2014. június 28., szombat

Málnás túrógombóc cukormentesen :-)



Nagyjából egy évvel ezelőtt próbáltam először málnás túrógombócot előállítani. Az akkori kísérlet katasztrófába fulladt, de most sikerült tökéletes gombócokat gyártanom :-) Szokás szerint menet közben mindent méricskéltem, így most megoszthatom veletek a receptet. 


Hozzávalók kb 20 darabhoz:
-450 g túró
-20 szem málna 
-2 tojás
-7 dkg búzadara
-2 dkg nyírfacukor
-7,5 dkg zsemlemorzsa
-1 csipet só
-olaj.


Az édes tejfölhöz:
-250 g tejföl
-2 dkg nyírfacukor
-egy csipet vaníliavelő

A málnaszószhoz:
-15 dkg málna
-2 dkg nyírfacukor
-pici víz.
+A szóráshoz nyírfacukor por!


Elkészítés:
Törjük össze a túrót. Keverjük alaposan össze a sóval, a búzadarával,a nyírfacukorral és a tojásokkal. (Én egész tojásokat használtam, nem tetszik a tojáshabos verzió). Tegyük néhány órára a hűtőbe pihenni. Az enyém egy egész éjszakát pihent, másnap munka után már pikk-pakk kész lettem vele. Kevés olajon pirítsuk meg a zsemlemorzsát. Egy nagyobb lábosban forraljunk enyhén sós vizet. A túróból formázzunk gombócokat, mindegyik közepébe tegyünk egy szem málnát. Kisebb adagokban tegyük a lobogó vízbe és főzzük, amíg fel nem jönnek a víz felszínére. Szűrőkanállal szedjük ki és hempergessük meg a zsemlemorzsában. 
A málnát a nyírfacukorral és egy nagyon pici vízzel pároljuk meg (épp csak forrjon egy kicsit), és turmixoljuk össze. A tejfölt keverjük el a nyírfacukorral és a vaníliával.
Tálaláskor locsoljuk meg a gombócokat a vaníliás tejföllel, és kis pohárban kínáljuk hozzá a málnaszószt. Nyírfacukor por mindenképp kell rá, mert önmagában nem túl édes. És azért, mert a túrógombóc porcukorral jó!!! :-)


Persze ez a túrógombóc málna nélkül is megállja a helyét, így szezonon kívül is nekifighattok. Jó hír, hogy mirelitből is működik, úgyhogy csak az ízlés fogja eldönteni, ki hogyan készíti. 

2014. június 25., szerda

Rumos-étcsokoládés meggylekvár cukor nélkül :-)


A fehércsokis eperlekvár után most itt az étcsokis-rumos meggy! Ezt most folyékony édesítővel csináltam, csak annyi nyírfacukor került bele, hogy a meggy levet engedjen. Hogy ne legyen a lekvár túl híg, belefőztem egy almát is. Az ízét nem érezni, de a pektin tartalmának köszönhetően kíválóan sűrít. A képek alapján biztos pityókásnak tűnik a lekvár (és én is), de megnyugtatok Mindenkit: nem rummal, hanem rum aromával készült. Nekem így jobban ízlik...


Hozzávalók 5 db 150 ml-es üveghez:
-1 kg meggy (magozva mérve)
-2 ek nyírfacukor
-1 nagy alma
-5 ek folyékony édesítő
-5 dkg 74%-os étcsokoládé
-1 csomag Dr Oetker dzsemfix 3:1
-3 tk rum aroma


Elkészítés:
A meggyet (leszárazva, megmosva, kimagozva) tegyük egy lábasba és forgassuk össze a nyírfacukorral. Az almát hámozzuk meg, vágjuk ki  a magházát és aprítsuk fel, majd ezt is adjuk hozzá. Hagyjuk állni a gyümölcsöket, amíg levet engednek. Tegyük bele a folyékony édesítőt és gyenge lángon kezdjük el főzni. Amikor kezd lekvár sűrűségű lenni, szórjuk bele a dzsemfixet és az összetört csokoládét. Zubogva forraljuk további 3-5 percig. A rum aromát keverjük hozzá, és még forrón töltsük előkészített üvegekbe. Egy napra dugjuk száraz dunsztba őket. 


