2013. november 25., hétfő

Kakaós süti "marcipános" pacákkal és ropogós mandulával (diabetikus)

 Pihe-puha kakaós piskóta, finom marcipános krém, és illatos, ropogós mandula... Kell ennél több?! :-D
A már jól bevált boci süti tésztájába egyszerű pudingos pacák kerültek. Hasonlóan készül, mint a kráter süti, de sokkal könnyebb a tésztája, és úgy megemelkedik, hogy szinte csak a szeleteléskor bukkannak elő a csábító mandulás foltok.


Hozzávalók a tésztához:
-15 dkg DW sütőliszt liszt
-3 dkg kakaó por
-1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
-10 dkg nyírfacukor
-csipetnyi só
-6 tojás
-175 g joghurt
-1 dl olaj
-5 dkg mandula

Hozzávalók a krémhez:
-1 csomag 40 g-os vanília puding (főzős!)
-500 ml tej
-folyékony stevia ízlés szerint
-12,5 g mandula aroma (egy 25g-os üvegcse fele)


Elkészítés:

A pudingport keverjük el csomómentesen egy kevés tejjel, majd öntsük hozzá a maradékot. (Összesen fél liter legyen). Ízesítsük ízlés szerint steviával, és folyamatosan kevergetve forraljuk fel. Ha lehúztuk a gázról, adjuk hozzá a mandula aromát, és hűtsük le teljesen. Egy száraz serpenyőben pirítsuk illatosra a mandulát, és ezt is hagyjuk hűlni, majd vágjuk durvára.  Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Szitáljuk egy tálba a lisztet, a kakaót, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát, szórjuk bele a mandulát. Keverjük hozzá az olajat és a joghurtot. Válasszuk szét a tojásokat. A cukor kétharmadát adjuk a sárgájához, a többit a fehérjéhez. A fehérjéből verjünk kemény habot, a sárgáját pedig addig keverjük, amíg a cukor teljesen felolvad és a tojás kifehéredik. A lisztes keverékhez először keverjük hozzá a cukros tojás sárgáját, majd óvatosan forgassuk bele a tojáshabot. Egy 25*35 cm-es tepsi alját béleljük ki sütőpapírral és öntsük bele a tésztát. A kihűlt "marcipános" pudingból kiskanállal tegyünk kis halmokat a tészta tetejére. Toljuk az előmelegített sütőbe kb. 40 percre. Csak akkor szeleteljük fel, amikor teljesen kihűlt. 


Hát nem gyönyörűségesek? :-)


2013. november 24., vasárnap

Amikor nincs kedvem főzni...

Akármilyen konyhabolond vagyok, azért nálam is akadnak olyan pillanatok, amikor nincs se kedvem, se időm, se ötletem a konyhai tevékenykedéshez, vagy egyszerűen csak jól esne, ha 100-ból egyszer NEKEM főzne valaki. 
Étterembe nem járunk, ha csak nincs valami jeles alkalom. A rendeléssel pedig csak annyi a problémám, hogy fogalmam sincs, milyen éttermek vannak a környéken. Arról meg főképp nincs, hogy melyik helyekről hová vállalnak kiszállítást. Sokan tudjátok, hogy egyszerre két helyen élek. És a két kerületből összesen egy helyet tudok, ahol van házhozszállítás!
Nemrég ismertem meg egy nagyon jó oldalt, ahol a hozzám hasonló alkalmi rendelő (viszont rendszeresen éhes és elfoglalt) sorstársaim kapnak hathatós segítséget, ha úgy döntenek, hogy telefont ragadnak, és belekóstolnak valami újba. A Foodpanda egy online ételrendelő cég, ahol egy kattintással kiválaszthatod a várost vagy a kerületet ahol laksz, és már eléd is tárulnak az éttermek, amik közül választhatsz. Megnézheted az étlapot, látod, hány csillagra értékelték a vásárlók a helyet, illetve elolvashatod a róla írt véleményeket. Innen már csak két kattintás, és már úton is van a kaja :) Persze továbbra is arra buzdítok mindenkit, hogy ragadjon fakanalat és saját kezűleg készítse az ételt, amit az asztalra rak. De amikor egyszerűen nem fér bele egy napba kettő, és nem tudtok mát több felé szakadni, akkor engedjetek meg magatoknak ennyi luxust, és a megspórolt időben kapcsoljatok ki egy kicsit. 

puszi :-)

2013. november 7., csütörtök

Töki pompos tönkölylisztből


Manapság egyre több szabadtéri rendezvényen sütnek pompost. Ember legyen a talpán, aki ellen tud állni a kemencéből kikúszó illatoknak... Most tönkölylisztből sütöttem, de az eredeti receptet követve, a Príma konyha 2004. októberi száma alapján.A tésztája kívül ropogós, belül pihe-puha. A tetejére a hagyományos fokhagymás tejföl, szalonna, hagyma és sajt került. 


Hozzávalók:
-500 g fehér tönkölyliszt
-2,5 dkg élesztő
-2 közepes burgonya
-só
-langyos víz.
A tetejére:
-2 fej lila hagyma
-200g tejföl
-2 gerezd fokhagyma
-12 dkg kockázott bacon
-reszelt sajt


A meghámozott burgonyát vágjuk kockákra és sós vízben főzzük puhára. A lisztet szitáljuk mély tálba, nyomjunk mélyedést a közepébe, és krumplinyomóval nyomjuk ide a leszűrt burgonyát, majd hagyjuk kihűlni.Az élesztőt 2 dl langyos vízben futtassuk fel, majd öntsük a krumplis liszthez. Ízesítsük egy kiskanálnyi sóval, és dolgozzuk össze a tésztát.Dagasszuk addig, míg el nem válik az edény falától. (Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vizet vagy lisztet, a tészta állagától függően). Letakarva langyos helyen 1-1,5 óra alatt kelesszük a duplájára. A gáztepsit béleljük ki sütőpapírral. borítsuk rá a tésztát és lisztes kézzel húzzuk- nyomkodjuk akkorára, mint a tepsi. Szurkáljuk meg és pihentessük újabb 5-10 percig. 250-300 fokra előmelegített sütőben 5-10 perc alatt kell elősütni. Akkor jó, ha tapintásra érezzük, hogy kérget kapott a tészta. Vegyük ki a sütőből, és kenjük meg a kevés sóval és a zúzott fokhagymával ízesített tejföllel, szórjuk rá a szalonnát és a felaprított lila hagymát, végül szórjuk meg reszelt sajttal. Toljuk vissza a sütőbe, és süssük készre. (Bátran bízzuk magunkat az illatokra. Aki jobban bízik a vizuális benyomásokban, annak a piruló sajt fogja jelezni, hogy készen van). :-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...