2014. április 28., hétfő

Mogyorós habos süti (diabetikus) ...már megint Tesóm ;-)


Még egy olyan süti, amit a nővérem rendszeresen készít. És rendszeresen hoz is belőle kóstolót :-D
A legutóbbi alkalommal kivadásztam a műanyag dobozkába kellő alapossággal beleszuszakolt példányokat és lefotóztam Nektek. Mert ez a süti olyan finom, hogy muszáj feltennem ide a többi nyalánkság közé! 


Hozzávalók a piskótához:
-120 g liszt
-5 ek eritrit
-1 tk folyékony édesítő
-5 tojás
-1 csipet só
-fél csomag sütőpor
-0,5 dl olaj
Továbbá:
-1 csomag vanília puding (főzős!)
-0,5 l tej
-ízlés szerint folyékony édesítő
-100 g vaj
-0,5 l habtejszín
-150 g mogyoró durvára törve
-100 g magas kakaótartalmú étcsokoládé+ 5 dkg vaj vagy 0,5 dl tejszín.


Elkészítés:
Az eritrit kétharmadával keverjük addig a tojások sárgáját, míg kifehéredik a krém. Adjuk hozzá az olajat is. A fehérjéből a maradék eritrittel verjünk kemény habot. Óvatosan forgassuk bele az édes tojássárgáját, majd szitáljuk bele a sóval és sütőporral elkevert lisztet és szórjuk meg 5 dkg mogyoróval. Laza mozdulatokkal keverjük el. Simítsuk a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe (a legnagyobba, amit találunk) és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig süssük. Főzzük meg a pudingot és édesítsük az ízlésünk szerint, majd miután belekevertünk 100 g vajat és 5 dkg mogyorót, tegyük félre hűlni. A csokoládét gőz fölött olvasszuk fel, és a vajjal vagy a tejszínnel keverjük simára. Csorgassuk a piskóta tetejére és simítsuk el. Amikor megszilárdult a csokis réteg, kenjük rá a mogyorós pudingot. A jól behűtött tejszínből verjünk habot (ebbe is tehet folyékony édesítőt aki akar), és vonjuk be vele a süti tetejét. Végül szórjuk meg a maradék 5 dkg mogyoróval. 

Köszi Orsi, ez még mindig nagyon finom!!! :-)
<3 <3 <3

2014. április 24., csütörtök

Mazsolás graham kalács Tesómmal karöltve :-)


Volt már a blogon Tesóm-féle recept, és most itt a folytatás :-) Ezt a kalácsot elég gyakran szokta sütni és rendszerint hozza is a kóstolót. Ilyenkor vékony szeletekre vágva magammal viszem a munkába tízórai gyanánt. Általában sima rúd formában készül, de most (mivel Húsvét hétfőn sütöttük és áthatott minket a nyuszi-ünnep szele), csinosan befontuk a drágát. Szerintem csodaszép. És nem elhanyagolható módon nagyon finom is. A tésztája tömör mintha kenyér lenne, de az íze édeskés, mit a kalácsoké. Szépen szeletelhető, és jól bírja a fagyasztást. Nővérkém a graham lisztet sima liszttel keveri, én ezt szénhidrátcsökkentettre cseréltem. Ezt leszámítva minden pontosan úgy készült, ahogy Ő csinálja. És ugyanúgy nem néztem meg, hogy hány percig sült :-( Legközelebb pótolom!




Hozzávalók egy 35*13-as rúdhoz:
-20 dkg graham liszt
-40 dkg szénhidrátcsökkentett liszt (DW sütőliszt)
-1 tasak instant élesztő
-4 dl tej
-1 tk fruktóz
-5 dkg mazsola
-1 ek folyékony édesítő
-1 csipet só
-bő fél dl olaj.

A tetejére:
Egy kávétejszín+ egy tk fruktóz. (Ez akár el is hagyható, de szerintem így az igazi).


Elkészítés:
Keverjük el a langyos tejet az élesztővel, a fruktózzal és a folyékony édesítővel, majd hagyjuk felfutni. Vegyítsük el a kétféle lisztet egy csipet sóval és a mazsolával. Öntsük hozzá a megkelt kovászt és az olajat. Gyúrjuk össze a tésztát és fektessük egy sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába. (Ha akarjuk, osszuk három részre és fonjunk belőle kalácsot). Langyos helyen kelesszük a duplájára. Tesóm módszere (és zseniális), hogy két percre bekapcsolja a sütőt és rögtön le is zárja (épp csak, hogy meleg legyen, de ne forró) és ott keleszti a tésztát. Egy órát hagyja kelni, majd közepesen meleg hőfokon alágyújt, és úgy süti meg. Így, hogy nincs előmelegítve, addig is tovább kel a tészta míg eléri a sütési hőfokot. Amikor már kis színt kapott, kenjük le a fruktózzal elkevert tejszínnel, és süssük készre. Garantálom, hogy ízleni fog! :-)


Felszeletelve nyugodtan le is fagyaszthatjuk. 