Vigyázat! Abbahagyhatatlan!!! :-)

2014. június 23., hétfő

Puncsos meggyleves (diabetikus)


Szezonja van, muszáj meggylevest csinálni! Most nem liszttel sűrítettem, hanem pudingporral. Puncsossal! :-)


Hozzávalók:
-300 g magozott meggy
-700 ml víz
-1 rúd fahéj, 2 szem szegfűszeg
-3 ek folyékony édesítő
-200 ml tejszín
-20 g főzős puncs puding (fél csomag)
-2 tk rum aroma


Elkészítés:
-A meggyet öntsük fel a vízzel és adjuk hozzá az édesítőt. Dobjuk bele a fahéj rudat és a szegfűszeget. Főzzük puhára a gyümölcsöt. Vegyük ki a fűszereket. A tejszínben keverjük el csomómentesen a pudingport. Merjünk bele egy kis forró levest, keverjük el, majd az egészet öntsük vissza a többihez. Állandóan kevergetve forraljuk fel. Ha ez megtörtént, kész is van. Húzzuk le a tűzről, keverjük bele a rum aromát és jól hűtsük be mielőtt fogyasztanánk. 

Ui: ez egy nagyon tömény leves, intenzív ízekkel. Én nem is előételnek ettem, hanem úgy, mint egy desszertet. Aki inkább a klasszik verziót kedveli, adjon hozzá még 3-4 dl tejet, és édesítsen utána.

2014. június 19., csütörtök

Málnás tejberizs torta (diabetikus)


Nővérkém születésnapján a diabetikus puncs tortán-, kinder tejszeleten-, és epres tejpudingon kívül volt még ínycsiklandó cukormentes finomság: a tejberizs torta! Kakaós piskótával és a töltelékben jó sok meggyel... A nagytestvér tud valamit! :-) Rögtön beindult a fantáziám, és megálmodtam a málnás verziót. A saját tésztámat használtam hozzá. Vaníliásat. :-)


Hozzávalók egy  18cm-es formához:
-7,5 dkg DiaWellness sütőliszt
-5 dkg nyírfacukor
-3 tojás
-7,5 dkg natúr joghurt
-0,5 dl olaj
-1 tk sütőpor 
-egy csipet vanília velő 
-egy csipet só
A töltelékhez:
-10 dkg rizs
-150 ml víz
-2 ek folyékony édesítő
-350 ml tej
-1 kezeletlen citrom reszelt héja
-egy csipet vanília velő 
-200 ml habtejszín
-15 dkg gurulós málna
-10 g zselatin


Elkészítés:
Válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját keverjük fehéredésig a nyírfacukorral. Adjuk hozzá a vaníliát, az olajat és a joghurtot, és ezekkel is alaposan keverjük össze. Szitáljuk át a lisztet a sóval és a sütőporral, és adjuk a "cukros" tojássárgájához. Végül verjük kemény habbá a tojások fehérjét, és óvatosan forgassuk a tésztába. Simítsuk sütőpapírral bélelt tortaformába, és toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe. Tűpróbáig süssük. (kb 35 perc) Várjunk, míg kihűl. Fordítsuk meg és húzzuk le róla a sütőpapírt, majd vágjuk félbe. A rizst mossuk át, és 150 ml vízben a folyékony édesítővel, egy csipet vaníliával és a reszelt citromhéjjal tegyük fel főni. Amikor elkezdte elfőni a vizet, öntsünk hozzá 300 ml tejet és kevergetve főzzük készre. Ha elkészült, hagyjuk hűlni. A hideg (!) tejszínt verjük fel, a málnát mossuk meg. A maradék tejet melegítsük fel, oldjuk fel benne a zselatint, és keverjük el a tejberizsben. Forgassuk bele a tejszínhabot és a málnát. Töltsük meg vele a tortát, és néhány órára tegyük a hűtőbe dermedni. 


