2013. május 29., szerda

Pupusas.......majdnem.


A pupusas El Salvador nemzeti eledele, a quesadillas- hoz hasonlít. A különbség csak annyi, hogy itt a töltelék nem két tésztalap (tortilla) közé kerül, hanem bele sütik a tésztába.  Elkészíthetjük reggelire vagy vacsorára is, de a leginkább kirándulásokra csomagolva praktikus, mert tápláló, finom, bírja a gyűrődést és nem maszatol. 


A töltelék lehet szinte bármi. Ízléstől, fantáziától vagy éppen a hűtő tartalmától függően. Én most egy sonkás- sajtos- kukoricás változatot csináltam, A tésztát pedig napraforgómagos rozslisztből gyúrtam.


 Eredetileg serpenyőben kell megsütni őket, de én egyszerűen lekentem egy kis tojással a tetejüket és betoltam a sütőbe. Nem csak az egyszerűség kedvéért, hanem mert jól megtömtem mindet, hogy beleférjen az összes töltelék, és így inkább nem próbáltam serpenyőben lapogatni a kis drágákat.
20 perc alatt készre is sültek.


Hozzávalók a tésztához (6 db lesz belőle)
-30 dkg liszt (napraforgómagos rozs)
-1 tk sütőpor
-1 tk só
-50 ml olaj
-120 ml víz
Hozzávalók a töltelékhez:
-10 dkg kukorica (mirelit, felengedve és lecsöpögtetve)
-20 dkg sonka
-12 dkg sajt
-2 púpos ek tejföl
-só, bors fokhagyma pehely
A tetejére:
-1 tojás
-1 csipet só


Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze (könnyebb a dolgunk, ha langyos vizet használunk), és kicsit tegyük félre pihenni. A kukoricát csepegtessük le. A sonkát vágjuk kis kockákra, a sajtot reszeljük le. Egy tálban keverjük össze a tejfölt a sóval, borssal és őröljünk bele fokhagyma pelyhet, ennek híján nyomjunk bele 1-2 gerezd fokhagymát, majd keverjük bele a töltelékbe valókat.
A tésztát vágjuk 6 egyenlő részre és nyújtsunk belőlük köröket. Osszuk el rajtuk a tölteléket, hajtsuk félbe őket és csípjük össze alaposan a széleit, nehogy kiszökjön a töltelék.
Itt kéne kicsit lapítani és olaj nélkül egy forró teflon serpenyőben megsütni mindkét oldalukat, de én elhabartam egy tojást egy kis sóval, lekentem a 6 pupusast, és sütőpapírral bélelt sütőlemezen 7-es fokozatra előmelegített sütőben 20 perc alatt hagytam őket megsülni.


A receptre itt leltem rá.


2013. május 27., hétfő

Joghurtos eper leves (diabetikus)


Elfogyott az összes diabetikus lisztem, így ezen a hétvégén nem készült süti. :-( A "nemdolgozós" napokon menetrend szerint ránk törő édesség hiányt ezzel a levessel pótoltam. Működött 
:-) :-) :-)

Hozzávalók 4-5 személyre:
-600 g eper
-400 g natúr joghurt
-200 ml tejszín
-300 ml tej
-200 g nyírfacukor
-1 tk vanília kivonat
-1 tk citromlé
-25 g kukorica keményítő
-450 ml víz



Elkészítés:
500  g megmosott, lecsumázott epret 450 ml vízzel, 1 tk citromlével és 200 g nyírfacukorral tegyünk fel főni. Amikor annyira megpuhult, hogy egy fakanállal könnyen szét tudjuk nyomni, húzzuk le a tűzről és merülő mixerrel dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a tejet és a tejszínt, majd a joghurtot, amiben csomómentesre kevertük a keményítőt. Folyamatosan kevergetve forraljuk fel. Várjunk amíg lehűl, majd tegyük a hűtőbe néhány órára. Én ezután még egyszer átkevertem a mixerrel, hogy jó habos legyen. Tálalás előtt a maradék 10 dkg epret kockázzuk fel és szórjuk a levesbe. 


