2013. október 30., szerda

Raffaello túrógolyó cukormentesen


Ezt a receptet Szofikánál találtam, Ő pedig a tesójánál, a Tündérsüti blogon.  Beváltotta a hozzáfűzött reményeket: a vaníliás krémtúró és a Raffaello hibridje. Mindkettőt imádom, úgyhogy tuti befutó :) Csak a porcukrot cseréltem le nyírfacukor porra, és a vaníliát sem sajnáltam, de ezt leszámítva a recept ugyanaz. Ha 5 perc munkával szeretnétek valami nagyon finomat rittyenteni, akkor jó helyen jártok!


 Hozzávalók:
-250 g túró
-150 g nyírfacukor por
-150 g kókuszreszelék + a hempergetéshez
-30-35 szem egész mogyoró (kb 5 dkg)
-egy nagy löttyintésnyi vanília kivonat.


A mogyorót száraz serpenyőben pirítsuk illatosra, és dörzsöljük le a héját. A túrót törjük át, majd gyúrjuk össze a nyírfacukor porral, a kókusszal és a vaníliával. Vizes kézzel formázzunk belőle golyókat, és mindegyik közepébe nyomjunk egy szem mogyorót. Végül hempergessük meg mindegyiket a kókuszreszelékben.


A végeredményt nagyban befolyásolja, milyen a túró, amit beleteszünk. Ha túl kemény lenne a massza, kevés tejszínnel lágyíthatjuk (én kávétejszínt használtam). Ellenkező esetben adjunk hozzá még egy kis kókuszreszeléket.  

Ui: lehet, hogy kevesebb nyírfacukor por is elég bele, legközelebb kipróbálom.

2013. október 24., csütörtök

Kakaós-vaníliás kalács édesítővel


Ez egy réges-régi recept, biztosan sokan ismeritek. Én is sütöttem már korábban, a receptje is le van valahova firkantva, de valahogy feledésbe merült. Aztán újra láttam Babette- nél, és megint megsütöttem. Én (kenyérsütő híján) hagyományos módszerekkel gyúrtam-dagasztottam, ennek is megvan a maga szépsége. A neten keringő receptek alapján hol két, hol három rúd készül belőle, én maradtam a kettőnél. És sima liszt helyett fehér tönköly liszt és a jól bevált DW sütőliszt fele- fele arányú keverékéből sütöttem. Amúgy minden hajszál pontosan úgy készült, mint ahogy annak idején, a 80-as években készítették...


Hozzávalók:
-30 dkg fehér tönköly liszt
-30 dkg DW sütőliszt
-3 dl tej
-3 dkg élesztő
-1 dl étolaj
-csipet só
-30 szem édesítő tabletta
-3 ek keserű kakaópor
-1 tk vanília kivonat
-1 tojás a kenéshez.


Melegítsük fel a tejet és oldjuk fel benne az édesítő tablettákat. Ha langyosra hűlt, morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk felfutni. Szitáljuk össze a kétféle lisztet és a csipet sót. Öntsük hozzá az élesztős tejet (én a vaníliát is ebben keverem el, így jobban eloszlik), és az olajat, majd gyúrjuk ruganyos tésztává. Ha túl keménynek érezzük (ezekkel a lisztekkel így lesz), spricceljünk rá kevés vizet és úgy gyúrjuk tovább. Ha kész a dagasztás, vegyük ketté a tésztát és az egyik felébe gyúrjuk bele a kakaót. (Itt jöhet az újabb spriccelés és izommunka, de megéri).
A fehér és a barna tésztát is felezzük el, nyújtsuk ki őket, és egy ilyet, egy olyat egymásra fektetve tekerjük fel. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetve takarjuk le, és langyos helyen hagyjuk szép kövérre kelni. Ha megkeltek, kenjük meg őket egy felvert tojással, és toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe kb 30-35 percre.


2013. október 23., szerda

Csirkefalatok snidlinges bundában, fokhagymás-citromos tejföllel



Ha már unalmas a csirkemell de csak ez van kéznél, itt egy tuti recept! Persze nem kell szó szerint betartani amit leírtam, nyugodtan kísérletezzetek például más fűszerekkel! Mondjuk egy kis bazsalikom a tésztába, és hozzá valami fűszeres paradicsomszósz.. Vagy ugyanez a tészta, de a tejfölös cucc helyett egy kis fokhagymás házi majonéz... Szóval lehet gondolkodni! :-)


Hozzávalók:
-egy szép nagy csirkemell filé
-1 dl tej
-2 tojás
-10 dkg liszt (DW sütőliszt)
-egy marék reszelt sajt
-egy csokor snidling
-só, bors.
A mártogatóshoz:
-300 g tejföl
-1 citrom reszelt héja
-szárított fokhagyma pehely
-1 kk só.
A sütéshez olaj.

