2014. január 29., szerda

Almás csók (diabetikus)

Télvíz idején jöhetnek az almás sütik! :-) Ezt az almás csókot is abból a karácsonyi könyvecskéből néztem ki, amiből a habos mákosat. A recepten (szokás szerint) módosítottam. A legnagyobb  változás az eredetihez képest az alma mennyisége. Nem fért a fejembe -és a sütibe sem- a másfél kg alma, amit a recept ír.  A három féle liszt helyett is csak diabetikus lisztet és zabpelyhet használtam, utóbbi felét lisztté őrölve.
ÉS NEM HÁMOZTAM MEG AZ ALMÁT! A puffancsok könnyűek, szaftosak és nagyon finomak lettek. Kicsit az almás palacsintára emlékeztet, de mégsem az. Ebből a mennyiségből három tepsi, összesen 30 nagyobbacska darab lett.  Érdemes kipróbálni. Finom és egészséges, ráadásul könnyen magunkkal tudjuk vinni, így megoldva a kis étkezéseket, vagy csak úgy, nasinak. :-)


Hozzávalók:
-20 dkg diabetikus liszt (Diabestar sütőliszt)
-20 dkg zabpehely
-60 dka alma (tisztítva mérve)
-25 dkg vaj
-15 dkg nyírfacukor por
-4 tojás 
-1 tk szódabikarbóna vagy sütőpor
-fél tk őrölt fahéj


Elkészítés:
A vajat keverjük habosra a nyírfacukor porral. Egyesével keverjük hozzá a tojásokat. 10 dkg zabpelyhet késes robotgépben aprítsunk porrá. Adjuk hozzá a zabpehely másik felét, a lisztet, a fahéjat és a szódabikarbónát. Vegyítsük el, adjuk a vajas krémhez és keverjük simára. A megmosott almákat vágjuk négybe, távolítsuk el a magházukat, és kockázzuk fel. Az alma kockákat dolgozzuk a tésztába. Sütőpapírral bélelt tepsibe evőkanállal rakjunk halmokat, és  225 fokra előmelegített sütőben süssük rózsaszínűre őket. Ez kb 15-20 perc. A csókok kicsit szét fognak terülni, ezért hagyjunk köztük távolságot! Én egyszerre 10 darabot sütöttem, így három körben ki is sült az összes. :-) 




2014. január 23., csütörtök

Habos mákos süti diabetikusan


Karácsonyra kaptam Tesómtól a Diabetikus finomságok nem csak cukorbetegeknek című könyvet. A következő recept rögtön megtetszett. Az igazat megvallva inkább megcsinálni akartam, megenni nem annyira. Az ilyen jellegű sütemény nem annyira az én világom. A receptúrán itt-ott változtattam, most az én verziómat mutatom meg.


Hozzávalók a tésztához:
-20 dkg CH csökkentett liszt (Diabestar sütőliszt)
-2 ek eritrit
-15 dkg vaj vagy margarin
-1 kis tojás
-1 kk szódabikarbóna
+ ha nem áll össze, kevés tejföl. (Nekem 2 púpos tk ment bele)
A töltelékhez:
-15 dkg darált mák
-10 dkg eritrit
-1 kk fahéj
-1 kezeletlen citrom reszelt héja
-15 dkg diabetikus szilvalekvár
-1,5 dl forró tej
+ folyékony édesítő, ha nem elég édes.
A tetejére:
-400 ml habtejszín
-2 ek eritrit
-1 csomag (20 g) zselatin
-5 dkg darált mák
-1 kk vanília kivonat


A lisztet keverjük össze az eritrittel és a szódabikarbónával, majd morzsoljuk össze a vajjal. Adjuk hozzá a tojást és gyúrjuk össze a tésztát. Ha nem áll össze, kevés tejfölt tegyünk hozzá. Letakarva pihentessük a hűtőben 2-3 órát.


A darált mákot szórjuk meg a fahéjjal és az eritrittel,  reszeljük bele az alaposan megmosott citrom héját, és öntsük rá a felforrósított tejet. Tegyük félre, amíg magába szívja a folyadékot. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A pihentetett tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe (30*20 cm).
villával szurkáljuk meg és 10 perc alatt süssük elő.
Vegyük ki  a sütőből, kenjük meg a szilvalekvárral és simítsuk rá a mákos tölteléket.Toljuk vissza a sütőbe és süssük készre. (20-25 perc). Ha elkészült hagyjuk teljesen kihűlni.


