhidráttartalmat. 


Hozzávalók 18-20 darabhoz:
-150g darált dió
-50 g nyírfacukor por
-2 dkg mazsola
-1 tk rum aroma (én másfelet tettem bele, de ez ízlés dolga)
-15-20 ml víz

A burkoláshoz:
1.keserű kakaó
2. darált dió
3. 50 g cukormentes étcsoki+ 2 tk olaj, esetleg a tetejére egy kis dió.
4. hagyjuk úgy, ahogy van :-)


Elkészítés:
A mazsolát alaposan mossuk meg, majd áztassuk be.A darált diót és a nyírfacukor port késes robotgépben néhányszor forgassuk át, hogy teljesen finom port kapjunk. Adjuk hozzá a rum aromát és a vizet, végül a lecsepegtetett mazsolát. Gyúrjuk össze és a masszából formázzunk szaloncukrokat. Ha kakaóporral vagy darált dióval akarjuk bevonni, akkor már hempergethetjük is. Ha csokival szeretnénk burkolni, akkor egy kis időre tegyük hűvös helyre. Vízgőz fölött olvasszuk össze a csokit az olajjal. A szaloncukroknak megmárthatjuk csak a két végét, vagy készíthetünk csokoládéburkot is rá. Ehhez a szaloncukrokat egyesével fektessük egy villára és merítsük a csokiba. a tetejére egy kiskanállal locsoljuk a csokit. A megmártott szaloncukrokat a legjobb sütőpapírral borított felületen dermeszteni, így egy mozdulattal lejönnek majd. Persze ez sem kötelező, egy sima tányéron vagy műanyag tálcán is hagyhatjuk, így dermedés után egy széles pengéjű késsel le lehet emelni róla. Bármelyiket is használjuk, a megmártott szaloncukrokat néhány órára tegyük hűvös helyre, hogy a csoki megkössön. 


Tanács, tapasztalat: 
1.A nyírfacukor port én nagyon szeretem. Az egyetlen hátránya, hogy hajlamos összeállni. A dolog könnyen kiküszöbölhető, ha felhasználás előtt forgókéses robotgépben átforgatjuk néhányszor. Ebben a receptben a dióval együtt. Így el fognak tűnni a rögök a nyírfacukorból, és biztos nem marad darabos a dió sem. 
2.A csokoládéval burkolt szaloncukrot tudjuk a legtovább eltartani, mert a csoki nem engedi kiszáradni a belsejét. Bár nem hiszem, hogy bárki túl sokáig tologatná... 
:-D

2014. november 23., vasárnap

Török kokostar diabetikusan, ami "túl jól" sikerült :-D


Ez a süti Tesóm kívánsága volt. A facebook-on jelezte, hogy ilyet akar enni, hát megsütöttem neki cukormentesen ;-)  A recept ildi KOKKI  blogjáról származik. A helyzet az, hogy a süti "túl jól" sikerült. Egy kicsit ki kellett volna lapulnia sütés közben. Az enyémeknek (talán a szénhidrátcsökkentett liszt miatt) eszük ágában sem volt volt formát váltani, gyönyörű szabályos golyóbisok maradtak sütés után is. Így talán még szebb :-) :-) :-) Az elkészítés legmacerásabb pontja a kókuszos golyók formázása (ezt csak elvetemült konyhabolondoknak és erős idegzetűeknek ajánlom), de onnantól akár gyerekekkel is jó móka lehet. És végül is megéri; olyan profi süteményt varázsolhatunk az asztalra amitől leesik a vendégek álla. Lássuk:


Hozzávalók 16 darabhoz:
-120 g CH csökkentett liszt (DW sütőliszt)
-30 g keserű kakaópor
-80 g vaj vagy margarin
-40 g nyírfacukor por
-1 tojás sárgája
-1 kk vaníliavelő
-1 csipet só
-1 kk sütőpor
-1 citrom reszelt héja
+ 15-20 ml hideg víz
A kókuszos töltelékhez:
-1 tojás fehérje
-70-80 g kókuszreszelék
-50 g nyírfacukor por
A díszítéshez (nem kötelező)
-3-4 kocka cukormentes étcsoki
-1 tk olaj


Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit szitáljuk egy tálba. Reszeljük hozzá a citomhéjat. Morzsoljuk el a puha (de nem olvasztott!) vajjal vagy margarinnal. Üssük hozzá a tojás sárgáját és adjuk hozzá a hideg vizet. (15-20 ml kell bele. Inkább kezdjünk kevesebbel, nehogy túl ragacsos legyen a tészta). Gyúrjuk össze a tésztát és folpackba csomagolva hagyjuk pihenni hűvös helyen, de nem a hűtőben. A tojás fehérjéből a nyírfacukor porral verjünk habot. Ebbe szórjuk a kókuszreszeléket. 70-80 g között kell beletenni a tojás nagyságától függően. Vizes kézzel formázzunk golyókat belőle. Már a recept elején említettem, hogy ez nem annyira egyszerű. Azért ha nem akarunk szabályos golyókat csinálni, akkor kivitelezhető. És nem is kell, hogy túlságosan gömbölyödjenek, a köré gyúrt tésztától lesz szép alakja a sütinek. Tehát ha sikerül 16 halmocskát előállítani, már nyert ügyünk van! :-D
A kókuszos tölteléket tegyük egy órára a fagyasztóba. (Én sokkal hosszabb időre hagytam bent, ez is lehet az oka, hogy a gombócok gombócok maradtak). 
A nyers tésztát osszuk 16 részre. Gyúrjunk belőle golyókat, lapítsuk ki és csomagoljunk mindegyikbe egy-egy kókuszgolyót. Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire és 175 fokra előmelegített sütőben süssük addig, míg illatozni kezd és egy kis színt kap az alja. (Kb 25 perc).
A kész kokostart hagyjuk kihűlni. A csokit az olajjal vízgőz fölött olvasszuk fel és egy kiskanállal "firkáljuk össze" vele a sütiket.


Garantálom, hogy az ünnepi asztal disze lesz! :-)


2014. november 18., kedd

A világ legjobb szaloncukra :-D (cukormentes)



Túlzás nélkül állíthatom, hogy ez életem legfinomabb szaloncukra. Sem házit, sem boltit, sem diabosat, sem semmilyet nem ettem korábban, ami ennyire ízlett volna. Pillanatok alatt össze lehet dobni, egy óvodás képességeivel. ;-) Mandula az alapja, nyírfacukorral édesített, az ízét a reszelt narancshéjtól, az illatát és aromáját a narancsvirágvíztől kapja. Utóbbi nyilván nem terem minden háztartásban, de szerintem nem fogja megbánni, aki beszerez egy üvegcsével. Én a 2 dl-s üveget pár száz forintért vettem. Gyakran használom, mégis majdnem tele van. Ugyanis nagyon kevés kell belőle, és az is csodát tesz. A recept költségesebb része maga a mandula. Tudom, hogy nem olcsó, de a bolti diabetikus szaloncukor sem az. És ha megnézzük az összetevőket, akkor egyértelmű, hogy az otthon készült sokkal jobb választás. 
Ezt most nem csokiba mártottam, csak keserű kakaóba lettek hempergetve. Ez nagyon jól kihozza az ízeket, és jóval egyszerűbb, mint olvasztott csokoládéval zsonglőrködni. Mellesleg ez akkor is zseniális, ha csak úgy minden nélkül, "pucéran" eszi az ember. Persze ha azt szeretnénk, hogy jobban hasonlítson az igazira, akkor mártsuk meg cukormentes csokoládéban. 


Hozzávalók kb. 18 darabhoz:
-150 g őrölt mandula
-50 g nyírfacukor por
-1 (lehetőleg kezeletlen) narancs reszelt héja
-2 tk narancsvirágvíz
-1,5 ek víz
-keserű kakaó a hempergetéshez


 Elkészítés:
Keverjük el a mandulát a nyírfacukor porral. Reszeljük bele az alaposan megmosott narancs héját. Adjuk hozzá a narancsvirágvizet és kb. másfél evőkanál vizet. Gyúrjuk össze a cukormentes marcipánt. Formázzunk belőle szaloncukrot vagy kis golyókat és hempergessük meg keserű kakaóban. Ennyi. :-D :-D :-D
Fogyasztásig tartsuk hűvös helyen, de azért ne tegyük a hűtőbe. Javaslom, hogy jóval Karácsony előtt próbáljátok ki a receptet, mert az első adag biztos gyorsan el fog fogyni. Az ünnepre meg nem marad...


A recept forrása: Nők Lapja Konyha 2012 December-2013 Január.