2014. április 20., vasárnap

Vaníliás panna cotta sós karamellel, édes szezámkrémmel és pörkölt földimogyoróval (laktózmentes, diabetikus)


 Néhány hete Tóth-Nacsa Ági, a Boldog Kukta blog háziasszonya meghívott egy szuper receptversenyre. A verseny célja, hogy Donum Terrae magkrémjeit teszteljük. 3 hét alatt 24 blogger 8 magkrémből készít különböző finomságokat.
 Én a harmadik, a desszertes fordulóban játszom. Izgatottan vártam, melyik krémet hozza nekem a postás :-) A csomag megérkezett, és szezámkrémet rejtett. Rögtön megkóstoltam, és már jöttek is az ötletek. Az íze ugyanis nagyon emlékeztet a natúr földimogyoróéra.
Először egy csokitortát sütöttem sűrű szezámos csokoládékrémmel, a tetején pörkölt földimogyoróval, és olyan karamellel, amit cukorbetegek is fogyaszthatnak. A torta finom lett, de a sok csoki elnyomta a szezámkrém finom ízét. Második nekifutásra egy vaníliás panna cottát készítettem, sós karamellel és édes szezámkrémmel, a tetején pirított földimogyoróval. Az ízek pompásak! És most a laktózérzékenyekre is gondoltam: ezt a desszertet Ők is nyugodtan fogyaszthatják :-)


Hozzávalók a karamellhez:
-2 dl laktózmentes tejszín
-50 g fruktóz
-1 tk szójamargarin
-egy nagy csipet tengeri só.
Hozzávalók a panna cottához:
-8 dl vaníliás rizs ital
-2 dl laktózmentes tejszín
-3 ek eritrit
-1 kk vanília velő
-20 g zselatin
A tetejére:
-2 púpos tk nyírfacukor por
-1 ek szeletelt földimogyoró.


Elkészítés:
A karamellhez keverjük el a fruktózt a tejszínnel, és állandó kevergetés mellet főzzük addig, míg sűrű és karamell színű nem lesz. Dobjunk bele egy darabka margarint és egy nagy csipet sót, keverjük át és tegyük félre hűlni. Ha már nem túl forró, osszuk szét a poharakban. 
A panna cottához öntsük egy lábasba a rizs italt, a vaníliát, az eritritet és a zselatint. Kevergetve melegítsük addig, míg egyneművé olvad, majd töltsük a megszilárdult karamellre. Néhány órára tegyük a hűtőbe dermedni.
A szezámkrémet keverjük össze a nyírfacukor porral és csorgassuk a vaníliás rétegre. (Ha túl sűrű, kicsit melegítsük fel). Egy száraz serpenyőben pirítsuk illatosra a földimogyorót és szórjuk a desszert tetejére.


Sejtettem, hogy finom lesz a végeredmény, de ennyire jóra még én sem számítottam! Nagyon passzolnak az ízek, egyik réteg tökéletesen egészíti ki a másikat. Imádom! :-D
A recept diabetikus ugyan, de azért bőven van benne szénhidrát. Aki cukorbeteg, inkább több pici pohárkába ossza szét a desszertet. 

2014. április 15., kedd

Kókuszgolyó keksz nélkül (diabetikus)


A kókuszgolyót szerintem mindenki szereti. Többek között én is. Eddig még nem csináltam cukormentesen, keksz nélkül meg főleg nem! És tessék! Elsőre nem is rossz. Sőt...szerintem finomabb már nem is lehetne!


Hozzávalók kb 25 golyóhoz:
-250 g dió
-100 g kókuszreszelék + a forgatáshoz
-100 g nyírfacukor por
-20-25 g kakaó (a jó sötétből elég kevesebb)
-100 g cukormentes meggy lekvár
-100 g vaj vagy margarin
-2 tk rum aroma


Elkészítés:
A diót daráljuk le, vagy késes robotgépben aprítsuk fel. (Én utóbbit választottam). Keverjük össze a nyírfacukor porral, a kakaóval és a kókuszreszelékkel. Adjuk hozzá a meggy lekvárt, a rum aromát és a puha vajat, majd gyúrjuk össze. Kis időre tegyük be a hűtőbe, hogy összeálljon. Akár egész éjszakára is bent hagyhatjuk. Gyúrjunk belőle ping pong labda nagyságú golyókat, forgassuk meg kókuszreszelékben, és kész is! :-D :-D :-D


 Nekem nagyon ízlik ez a változat! A lekvár hirtelen ötlet volt, de nagyon bevált. Ha már nem tettem a golyóbisok közepébe meggyet ahogy a klasszikus receptben szokták, legalább az ízét sikerült belecsempészni. ;-) Hamarosan csinálok kekszeset is, kis kávéval, sok rummal. De addig is majszolom ezt ;-)


2014. április 8., kedd

Epres-fehércsokis süti (diabetikus)


Lépten-nyomon azt olvasom, hogy már lehet eper ízű epret kapni. Ezzel el is dőlt a hétvégi süti kimenetele :-)
Az eredeti recepttől annyiban tértem el, hogy a ribizli helyett cukormentes fehér csoki darabokat szórtam a tetejére. És persze lecseréltem a lisztet és a cukrot. Utóbbit most direkt eritritre, mert a csoki miatt megugrott CH tartalmat vissza akartam spórolni. Tök jó ez a süti, köszönöm Ottis! :-)



Hozzávalók egy 25*35-ös tepsihez:
-6 tojás 
-15 dkg vaj
-225 g eritrit
-2 dl natúr joghurt
-220 g liszt (DW sütőliszt)
-300 g illatos eper
-100 g diabetikus fehér csoki
-1 tk vanília kivonat
-1 csipet só.


