2014. május 27., kedd

Cukormentes téli fagyi házilag

:-) :-) :-)




Igazi retro édesség házilag, ta-dammm! :-D Nem is én lennék, ha például TÉLEN készült volna. De mit csináljak, ha pont az év első kánikulához közeli napján lapozgattam egy régi Nők Lapja Konyhát, és akadt meg a szemem egy hasonló recepten?! 


Hozzávalók 10 darabhoz:
-400 ml habtejszín
-100 g 74%-os étcsokoládé
-40 g vaj
-150 g nyírfacukor
-1 tk vanília kivonat
-1 csipet só
-10 fagylalt tölcsér (sima ostya)

A csoki burokhoz:
-100 g 74%-os étcsokoládé
-35 g vaj.
 Ebből maradni fog, de ennyi kell, hogy szépen meg tudjuk mártani a betöltött tölcséreket. 


Elkészítés:
100 g csokoládét 4 dkg vajjal vízgőz fölött olvasszunk fel. A hideg (!) tejszínt egy csipet sóval és a nyírfacukorral verjünk habbá. Ízesítsük a vanília kivonattal, és óvatosan forgassuk össze a langyosra hűlt csokival. A tölcsérekbe kanalazzuk csurig a krémet és simítsuk le. A hűtőben hagyjuk kicsit dermedni. Olvasszuk fel a maradék csokit két teáskanál (3,5 dkg) vajjal, és egy gyors mozdulattal mártsuk bele a tölcsérek tetejét. Tegyük vissza a hűtőbe, míg a csokiburok megdermed a tetején. Kis idő múlva már fogyasztható, de az állaga másnapra az igazi. És valami különös okból kifolyólag a tölcsér sem ázik el ... ;-)


A tölcsér tápértékéről Max-nél találtam infókat:

Ostyatölcsér sima kicsi (3,7 g-os, 1-2 gombóchoz) 
Energia kj / kcal: 60 / 14
Fehérje: 0,5
Zsír: 0,2 
Szénhidrát: 2,6

Ostyatölcsér sima nagy (7 g-os)
Energia kj / kcal: 107 / 26 
Fehérje: 0,9
Zsír: 0,3 
Szénhidrát: 4,8

Jó étvágyat! ;-)



2014. május 26., hétfő

Cukormentes narancsos gumicukor (diabetikus)


A cukormentes gumicukor pillanatnyilag a legnézettebb recept a blogon. Eddig egészen pontosan 7337-en kattintottatok rá. Valaki azt írta, hogy kipróbálta narancsos változatban, és a gumicukor nem állt össze. :-( Nem hagyott nyugodni a dolog, és gyorsan én is összedobtam egy narancsos-citromos verziót. Jelentem: sikerült. :-) Az egyetlen ok ami miatt nem áll össze az az lehet, ha felforraljuk a zselatint. Erre mindenki figyeljen, elég finoman összemelegíteni, formába tölteni, és 20 perc múlva már kész is! Íme: (Az ötlet innen.)


Hozzávalók:
-200 ml narancslé, lehetőleg frissen facsart, lustáknak 100%-os bolti
-fél citrom kifacsart leve
-1,5 ek nyírfacukor vagy 2 ek eritrit
-1 zacskó (20g) zselatin.


Elkészítés:

Öntsük egy lábasba a gyümölcslevet és az eritritet (vagy nyírfacukrot), keverjük el benne a zselatint, és melegítsük össze. Forrnia nem szabad, mert attól tönkremehet a zselatin. Amikor minden szépen szépen összeolvadt, öntsük szilikon bonbon formákba. Várjunk, míg kicsit lehűl, aztán tegyük a fagyasztóba (!) 20 percre. Ha ez letelt, nyomjuk ki a formából és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 1-2 napig. Ennyi :-)


Tippek és tapasztalatok a házi gumicukor készítéssel kapcsolatban: itt.


2014. május 22., csütörtök

Fahéjas mini csigák Tündi lisztjéből (diabetikus)


A diabetikus kakaós csiga után végre elkészült a fahéjas testvére is. Most Zellei Tündi kelt tészta lisztjét használtam, emiatt a receptet is módosítottam kicsit. Ahány féle liszt, annyiféleképp viselkedik. Különösen igaz ez a szénhidrátcsökkentett lisztekre. Egy kicsit több tej és tejföl, némi izom munka, és kívül ropogós, belül puha fahéjas csigáim születtek. Szám szerint 30 ! :-D 


Hozzávalók:
-60 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz (+ egy kevés a nyújtáshoz)
-2,5 dkg élesztő
- csipet cukor
-1 tojás
-200 g tejföl
-25 dkg margarin
-14dkg eritrit + egy kevés a szóráshoz
-2,5 dl tej
-1 púpos ek fahéj
-1 tk vanília kivonat.


Elkészítés:
Az élesztőt morzsoljuk bele 1,5 dl langyos cukros tejbe, és futtassuk fel. ( Az az egy csipet cukor hagyományos legyen, különben nem fog felfutni az élesztő ). Szitáljuk a lisztet egy csipet sóval egy tálba és készítsünk mélyedést a közepébe. Ide öntsük a felfutott élesztőt, a tojást, a tejfölt és a margarint.
FONTOS, HOGY MINDEN HOZZÁVALÓ LANGYOS LEGYEN!Alaposan dolgozzuk össze a tésztát  és letakarva meleg helyen kelesszük a duplájára. A megkelt tésztát felezzük el, és egy pici liszttel nyújtsuk ki téglalap alakúra. Keverjük össze a fahéjat 12 dkg eritrittel és terítsük szét a kinyújtott lapokon. Tekerjük fel, vágjuk két ujjnyi szeletekre. A szeleteket fektessük le, és a tenyerünkkel kicsit lapítsuk szét. A csigák tetejét és oldalát mártsuk a kiszóródott fahéjas eritritbe (mert bármit csinálunk, egy kicsi úgy is ki fog szóródni). :-) Rakosgassuk őket sütőpapírral bélelt sütőlemezre. (Maradjon köztük távolság, mert még nőni fognak). 15 percig letakarva hagyjuk pihenni. Toljuk őket 180 fokos sütőbe. Előmelegíteni nem muszáj, ha hideg sütőbe tesszük, még jobban kelnek.1 dl tejet édesítsünk eritrittel, ízesítsük a vanília kivonattal, és 30 perc után kenegessük meg vele a csigákat. Ha még ropogósabbra (és édesebbre) szeretnénk, a tetejét is szórjuk meg eritrittel.
Toljuk vissza a sütőbe, tekerjük feljebb a hőfokot, és süssük további 15 percig.


A csigák jól záródó dobozban vagy bezacskózva sokáig puhák maradnak, de akár le is fagyaszthatjuk, így aztán csak elő kell venni egyet-egyet és meg is van a tízórai vagy az uzsonna! :-)
Szerintem megunhatatlan. És ez az illat! Nyammm... ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...