Ui: a sütőpor helyett használhatunk szódabikarbónát, a vanília velő helyett pedig kivonatot is. Ha kicsinek bizonyul a mennyiség, megsüthetjük 28 cm-es formában is, így a hozzávalók mennyiségét duplázni kell.

"Gyümölcsleves lekvár" cukormentesen

Cseresznyés rebarbara jam fahéjas meggyel


Na jó, elég szokatlan nevet adtam neki, de tényleg gyümölcsleves illata van. Az íze is olyan...
Pillanatnyilag ez a kedvenc lekvárom! Egy kedves kolleginám lepett meg hétfő reggel egy köteg rebarbarával és egy nagy kupac ropogós cseresznyével. Az íze és a színe miatt került bele még egy kis meggy, és két rúd fahéjat is pottyantottam bele. 


Hozzávalók:
-90 dkg rebarbara (tisztítva mérve)
-60 dkg cseresznye (tisztítva mérve)
-60 dkg meggy (tisztítva mérve)
-1 citrom leve
-50 dkg nyírfacukor
-2 rúd fahéj
-2 csomag Dr Oetker dzsemfix 3:1
(+2 ek folyékony édesítő)


Elkészítés:
Mossuk meg a gyümölcsöket. A cseresznyét és a meggyet szárazzuk le és magozzuk ki. A rebarbarát vágjuk 1-2 centis darabokra. Pucolni nem kell! Tegyük egy nagy fazékba a fahéj rudakkal együtt, facsarjuk rá a jól megmosott citrom levét és szórjuk meg a nyírfacukorral. Egy tiszta fakanállal keverjük össze és várjunk amíg levet enged. Ha ez megtörtént, forraljuk fel. Főzzük addig, amíg a gyümölcs megpuhul és kicsit szétesik. Keverjük el benne a dzsemfixet, és zubogva hagyjuk forrni még 3-5 percig. Kóstoljuk meg, mert lehet, hogy tovább kell még édesíteni. (Ez attól függ, hogy a gyümölcsök mennyire voltak édesek vagy savanykásak, amiket bele tettünk. Ehhez használhatunk folyékony édesítőt vagy még egy kis nyírfacukrot). 
Töltsük előkészített üvegekbe, zárjuk le, és 24 órára tegyük őket száraz dunsztba. 


Ennél finomabb nincs!

2014. június 15., vasárnap

Epres tejpuding (diabetikus)


A fehér csokoládés eperlekvárból kimaradt néhány marék gyümölcsöt gyorsan fel kellett használni valamihez. Mivel a 
Kinder tejszeletből meg egy kis tej és tejszín maradt meg, ezért egy kis epres tejpuding lett a végeredmény. Ezzel igazán nincs sok munka, de a siker garantált :-)


Hozzávalók 6 adaghoz:
-45 dkg eper (tisztítva mérve)
-2,5 dl tej
-2,5 dl tejszín
-fél zacskó zselatin (10 g)
-1,5 ek folyékony édesítő.
Persze az ízeket tovább lehet fokozni vaníliával és reszelt citromhéjjal, de ezek nélkül is nagyon finom.


Elkészítés:
A megmosott és lecsumázott epret turmixoljuk le. A tejet és a tejszínt keverjük össze a zselatinnal és melegítsük addig, amíg egyneművé olvad. Forralni nem kell! Adjuk hozzá az édesítőt és az eper velőt. Keverjük össze. Töltsük hideg vízzel kiöblített formákba és dermedésig tegyük a hűtőbe. Néhány óra múlva szépen kiborítható a formákból. 