Elkészítés:
A tojások sárgáját fehéredésig verjük az eritrittel, majd hozzáadjuk a joghurtot, a puha vajat, végül a lisztet. Alaposan összedolgozzuk, és óvatosan beleforgatjuk a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és elosztjuk a tetején a megmosott, felszeletelt epret és a csoki darabokat. 180 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt sül meg. (Ha a széle barnulni kezd de a közepe még nyers, akkor takarjuk le sütőpapírral és úgy süssük készre). Fontos, hogy az első 20 percben ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert összeesik a tészta.  Ha ezt betartjuk, egy tepsi szuperfinom sütemény lesz a jutalom! :-)


Jó étvágyat! :-)

2014. április 5., szombat

Cukormentes gumicukor házilag :-)


 Nem szeretem a gumicukrot. Már gyerekként sem voltam oda érte, pedig akkor még ehettem volna két pofára... de amikor Tesóm átküldte ennek a receptnek a linkjét, azonnal meg akartam csinálni. ( Az eredeti ötlet innen).

Multivitaminos piros gyümis gumicukor
Így írnak róla:
"A gumicukor egészen mostanáig rémálmaimban jelent csak meg, belegondolni sem mertem, hogy a gyerekeim ezt a kristálycukor, glükóz szirup és mesterséges színezékkel dúsított szörnyűséget rágcsálják, de most itt a gumicukor paleo változata. És miközben megeszed, gondolj erre… A házilag készített gumicukor nemcsak fehérjeforrás, hanem emésztési zavarokon is segíthet, a jó minőségű zselatin olyan esszenciális tápanyagot tartalmaz, amely felelős a csodás bőrért, csillogó hajért és erős körmökért és ez a kollagén."


 Hogy milyen lett arról talán elég annyi, hogy 6 darab tűnt el az alatt a tíz perc alatt, amíg fotóztam :-D A gumicukor elkészítése körülbelül 5 perc munkával jár (az is gyerekjáték), alig kell bele néhány hozzávaló, és még egészséges is. Kell ennél több?!



Hozzávalók 30 nagyobb darabhoz:
- 2 dl folyadék (valamilyen gyümölcs frissen facsart leve leszűrve)
-20 g zselatin (egy zacskó)
-1,5 ek nyírfacukor vagy 2 ek eritrit.

Ebből a mennyiségből 30 db gumicukrom lett.

Én vérnarancsból szerettem volna az első gumicukromat csinálni, de sajnos még a hiper-szuperben sem kaptam, a piac pedig már rég zárva volt, ezért ez most 100%-os gyümülcsléből készült. Méghozzá piros gyümölcsös multivitaminosból :-) A következő pedig citromos-narancsos lesz...


Elkészítés:
Öntsük egy lábasba a gyümölcslevet és az eritritet (vagy nyírfacukrot), keverjük el benne a zselatint, és melegítsük össze. Forrnia nem szabad, mert attól tönkremehet a zselatin. Amikor minden szépen szépen összeolvadt, öntsük szilikon bonbon formákba. Várjunk, míg kicsit lehűl, aztán tegyük a fagyasztóba (!) 20 percre. Ha ez letelt, hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 1-2 napig. Ennyi :-)


És most néhány gumicukros tapasztalat, ami jól jöhet:
1. Szinte bármilyen gyümölcsből elkészíthető, aminek ki tudjuk facsarni a levét. Legyetek kreatívak, a narancstól a gránátalmáig bármi jó lesz, az ízlésetektől függően. "B" tervnek pedig ott a 100%-os gyümilé.


2. Én szilikon bonbon formát használtam, szerintem ez a legjobb, és ebből jön ki a legkönnyebben a gumicukor.Ha ilyen nincs, akár egyben is el lehet készíteni,  és a kész gumicukrot a végén kockákra vagy csíkokra vágni.


3. Biztos furcsának tűnik, hogy mélyhűtőbe tettem őket. Igaz, hogy megdermed a sima hűtőben is, de ezzel a módszerrel nem jönnek ki a formából. Még a szilikonosból sem... Lehet, hogy a 20 perc hibernálás után vékony jéghártya lesz a tetején, de mire az összeset kiszedjük a formából, már le is olvadt róla!


4. Ekkor még inkább gyümölcszselére hasonlít, de 2 nap alatt szobahőmérsékleten felveszi a gumicukor állagot.



 A receptet szívből ajánlom cukorbetegeknek, egészségtudatosoknak, és azoknak akik a bolti vacakok helyett inkább egészséges nassolnivalót tennének a gyerekek elé.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...