2014. október 5., vasárnap

Retro vaníliás karika cukor nélkül



Gyerekként imádtam a vaníliás karikát. :-) Amikor megláttam egy újságban a receptjét, rögtön meg akartam sütni. A dolog kicsit váratott magára, de tegnap úgy éreztem, itt az ideje nekiállni. Annak ellenére, hogy diabetikusra szabtam, nem sokat kellett változtatni a recepten. Csak fél adagot sütöttem, ez is 36 db lett. 36 nagyooooon finom darab! :-D Lássuk!


Hozzávalók 30-36 darabhoz:
(ez a fél adag)
-12,5 dkg vaj vagy margarin
-7,5 dkg nyírfacukor por
-1 kk vanília velő (vagy fél vaníliarúd kikapart magjai)
-25 dkg DiaWellness sütőliszt+ a nyújtáshoz
-1 tojás sárgája 
-1 csipet só
-1 kk sütőpor
-5 dkg cukormentes étcsoki
-pici étolaj.
(+kb 4 ek hideg víz)


Elkészítés:

A szobahőmérsékletű vajat/margarint habosítsuk ki a nyírfacukor porral. Keverjük bele a sót, a vaníliát, a tojás sárgáját, és dolgozzuk bele a lisztet. Ha nem áll össze, adjunk hozzá annyi hideg vizet. ( A CH csökkentett liszt miatt nekem kellett bele 4 evőkanálnyi). Formázzunk belőle cipót és fóliába csomagolva hideg helyen pihentessük legalább 30 percig, vagy akár egész éjszaka. Lisztezett deszkán nyújtsuk kb fél centi vastagra és pogácsa szaggatóval gyártsunk belőle kis köröket, a közepét szúrjuk ki egy kisebb kiszúróval. A maradék tésztát gyúrjuk össze, ismét nyújtsuk és szaggassuk, míg a tészta el nem fogy. Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük addig, míg kis színt kap. (10-15 perc). Ha kihűltek, vízgőz fölött olvasszuk fel a csokit egy löttyintésnyi olajjal, és mártsuk bele a kekszek alját. A csokis                          felükkel felfelé hagyjuk megdermedni. 



<3



Az eredeti recept a Nők Lapja Konyha Desszert című különszámában olvasható.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...