2014. július 15., kedd

Vaníliás krémtúró házilag sárgabarack szósszal (cukormentes)


Én gyerekként nagyon szerettem a bolti krémtúrót. Most, hogy házilag is el tudom készíteni (ráadásul cukormentesen), ismét fellobbant a szerelem. :-) Extrának került rá egy sárgabarackos réteg, de ha 5 dkg mazsolát keverünk a vaníliás krémtúróba, úgy önmagában is tökéletes! Az eredeti recept 
Vrábel Krisztáé a Nők Lapja 2013/9. számából.


Hozzávalók a krémtúróhoz:
-25 dkg túró
-2 tojás sárgája
-2 dl tej
-5 dkg nyírfacukor
-1 csipet só
-1 kk vanília velő


A sárgabarack szószhoz:
-20 dkg sárgabarack (tisztítva mérve
-3-4 dkg nyírfacukor por
-pár csepp citromlé
(-1 púpos tk főzős vaníliás pudingpor)


Elkészítés:
A tojások sárgáját keverjük fehéredésig a nyírfacukorral. Adjuk hozzá a csipet sót és a vanília magokat. Öntsük fel a tejjel és takarék lángon (kevésbé gyakorlottak vízgőz fölött) állandóan kevergetve főzzük addig, míg besűrűsödik. Hűtsük le a vanília krémet, majd botmixerrel keverjük simára a túróval. Osszuk szét 4 pohárban (vagy csinos kis csatos üvegben) és tegyük be a hűtőbe. A sárgabarack szószhoz a kimagozott gyümölcsöt locsoljuk meg pár csepp citromlével, szórjuk meg a nyírfacukor porral és turmixoljuk le. Akár késznek is nyilváníthatjuk ezen a ponton. Nekem így nyersen is nagyon ízlett. ha kicsit sűrűbbre szeretnénk, akkor keverjünk el benne egy púpos tk vaníliás pudingport és forraljuk fel. Amikor langyosra hűlt, osszuk el a krémtúró tetején és fogyasztásig tartsuk hűtőben.


A recept 4 adagra szól.


2014. július 9., szerda

Áfonyás joghurt torta (diabetikus)


Ugyan imádok sütni és mindenféle desszerttel pepecselni, de valljuk be: nem rossz 10 perc munkával összedobni egy tortát! :-D Szinte bármilyen gyümölcsből elkészíthetjük sima vaníliás keksz alappal, de érdemes kipróbálni meggyel és kakaós keksszel is. Ennél most az alapot egy kis rummal ízesítettem. Az áfonyával marha jó!


Hozzávalók egy 18cm-es formához:

-150 g diabetikus édes omlós keksz
-100 g vaj
-1 tk rum aroma
-750 ml natúr joghurt (2 nagy doboz)
-250 g áfonya
-150 g nyírfacukor por
-1 csomag (20g) zselatin


Elkészítés:
A kekszet daráljuk le. A vajat olvasszuk fel, és egy tk rum aroma társaságában keverjük el a darált keksszel. Az egészet simítsuk el egy 18 cm-es kapcsos tortaforma alján. (Jól nyomkodjuk le és tegyük be a hűtőbe).
A megmosott áfonyát turmixoljuk össze az egyik doboz joghurttal és a nyírfacukorral. A joghurt másik felét keverjük össze a zselatinnal és melegítsük addig, míg teljesen össze nem olvad. Ezután csak össze kell keverni a kettőt, és a kekszes alapra önteni. Mehet vissza a hűtőbe néhány órára dermedni. Ennyi :-)


Jó étvágyat! 


2014. július 1., kedd

Vándordíj - Liebster award

Díjat kaptam! Mégpedig a Liebster award vándordíjat. Ági lepett meg vele, a Konyhán innen-kerten túl blog háziasszonya. Ezúton is köszönöm Neked Ági :-)

 "A Liebster award lénye abban áll, hogy válaszolunk arra a négy kérdésre, amit a díj átadója tesz fel nekünk, majd -mivel ugyebár vándordíj-, továbbadjuk azt 11 általunk kedvelt bloggernek a mi négy kérdésünkkel." 