A gyerekek imádják! :-)

2014. június 14., szombat

Kinder tejszelet (diabetikus)


Tesóm születésnapjára a tortái (!) mellé valami csokis sütit is szeretett volna. Megkapta :-) Ez a tejszelet olyan, de olyan finom, hogy azt nem tudom leírni. Nem is fogom... Inkább jöjjön a recept! Aki megkóstolja, érteni fogja... ;-)


Hozzávalók a tésztához (32 szelet):
-13 dkg DW sütőliszt
-2 dkg keserű kakaópor
-10 dkg nyírfacukor
-150 g natúr joghurt
-6 tojás
-1 dl olaj
-1-1 tk sütőpor és szódabikarbóna
-1 csipet fahéj
-1-1 csapott tk szerecsendió és vanília velő
-1 csipet só.
Hozzávalók a krémhez:
-550 ml tej
-750 ml habtejszín
-2 zacskó zselatin (2*25 g)
-2 ek diabetikus "méz"
-folyékony édesítő ízlés szerint
-egy csipetnyi vanília velő.


Elkészítés:

Szitáljuk egy tálba a lisztet, a kakaóport, a sót, a sütőport, a szódabikarbónát és a fűszereket. A tojásokat válasszuk szét. A sárgájukat keverjük addig a nyírfacukorral, amíg kifehéredik. Adjuk hozzá a joghurtot és az olajat, és ezzel is keverjük el, majd dolgozzuk bele a lisztet is. A tojások fehérjéből verjünk kemény habot, és óvatosan forgassuk össze a többivel. Simítsuk sütőpapírral bélelet tepsibe (kb 25*35 cm), és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig süssük. Ez kb 35 perc. A megsült tésztát fordítsuk meg, húzzuk le róla a sütőpapírt és vágjuk félbe. Hagyjuk teljesen kihűlni. A krémhez a tejet a diabetikus mézzel, a vaníliával és a zselatinnal tegyük fel melegedni. Hevítsük addig, míg teljesen feloldódik. Tegyük félre hűlni. Akkor jó, ha elkezd sűrűsödni. A tejszínt verjük kemény habbá és keverjük össze a "mézes" tejjel, és ízesítsük folyékony édesítővel. A piskóta egyik felét (lehetőleg a tetejét) fektessük vissza a tepsibe. Ezen kenjük el a krémet és takarjuk be a másik lappal. ( Azért ez a sorrend, mert így szép lapos lesz a teteje). Néhány órára tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen, és szépen szeletelhető legyen.

A hozzávalók egy 25*35-ös tepsire vonatkoznak.

2014. június 12., csütörtök

Fehér csokoládés eperlekvár nyírfacukorral (diabetikus)


Amikor megláttam ezt a receptet, azonnal meg akartam csinálni. Eper + fehér csoki <3
Csak kicsit kellett itt-ott módosítani rajta, és máris diabetikus lett. Még tart az eper szezon, ragadjatok fakanalat! Nem fogjátok megbánni... :-)


Hozzávalók 5 db 200 ml-es üveghez:
-1150 g eper (tisztítva mérve)
-350 g nyírfacukor
-70 g diabetikus fehér csokoládé
-fél citrom leve
-1 Dr Oetker dzsemfix szuper 3:1 .


Elkészítés:
A megtisztított epret, a nyírfacukrot és a dzsemfixet öntsük egy főzőedénybe. (A legjobb, ha van egy olyan lábosunk, amit csak erre használunk). Facsarjuk rá a fél citrom levét, és állandóan kevergetve forraljuk fel. Forrástól számítva 3 percig hagyjuk forrni. Távolítsuk el a habot a tetejéről. Húzzuk le e tűzről és szórjuk bele az apróra vágott csokit.Ezután már ne nagyon kevergessük, mert úgy eltűnnek a dzsemben a fehér pöttyök. (Én kb 15 percre a feldarabolt csokoládét betettem a mélyhűtőbe, hogy ne olvadjon olyan könnyen a forró lekvárban). Töltsük az előkészített üvegekbe, zárjuk le és állítsuk 5 percre fejjel lefelé az üvegeket. 
Ezen a ponton eltértem a recepttől, én inkább a celofán + kupak + száraz dunszt módszerre esküszöm ;-)


Már bánom, hogy nem dupla adagot csináltam...