3 dl tejszínben keverjük el az eritritet és a vaníliát. Verjük kemény habbá, majd forgassuk bele az 5 dkg mákot. A maradék 1 tejszínt forrósítsuk fel, oldjuk fel benne a zselatint. Amikor feloldódott, lazítsuk egy kevés tejszínhabbal, majd öntsük vissza a többihez és óvatosan (de gyorsan) forgassuk össze.Simítsuk a süti tetejére, és tegyük a hűtőbe, míg megszilárdul a mákos hab a tetején. 


A tepsi mérete elég kicsi, mégis 30 szép szelet sütit lehet belőle vágni. Tapasztalat: ahhoz képest, hogy nem akartam belőle enni, meglepően gyorsan "párolgott". Az egyetlen dolog amin változtatnék, az a tészta mennyisége. Fele ennyiből tökéletes lenne a tészta, a töltelék és a hab aránya.


2014. január 7., kedd

Karácsonyi gasztroajándék kurzus a Chefparade Csoki és Sütiműhelyben

                                                                                                             Fotó: Chefparade

Már korábban említettem itt, hogy alkalmam nyílt részt venni egy csokikurzuson. Belemerültem a számtalan (jobbnál jobb) lehetőség tanulmányozásába, végül a következőn akadt meg a szemem :

Kép és ajánló: Chefparade

Trendi lett home-made dolgokat ajándékozni. Ehhez szeretnénk mi is ajándék ötleteket nyújtani a gasztronómia terén is. Biztos nem tévedünk nagyot ha édességet, italt és valami különlegeset vagy szokatlant ajándékozunk szeretteinknek. Lesz egzotikus gyümölcsös, csokis, italos, és otthon megsüthető ajándék is. Bónuszként mind feldíszítjük őket, így akár egyből lehet is ajándékozni.
  • Passion fruit - gyümölcsvaj
  • Ír whiskys krémlikőr
  • Csokoládépiramis
  • Cantuccini - mandulás toszkán keksz 
Ez az! Ha már nem ehetem meg, ami egy csoki vagy sütikurzuson készül, hát elmegyek egy olyanra, ahol eleve nem saját részre gyártják a finomságokat, hanem ajándékba! Karácsony előtt pár nappal ez duplán jó bulinak tűnt.Volt egy kis kalamajka a jelentkezésemmel, de hála a Chefparade csapatának, a végén minden megoldódott. Ezúton is köszönöm Nekik! :-) Tehát December 18.-án betoppantam a csokiműhelybe. Ez a hely valami csodálatos! Teljesen el voltam varázsolva arra a néhány órára, amíg ott voltam. Annyi kincs van abban a boltban, hogy csak na! Sajnos (illetve a pénztárcámnak szerencsére) csak a kezdés előtt néhány perccel érkeztem, így nem maradt időm vásárolni. Majd legközelebb... A kurzust Csiszér Dóri vezette, aki szerintem erre született. Rendkívül kedves, nagyon profi, a receptjei pedig zseniálisak.
Csiszér Dóri ,
aki pont ilyen aranyos, mint a képen :-)

Tehát az első perctől olyan volt a hangulat, mintha egy baráti főzőcskén vettünk volna részt. Senki nem feszengett, csak örömmel kevertünk-kavartunk és kíváncsian vártuk az instrukciókat. 


Szépen sorban elkészült a biscotti, a gyümölcsvaj, a házi Bailey's és a csokoládépiramis. 
Felváltva figyeltem, csináltam, fotóztam, és közben ámultam- bámultam. A sok beszéd helyett jöjjenek a képek, biztosan tetszeni fog nektek is! :-)



Hangulatos kis kirakat




Ami ebben a boltban nincs, az nem is kell a cukrászathoz!





Látjátok a bal csücsökben? Diabetikus csoki!!! :-)







Ez bizony egy muffin!
Persze a csokiműhely szakácskönyvboltként is funkcionál.




Lesz diabetikus
süti kurzus is!


Megsültek a biscottik



Ez a gyümölcsvaj nagy találmány!


Biscotti szeletelés után





Egy kupac aszalt gyümi
Fehér csokiból is készült piramis
Csokoládé temperálás. IMÁDOM!
Alakul a csoki piramis

Miután elkészültek a finomságok, feldíszítettük őket. Már csak ki kellett találni, kit szeretnénk meglepni vele.


És a végén ezek a gyönyörűségek kerültek a fa alá :

Cantucci biscotti



Passion fruit gyümölcsvaj



Ír krémlikőr


Az ír krémlikőrt idén karácsonykor megpróbálom cukormentesen is elkészíteni.


Csokoládépiramis



Mondanom sem kell, mekkora örömet szereztem vele! :-) Jövőre folyt. köv...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...