Ui: ma reggel a következő üzenetet kaptam :
"Köszönöm, hogy megfőzted nekem eddigi életem legfinomabb eper levesét!"

<3 <3 <3

2013. május 18., szombat

Tejszínes epres pite (diabetikus)


A joghurtos meggyes pite olyan finom volt, hogy amint hazaértünk Galyatetőről, máris megsütöttem az epres változatát is. Ezt most nem joghurttal, hanem tejszínes töltelékkel. Felnőttem a feladathoz, és végre vettem egy pite formát, úgyhogy ez már abban sült, nem a piros lábasban. :-) A recept majdnem ugyanaz, de azért bemásolom:


Hozzávalók egy 26 cm-es pitéhez  :
-15 dkg diabetikus liszt + a formához
-1/2 csomag szárított élesztő
-1 tk cukor (nyírfacukor nem jó!)
-4 dkg lágy vaj
-0.7 dl langyos tej
-45 dkg eper
-400 ml tejszín
-2 ek folyékony édesítő
-2 tojás
-1 kk vanília velő vagy 1 tk vanília kivonat
-kevés vaj vagy olaj a formához


Elkészítés:


A vajat és a tejet melegítsük fel. Ne legyen forró, kézmeleg vagy langyos pont jó. Keverjük össze a lisztet a cukorral, egy csipet sóval és a szárított élesztővel, majd öntsük bele tej-vaj keverékét és dolgozzuk lágy tésztává. Ha keménynek érezzük a tésztát, kevés langyos tejföllel lazítsuk. Letakarva meleg helyen pihentessük 1-1,5 órán át. Kevés liszttel nyújtsuk kör alakúra. Akkorának kell lennie, hogy a formában legyen pereme, tehát 2-3 centivel nyújtsuk nagyobbra, mint a forma. A recept nem írja, de azért én ajánlom, hogy vékonyan kenjük ki és szórjuk meg liszttel a formát. Simítsuk bele a tésztát úgy, hogy szép pereme legyen. A tejszínt keverjük össze a tojásokkal, az édesítővel  és a vaníliával. Az epret mossuk meg, csumázzuk ki és szeleteljük fel. Osszuk el a formában, majd öntsük rá a tejszínes keveréket. 180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt készül el. Akkor jó, ha már nem folyós a krém, csak a közepe remeg kicsit. Ha kihűlt, toljuk be néhány órára a hűtőbe. 

Jó étvágyat!

Joghurtos meggyes pite (diabetikus)


A Kiskegyed 2013 áprilisi számában akadt meg a szemem a joghurtos szilvás pite receptjén. Megsütöttem diabetikus verzióban, a szilva helyett meggyel. Az eredeti recepthez képest dupla mennyiségű krém került bele, szerintem így tökéletes. Joghurtból a görögöt választottam, és folyékony édesítővel , vaníliával ízesítettem. Mivel még mindig nem volt hozzá sütő formám, ez is a korábban már bevált piros lábasban készült. :-) 

Hozzávalók egy 26 cm-es pitéhez 
( a saját változathoz) :
-15 dkg diabetikus liszt + a formához
-1/2 csomag szárított élesztő
-1 tk cukor (nyírfacukor nem jó!)
-4 dkg lágy vaj
-0.7 dl langyos tej
-45 dkg magozott meggy 
-1 nagy doboz (330 g) görög joghurt
-2 ek folyékony édesítő
-2 tojás
-1 kk vanília velő vagy 1 tk vanília kivonat
-kevés vaj vagy olaj a formához

Elkészítés:

Az eredeti recept
A vajat és a tejet melegítsük fel. Ne legyen forró, kézmeleg vagy langyos pont jó. Keverjük össze a lisztet a cukorral, egy csipet sóval és a szárított élesztővel, majd öntsük bele tej-vaj keverékét és dolgozzuk lágy tésztává. Ha keménynek érezzük a tésztát, kevés langyos tejföllel lazítsuk. Letakarva meleg helyen pihentessük 1-1,5 órán át. Kevés liszttel nyújtsuk kör alakúra. Akkorának kell lennie, hogy a formában legyen pereme, tehát 2-3 centivel nyújtsuk nagyobbra, mint a forma. A recept nem írja, de azért én ajánlom, hogy vékonyan kenjük ki és szórjuk meg liszttel a formát. Simítsuk bele a tésztát úgy, hogy szép pereme legyen. A joghurtot keverjük össze a tojásokkal, az édesítővel  és a vaníliával. A lecsöpögtetett meggyet osszuk el a formában, majd öntsük rá a joghurtos keveréket. 180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt készül el. Akkor jó, ha már nem folyós a krém, csak a közepe remeg kicsit. Ha kihűlt, toljuk be néhány órára a hűtőbe. Ezután már szeletelhetőSzuper recept, nálunk egy szempillantás alatt elfogyott a sütemény.


2013. május 14., kedd

Joghurtos eperfagyi (diabetikus)


Az idei első jeges desszert :-)
Csak 4 hozzávaló kell hozzá, gyerekjáték elkészíteni, egészséges, ráadásul alig van benne szénhidrát. :-)
Én most a tavaszi mélyhűtő ürítés jegyében még mirelit eperből készítettem.


Hozzávalók 8 pálcikás jégkrémhez: 
( Plusz egy kicsi a Szakácsnak)
-1 nagy doboz (330g) görög joghurt
-200 g eper
-100 g eritrit (vagy 70-80 g nyírfacukor)
-1 kk vanília velő vagy 1 tk vanília kivonat

Elkészítés:
A forgókéses robotgépbe öntsük bele a joghurtot, a vaníliát, az eritritet és az epret, majd kapcsoljuk be a gépet, amíg az eritrit felolvad, és a fagyi alap szép rózsaszín turmixra hasonlít, nagyobb darabok nélkül.
Töltsük a formákba, és tegyük a mélyhűtőbe. Ennyi :-)


Medvehagymás malfatti sajtszószban



Hát, elkészült a medvehagymás malfatti. Egy hét alatt másodszor. Az elsőről ugyanis sikerült véletlenül letörölnöm az összes képet :-( Sebaj, olyan finom, hogy nem bántuk! A receptet Antivalinál találtam, amikor a medvehagyma túrákat vadásztuk a neten. Nem is tudom, hogy a furcsa nevébe szerettem bele, vagy csak a tudat hozott lázba, hogy tele van medvehagymával, minden esetre felkerült a "főzzükeztmegminélelőbb" listámra. Hogy mi fán terem a malfatti ?!  Vali így ír róla:
"A malfatti, szó szerint "rosszul sikerült", mivel kézzel formázott, nem éppen szabályos alakú, eredetileg spenótból vagy mángoldból és ricottából készült pillekönnyű gombóc. Tálalják zsályás vajjal, könnyű paradicsomszósszal. "
Hát most medvehagymából készült, és sűrű sajtszósszal. Az eredeti recept ricottával készül, de volt itthon még 30 dkg sima tehéntúró, így inkább azt használtam fel hozzá. Csak hozzáadtam egy kis tejfölt, robotgéppel krémesítettem, és teljesen olyan állaga lett, mint az egyik jó nevű cég ricottájának.


Hozzávalók 4 személyre:
-35 dkg medvehagyma
-30 dkg túró
-1 ek tejföl
-2 tojás
-15 dkg diabetikus liszt
- 2 ek reszelt parmezán
-só, őrölt szerecsendió
-1-2 ek vaj vagy margarin

A sajtszószhoz:
-6 dkg diabetikus liszt
-6 dkg margarin
-6 dl tej 
-2 dl tejszín
-15 dkg trappista sajt
-só, fehér bors, őrölt szerecsendió


Elkészítés:
A megmosott medvehagymát aprítsuk fel, és egy kevés vajon fonnyasszuk meg. Annyi víz elég hozzá, ami a mosás után rajta marad. Sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ekkor adjuk hozzá a parmezánt, az őrölt szerecsendiót, a tojások sárgáját , a tejföllel kikevert túrót, és a lisztet. Végül forgassuk bele a tojások kemény habbá vert fehérjét.
Forraljunk egy lábasban vizet, sózzuk meg, és a masszából formázott gombócokat kisebb adagokban főzzük meg benne. Ha feljöttek a víz tetejére, akkor szedjük át egy serpenyőbe, amiben vajat olvasztottunk, és forgassuk át benne a malfattikat. Szerintem úgy a legjobb, ha kicsit meg is pirítjuk őket.