2014. június 8., vasárnap

Oreo keksz házilag (cukormentes)


Az nem újdonság, hogy rá vagyok kattanva a bolti dolgok házi előállítására. Volt már müzliszelet, gumicukor, téli fagyi, és még sorolhatnám. Most az oreo kekszet szemeltem ki. A legszimpatikusabb receptet itt találtam. A liszt és a cukor lecserélésén kívül itt- ott még változtatni kellett, de ezt a továbbiakban olvashatjátok.

Hozzávalók a tésztához:
-23 dkg szénhidrátcsökkentett liszt 
-13 dkg keserű kakaópor
-1 kk szódabikarbóna
-fél tk sütőpor
-12 dkg vaj
-12 dkg eritrit
-1 tojás
-egy csipet só.
Ami pluszban kellett, hogy összeálljon:
-3 ek tejföl
-1 ek olaj.
A krémhez:
-10 dkg vaj
-15-20 dkg nyírfacukor por
-5 ek tejszín
-1 tk vanília kivonat.


Elkészítés:
Szitáljuk egy tálba a lisztet, a kakaót, a sót, a sütőport, és a szódabikarbónát. A lágy vajat keverjük habosra a nyírfacukor porral. Adjuk hozzá a tojást és alaposan dolgozzuk el. Fokozatosan öntsük hozzá a lisztes keveréket és dolgozzuk sima tésztává. (Az enyémnek esze ágában sem volt összeállni -valószínűleg a CH csökkentett liszt miatt-, ezért adtam hozzá pluszban egy evőkanál olajat, és összesen 3 evőkanál tejfölt). Dolgozzuk sima, fényes tésztává. Nyújtsuk ki nem túl vastagra (4-5 mm), és 5 cm-es pogácsa szaggatóval szúrjuk ki a korongokat. Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, és 160 fokra előmelegített sütőben 6-7 perc alatt süssük meg őket. Puhának fognak tűnni, de amint kihűlnek, tökéletes lesz az állaga.
A krémhez a vajat a vaníliával és a nyírfacukor porral keverjük addig, míg teljesen sima lesz a krém és már nem érezzük a "cukor" szemcséket. Ízlés dolga, hogy ki mennyire szereti édesen. Én eleve kevesebbet tettem bele, mint ami az eredeti receptben szerepelt, de még így is meg kellett duplázni a vaj mennyiségét, hogy ne legyen túl geil. Javaslom, hogy kezdjük 15 dkg nyírfacukorral és kóstoljuk meg. Hozzáadni még mindig lehet... Ezután jöhet bele a tejszín. Ezzel is keverjük át, míg sima és krémes lesz. A recepttől eltérve én nem javaslom, hogy hűtőbe tegyük, mert lágyan szebb lesz a krém. Ha megdermesztjük, olyan béna lesz a végeredmény, mint amit a képen láthattok... A kihűlt kekszekre tegyünk egy kiskanál krémet, tegyünk rá egy másik kekszet, és nyomjuk össze úgy, hogy a krém a széléig érjen. Fogyasztásig tartsuk a hűtőben.


Mindenképpen szerettem volna rózsaszín krémet is csinálni. Először úgy terveztem, hogy céklaporral színezem, de attól íze nem lesz, csak színe. Második ötlet a málna szörp volt. Viszont annál fennáll a veszély, hogy túl híg lesz a krém. Így egy kis málna aroma került bele. Végülis ha a rum aroma belefér más sütiknél, akkor most sem dől össze a világ egy kis málnától... 
szerintem egy-két nap állás után a legjobb. Ezt vittem magammal kettesével a munkába, tízórai gyanánt. Sajnos már elfogyott :-(
Ebből a mennyiségből 34 töltött kekszem lett.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...