Tanács, tapasztalat: 
1.A nyírfacukor port én nagyon szeretem. Az egyetlen hátránya, hogy hajlamos összeállni. A dolog könnyen kiküszöbölhető, ha felhasználás előtt forgókéses robotgépben átforgatjuk néhányszor. Ebben a receptben a mandulával együtt. Így el fognak tűnni a rögök a nyírfacukorból, és biztos nem marad darabos a mandula sem. 
2.A csokoládéval burkolt szaloncukrot tudjuk a legtovább eltartani, mert a csoki nem engedi kiszáradni a belsejét. Bár nem hiszem, hogy bárki túl sokáig tologatná... 
:-D

2014. november 11., kedd

Egyszerű kakaós és vaníliás kekszecskék (diabetikus)



Ez a kekszpecsét régi szerelem volt. Néhány év vágyódás után végre a magaménak tudhatom! :-D Ennek örömére gyorsan fel is avattam. A választás egy nagyon egyszerű kekszre esett, a fele bourbon vaníliával, a másik fele holland kakaóval ízesítve. Tulajdonképpen sima 3:2:1 linzer tészta, ahogy a nagykönyvben meg van írva. (Ez annyit jelent, hogy 3 rész liszt, 2 rész zsiradék és 1 rész cukor). Én természetesen szénhidrátcsökkentett lisztet és nyírfacukrot használtam. Így az alaprecept diabetikus rágcsálnivalóvá lényegült. :) Ebbe a tésztába csak a tojás sárgáját szokták belegyúrni, de bátraké a szerencse: én egy egészet raktam bele. És a végeredmény szerintem hibátlan. :-) A héten ezekből vittem magammal tízóraira a munkába.


Hozzávalók:
-300 (+25 g) DiaWellness sütőliszt
-200 g vaj vagy margarin
-100 g nyírfacukor por
-1 csipet só
-1 kk vaníliavelő
-25 g keserű kakaó
-1 közepes tojás
+ egy kevés liszt a szóráshoz


Elkészítés:
A 30 dkg lisztet keverjük össze a sóval, a vaníliával és a nyírfacukor porral. Morzsoljuk el a vajjal (forgókéses robotgépben könnyebb). Gyors mozdulatokkal dolgozzuk bele a tojást. Ha ez megvan, felezzük el a tésztát. Az egyik felébe gyúrjuk bele a kakaót, a másikba -ha szükséges- a maradék lisztet. Fóliába csomagolva hűvös helyen pihentessük legalább egy órát. Lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra és szaggassuk ki a korongokat.(Aki sütipecsétet szeretne bevetni, a szaggatás előtt tegye). Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben addig süssük, míg illatozni nem kezd vagy amíg egy leheletnyi színt nem kap az alja. Ez olyan 8-10 perc. 
Ennyi :-D


Az elkészült keksz mennyisége attól függ, hogy milyen vékonyra nyújtjuk a tésztát, illetve attól, hogy mekkora köröket szaggatunk. Én 5,5 cm-es kekszeket csináltam, így lett 28 kakaós és 28 vaníliás. 


Ezt az alapot lehet variálni különböző fűszerekkel, dióval, mogyoróval,mandulával, aszalt gyümölccsel. Reszelhetünk bele narancshéjat, vagy akár citromhéjat is. Én még egy kis máktól sem riadnék vissza. :-D Kettesével összeragaszthatjuk őket cukormentes lekvárral. Szóval a lehetőségek száma végtelen. A kiindulási pont már megvan. 


Jó étvágyat! :-)

2014. november 2., vasárnap

Rumos szilvás brownie törökmogyoróval (diabetikus)



Régóta szerettem volna megint brownie-t sütni. Amikor megláttam Ildinyó receptjét, elérkezett az idő! :-)
Olyan izgalmas, hogy alig vártam, hogy nekiálljak. Bűnmentes brownie névre hallgat, és az a különlegessége, hogy a tésztájába a csokoládé és a kakaó mellé jó sok szilvalekvár is kerül. A bűnözést még jobban visszaszorítottam; szénhidrátcsökkentett lisztből és nyírfacukorral sütöttem. Hogy még több íz legyen benne (és mert a szilvához nagyon illik) egy kis rumot is csorgattam bele. Illetve rum aromát, mert egyrészt van a családban hivatásos sofőr, másrészt szerintem sütibe az a jobb. Legközelebb talán egy kis fahéjat is teszek bele.


Hozzávalók egy 27*20 cm-es tepsihez:
-100 g cukormentes étcsokoládé
-8 dkg vaj
-250 g szilvalekvár (diabetikus vagy cukor nélkül eltett)
-50 g nyírfacukor
-2 tojás
-2 dkg sötét kakaópor
-1 kk sütőpor
-150 g liszt (DW sütőliszt)
-6 ek tej
-1 csipet só
-1 csipetnyi vaníliavelő
-5 dkg törökmogyoró
-1 tk rum aroma.


Elkészítés:
A csokoládét a vajjal vízgőz fölött olvasszuk fel. Szitáljuk át a lisztet, a kakaóport és a sütőport. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és alaposan keverjük össze. Simítsuk sütőpapírral bélelt 20*27 cm-es tepsibe, és toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe. A sütési idő kb 40 perc. A végeredmény egy igazán különleges szilvás brownie. Belül ragacsos, nagyon csokis...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...