2013. szeptember 25., szerda

Tejszínes-almás amerikai palacsinta (diabetikus)


Beköszöntött az ősz, jöhetnek az almás finomságok!  Az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb édesség ami készülhet belőle, az almás palacsinta. Még inkább, ha amerikai palacsintát sütünk. Nálunk az elmúlt hetekben gyakran készül, hol joghurtos, hol tejszínes változatban. Megoszlanak a vélemények, hogy melyik finomabb, szerintem ez a tejszínes mindent visz.


Hozzávalók 14-15 db-hoz:
-25 dkg DW sütőliszt
-1 ek nyírfacukor
-200 ml tejszín
-200 ml tej
-2 tojás
-100 ml olaj + 1 tk
-2 nagy alma
-1 tk vanília (mag vagy kivonat)
-1 csipet só
-1 tk szódabikarbóna

A tálaláshoz: eritrit (vagy nyírfacukor por) és őrölt fahéj.


Elkészítés:
Mérjük ki a lisztet és vegyítsük el a sóval, a nyírfacukorral és a szódabikarbónával. Adjuk hozzá a tejszínt és keverjük el csomómentesen. Ezután jöhet bele a tej, a tojások sárgája, az olaj és a vanília.  A tojások fehérjét verjük kemény habbá. A megmosott almákat reszeljük le. Én héjastul, a nagy lyukú reszelőn szoktam. Alaposan nyomjuk ki a levét és keverjük a palacsinta tésztába. Végül óvatosan forgassuk bele a tojáshabot. Forrósítsunk fel egy teflon serpenyőt egy leheletnyi olajjal, és süssünk ki a palacsintákat. Én kicsiket szoktam. Akkorákat, mint a tenyerem ujjak nélkül.  Így egyszerre 3 tud süldögélni. Olaj elég az első adag előtt, utána már nem kell kikenni a serpenyőt.  Tálaláskor csak fahéjjal elkevert eritritet szoktam rászórni, és kész.  (Ha valaki inkább fahéjas porcukor állagra hajt, akkor vagy dolgozza meg az eritritet forgókéses aprítóban, vagy használjon hozzá nyírfacukor port).

2013. szeptember 16., hétfő

Szülinapi tiramisu torta (diabetikus)


A szülinapos óhaja parancs! Már, ha nem egy piros Ferrarit szeretne az illető. Szerencsére nem autó volt a kívánság, hanem egy tiramisu torta. :-) Én is imádom, úgyhogy nagy lelkesedéssel álltam neki. És az előbb említett dolog miatt persze diabetikus verzióban készült ez is. 


Hozzávalók a piskótához:
-6 tojás
-12 dkg DW sütőliszt
-12 dkg nyírfacukor
-1 tk szódabikarbóna
-1/2 cs. sütőpor
-1 csipet só

Hozzávalók a krémhez:
-500 g mascarpone
-4 tojás
-3 ek folyékony édesítő
-1 kk vaníliavelő
-1 1/2 cs. (10g-os) zselatin
-6 ek meleg víz

A tejes kávéhoz:
-3 dl tej
-3 tk nescafé
-8 szem édesítő (vagy ízlés szerint folyékony)
-2 tk rum aroma

A tetejére:
-1 dkg keserű kakaó


Először készítsük el a piskótát:

Válasszuk szét a tojásokat. 10 dkg nyírfacukorral egy habverővel habosítsuk addig a tojások sárgáját, amíg a cukor elolvad és a tojás kifehéredik.A maradék nyírfacukorral és egy csipet sóval verjük kemény habbá a tojások fehérjét. Először a cukros tojássárgáját forgassuk bele óvatosan, utána a sütőporral és szódabikarbónával elkevert lisztet. Simítsuk sütőpapírral bélelt 22 cm-es tortaformába, és toljuk 175 fokra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegített sütőbe kb. 30 percre. A vége felé tűpróbával ellenőrizzük.  Ha megsült, hagyjuk hűlni. Vegyük ki a formából, húzzuk le róla a sütőpapírt, és vágjuk három részre. A tejeskávéhoz melegítsünk fel egy deci tejet, oldjuk fel benne a kávét és az édesítőt, majd öntsük fel a többi tejjel. A rum aromát a végén adjuk hozzá. A krémhez válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját adjuk a mascarpone-hoz a folyékony édesítő és a vanília társaságában, és alaposan keverjük össze. A tojások fehérjét verjük kemény habbá.  A zselatint oldjuk fel 6 ek forró vízben. Keverjük el kevés krémmel, majd öntük vissza a többihez, és dolgozzuk össze. Végül forgassuk bele a tojáshabot.


Állítsuk össze a tortát:
A legalsó tortalapot tegyük vissza a formába. A tetejét alaposan locsoljuk meg a rumos kávéval. Simítsuk rá a krém egyharmadát. A középső lap mindkét oldalára kerüljön kávé, majd jöhet a második adag krém. Végül az utolsó lap, aminek csak az alsó fele kap a kávéból. Ha a helyére tettük, kicsit nyomkodjuk meg, és simítsuk a tetejére a maradék krémet. A tetejére szitáljubk keserű kakaót, és tegyük néhány órára a hűtőbe, hogy megdermedjen. Macerásnak tűnik, pedig szerintem nem az. Ez egy könnyű, "nem lehet abbahagyni" torta, csupa ízzel. És annyi dícséretet zsebelhettek be vele, hogy csak na! :-)


Ui: A torta bevonásával én most nem vesződtem. Aki szeretné, felvert tejszínnel, vagy egy kis félretett krémmel kicsinosíthatja. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...