A csirkemellet öblítsük le, itassuk le róla a vizet és kockázzuk fel, majd sózzuk-borsozzuk, és forgassuk össze a liszt felével. A maradék lisztből, tojásokból és a tejből keverjünk sűrű palacsintatésztát. Kicsit sózzuk meg, keverjük bele az apróra vágott snidlinget és a reszelt sajtot. (Én trappistát tettem bele). Forrósítsunk olajat egy magas falú edényben. A csirkemell darabokat mártsuk a tésztába, és süssük aranybarnára őket. Papírtörlőn itassuk fel a felesleges olajat.  A mártogatóshoz keverjük össze a tejfölt a sóval és a reszelt citromhéjjal, és őröljünk bele fokhagymapelyhet ízlés szerint. 
Jó étvágyat!

Ui:Persze a friss fokhagyma sem rossz, de túl erős lett volna ehhez a könnyű citromos tejfölhöz.

2013. október 1., kedd

Máglyarakás (diabetikus)


A Diabetic Living nyári számában akadt meg a szemem ezen a csodás máglyarakáson. Szerintem szuper, mert egy cukorbeteg konyhájában nagyjából minden fellelhető, ami az elkészítéséhez kell. A recepten itt-ott módosítottam egy kicsit, követve a saját ízlésemet. Most ezt a verziót olvashatjátok:


Hozzávalók 4 személyre:
-8 szelet előre szeletelt graham kenyér
- 3 alma szeletelve
-3 evőkanál diabetikus baracklekvár 
-2 dl tej
-2 tojás
-2 ek nyírfacukor
-1 marék dió
-őrölt fahéj
-vanília kivonat vagy mag 


 Elkészítés:
A diót törjük durvára és száraz serpenyőben pirítsuk illatosra.
A tojásokat mossuk meg és válasszuk szét. A fehérjét felhasználásig tartsuk a hűtőben. A tejet ízesítsük 1 ek nyírfacukorral és a vaníliával, aztán keverjük hozzá a tojások sárgáját. Az almák magházát vágjuk ki, szeleteljük fel vékonyan és szórjuk meg egy kis őrölt fahéjjal. Egy 20*20-as tepsit vagy sütőtálat béleljünk ki sütőpapírral. 4 szelet kenyeret áztassunk a tejbe és fektessük le a tepsi aljára. Kenjük meg őket a baracklekvárral, majd terítsük szét rajta az almát és szórjuk rá a diót. A másik 4 szelet kenyeret is fürdessük meg a vaníliás tejben és fektessük az alma tetejére. Ha maradt a tejből, csorgassuk rá. Toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe kb 30-35 percre. (Ha az alma elkezdett puhulni, akkor jó úton járunk). A maradék nyírfacukorral és egy csipetnyi vaníliamaggal -ez elhagyható, de finom - verjük habbá a tojások fehérjét, majd kenjük a máglyarakásra és toljuk vissza a sütőbe, amíg pirulni kezd a teteje.






Házi Nutella cukormentesen


Elkészült az első cukormentes házi Nutellám! A recept a Dalla Cucina, per te blogról származik. Sok változat kering a neten, nekem ez volt a legszimpatikusabb verzió.  Nem egészen erre számítottam, de nagyon finom. Persze nem is lehet a bolti (ízfokozókkal teli) társával összehasonlítani. Ez sokkal csokisabb, és kicsit kevésbé mogyorós. De: házilag készül, nincs benne E betűs összetevő, egészséges, és pikk-pakk kész van!  Az eredeti recepttől nem sokban tértem el, csak kicsit több olíva és jóval több eritrit került bele. De ez ízlés dolga, tessék csak kóstolgatni!  Én darált, pörkölt mogyorót vettem, hogy megkönnyítsem a dolgomat, de utólag rájöttem, hogy ezt is tovább kell még pirítani, csábítóan illatosra.

Hozzávalók egy 320 ml-es üveghez:
-100g törökmogyoró 
-1 tk-1 ek extraszűz olívaolaj (nekem több kellett bele)
-kb. 80g 85%-os csokoládé (nálam 74%-os volt)
-1 tk kakaópor 
-2 ek kókuszzsír
-1 csipet só
-1 tk vaníliakivonat, -por 
-2-3 ek eritrit (én 4-5 evőkanállal tettem bele)
-kb. 180 ml sűrűbb kókusztej

Pirítsuk a mogyorót illatosra, majd robotgépben egy kevés olíva olajjal aprítsuk krémesre. Ez olyan 5-6 percbe telik majd. Teflon serpenyőben ( kis lángon) olvasszuk fel a csokoládét a kókuszzsírral. Amíg melegszik, adjuk hozzá az eritritet, a kakaót, a csipet sót és a vaníliát. Ha egynemű és krémes-fényes lett a csokikrém, keverjük bele a mogyorót és a kókusztejet. Kóstoljuk meg, ha szükséges, ízesítsünk utána. Melegítsük össze (ne túl forróra). Töltsük üvegbe és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. Ezután jöhet még egy keverés, és kész is van :) Ha hűtőben szeretnénk tárolni (mert hosszabb ideig tartogatnánk), akkor érdemes több folyadékot hozzáadni, mert a hidegtől eléggé összeáll. Ehetjük magában (ez már a bűnözés kategória), kenhetjük kenyérre, mehet buktába, piskótatekercsre, tölthetünk vele mogyorós kiflit…. és a nutellás palacsinta sem utolsó. :-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...