2014. szeptember 28., vasárnap

Szilvás "fánkocskák" (diabetikus)


Szobafogságban vagyok. 
:-(:-(:-( Nem szülői utasításra, hanem az orvos tanácsára. Legalább így hamarabb felkerülnek a receptek a blogra, nem csak mindenféle cetliken hevernek hetekig jobb sorsukra várva. Talán még szezonja is lesz az adott alapanyagnak... Ezt a receptet a Reader's Digest: Titkok Nagymama konyhájából c. könyvében olvastam. Ahhoz a recepthez már túl sok köze nincs, mert egyrészt a hozzávalók zömét le kellett  
cserélnem, másrészt a mennyiségeket is jócskán meg kellett változtatni. A "fánkocskák"-at idézőjelbe tettem, mert igazából egy kicsit sem kicsik. Sőt... Viszont nagyon finomak lettek! A fánkokhoz pici szivát és kezeletlen citromot válasszunk!


Hozzávalók 16 darabhoz:
-36 dkg DiaWellness sütőliszt+ a szóráshoz
-250 ml tej
-1,5 dkg élesztő
-1 tk fruktóz
-15 ml folyékony édesítő
-0,5 dl olaj vagy olvasztott vaj
-1 csipet só
-1 kis tojás
-1 citrom reszelt héja és 1 kk a levéből
A töltelékhez:
-16 szem szilva (kb 45 dkg)
-5 dkg nyírfacukor por
-2 kk fahéj
-olaj a sütéshez.

Elkészítés:
A lisztet szórjuk egy tálba, keverjük el a sóval. Langyosítsuk meg a tejet. Keverjük el benne a fruktózt, morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk meg egy tk liszttel (abból, amit kimértünk) és letakarva hagyjuk felfutni. A megkelt kovászt öntsük a liszthez és adjuk hozzá a tojást, a folyékony édesítőt, a citrom reszelt héját, egy kiskanál citromlevet és az olajat. Gyúrjuk rugalmas tésztává és meleg helyen kelesszük a duplájára. 
Amíg kel, a megmosott szilvákat vágjuk fel az egyik oldalán, szedjük ki a magját és a helyére dugjunk 1-1 kk fahéjjal elkevert nyírfacukor port. Ebből fog maradni, ezzel szórjuk majd meg a kész fánkokat. :-)
A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki és vágjuk 16 egyenlő részre. Mindegyik közepébe tegyünk egy szilát nyomkodjuk le a széleit és formázzunk gombócokat belőle. 
Bő, forró olajban süssük pirosra a fánkokat és papírtörlőn alaposan csöpögtessük le.
A megmaradt fahéjas "porcukorral" tálaljuk.



Jó étvágyat! :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...