 A nekem (és tíz blogger társamnak) szánt kérdések a következőek:

1. Mi a kedvenc nyári alapanyagod?
Nem tudok egyet kiemelni, mindig abba vagyok "szerelmes", ami éppen érik. Először az eper, aztán a málna, a ribizli, cseresznye, meggy, sárga és őszibarack, a szeder, és még sorolhatnám a sok kedvencet... :-)

2. Mi a legkedvesebb gyermekkori ételed?
Ebből sem tudok csak egyet megemlíteni. Az egyik kedvencem a paprikás csirke volt nokedlivel. És imádtam a bundás kenyeret, amit lusta vasárnapokon együtt evett a család.  Gyerekkoromban volt egy horgász tanyánk, ahol Apukám szebbnél szebb halakat fogott. (És mekkorákat!) Anya a zsákmányokból olyan halászlét tudott főzni, hogy ha minden nap azt kellett volna ennem, akkor is boldogan vettem volna az akadályt :-) Még egy favorit, ez Anyu találmánya: héjában sült krumpli zöldvajjal. Direkt írom így: mert nem holmi zöld vaj, amiről beszélünk. A ZÖLDVAJ az egy fogalom. Nincs rá konkrét recept, sós vajjal kevert zöldfűszerek (amiket épp talált a kertben), néha még zsenge spenót is került bele, és sok fokhagyma. A félbevágott újkrumplira köménymagot hintett, így sütötte meg, és még forrón ettük azt a csodálatos zöldvajat rákenve úgy, hogy az elolvadt a krumplik tetején. 
Az Erdélyi Konyhában már meséltem egy nagyon kedves gyerekkori emlékemről, amikor Édesanyám reggel iskola előtt leszaladt a kertbe epret szedni, és mire álmosan a konyhaasztalhoz ültem, már ott piroslott a frissen főzött lekvár az asztalon. Ennek az ízét sem felejtem el soha <3
Az egyik legkedvesebb névnapi ajándékom egy palacsinta volt. Lepke alakú. Szeretettel töltve. Csurig! Anyu csinálta nekem. <3 <3 <3 A tésztából pillangót "festett" a serpenyőbe. Miután megsült, fel is díszítette. A pápaszemek baracklekvárból voltak. 
És amit még feltétlenül meg kell említenem, az a kakaós kalács. Nagymamám sütötte már Apunak amikor Ő volt gyerek, aztán Anyu sütötte az egész családnak. Kelt kalács rengeteg kakaóval. Amikor megsült és felvágtuk, csorgott ki belőle a sűrű csoki, néhol meg kis édes rögök maradtak benne... Nem tudom, hogy Apa, a Tesóm vagy Én szerettük jobban. Minden esetre egy nagy bögre hideg tejjel egyszerűen felülmúlhatatlan volt!

 3. Ki az aki a környezetedben legjobban inspirál?
Anyu, mert legendásan jól főz és Tesóm, mert épp olyan konyhabolond, mint én. 

4. Melyik ország konyhája áll legközelebb a szívedhez? 
A magyar konyhán kívül nagyon szeretem a görög és az olasz konyhát. És néhány mexikói kaja is lázba tud hozni. 

És akkor tovább is adom a stafétát :

  1. Ízemlékek
2. Nyammm
11.Hankka

Persze a sorrend nem számít, mind a tizenegy blog nagyon kedves a szívemnek. Épp ugyanannyira. <3



És a kérdéseim:
1. Mi a kedvenc recepted a blogodról, és miért?
2. Kitől tanultad a legtöbbet a sütés- főzésről?
3. Mi volt a legnagyobb konyhai baklövésed?
4. Mire vagy a legbüszkébb ami a blognak köszönhető?

Ezúton köszönöm még egyszer Áginak a díjat és köszönöm az általam olvasott összes blog írójának, hogy remek írásaikkal, receptjeikkel és ötleteikkel, valamint nagyszerű fotóikkal gazdagítják a mindennapjaimat :-)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...