A sajtszószhoz olvasszuk fel a margarint, szórjuk bele a lisztet, és kicsit pirítsuk meg. Apránként, folyamatosan keverve adjuk hozzá a tejet, és forraljuk fel. Fűszerezzük sóval, fehér borssal és frissen őrölt szerecsendióval. Keverjünk hozzá 10 dkg reszelt sajtot. Főzni már nem kell, épp elég forró ahhoz, hogy a sajt elolvadjon benne. 
A malfattit tálaljuk a sajtszósszal, a maradék reszelt sajtot pedig szórjuk a tetejére.

Ui: a neve tényleg találó, valóban nem lehet szép, szabályos gombócokat csinálni belőle...


2013. május 8., szerda

Díjat kaptam! :-)


nagy meglepetést szerzett nekem: megkaptam tőle a Best blog díjat. :-) 
Ezúton is köszönöm!
A szabályok szerint tovább kell adnom 4 másik bloggernek, akiknél a rendszeres olvasók száma még nem éri el a 200-at.
Kicsit nehéz feladat. Egyrészt azért, mert mivel minden díjazott továbbadja négy másiknak, idővel mindenki megkapja a díjat. Másrészt azért, mert rengeteg nagyszerű blogot olvasok, és még így is rettentő nehéz négyet kiválasztani.
Hosszas fejtörés után a 4 blog, melyeknek tovább adom a díjat:

Már csak értesítenem kell Őket a jó hírről :-)


2013. május 3., péntek

Ananászos csirkemell


Életem egyik legkedvesebb ajándéka ez az ananász volt. :-)
Mert virágot venni bárki tud, a (diabetikus) édesség is elég kézenfekvő megoldás, de egy ananásszal meglepni valakit az tényleg eredeti ötlet! Történt aztán, hogy viharosra sikerült a hétvége, és a főzésre alig maradt egy órám. Így a  romantikus lovag kiskuktává avanzsált, az ajándékom pedig a tepsiben végezte. Csirkemellekre karikázva, pirosra sült sajt alatt. És bár eredetileg egy fantasztikus karibi tortát képzeltem el belőle, így is megkoronázta az ebédet. Ami időben el is készült...

Hozzávalók 4 személyre:

-80 dkg csirkemell filé
-1 szép ananász
-120 g trappista sajt
-200 ml tejszín
-só, fehér bors, szerecsendió
-olíva olaj


Elkészítés:

Az ananászt hámozzuk meg, karikázzuk fel, és szúrjuk ki mindegyik közepét. (Célszerszám híján egy üdítős kupakkal is megoldható). Reszeljük le a sajtot. A megtisztított csirkemelleket szeleteljük fel, és enyhén ütögessük ki. Fűszerezzük sóval, fehér borssal és őrölt szerecsendióval. Forrósítsunk fel egy teflon serpenyőt és leheletnyi olajon "kapassuk" meg a húsok mindkét oldalát. Fektessük őket kiolajozott tepsibe. Osszuk el rajtuk az ananász karikákat és szórjuk meg a reszelt sajttal. Öntsük rá a tejszínt, és alufóliával letakarva tíz percig percre toljuk közepesen meleg sütőbe (gázsütő 5-ös fokozat), majd fólia nélkül pirítsuk tovább forró sütőben (gázsütő 7-es fokozat), amíg a sajt meg nem pirul a tetején.
Köretnek a barna rizs, vagy a kuszkusz remek választás.

Jó étvágyat!

Medvehagyma túra

A medvehagyma túra szuper volt! Köszönet a Surranók túracsoportnak, hogy ott lehettünk velük Pusztamaróton. Élménybeszámoló helyett mutatok néhány képet: 









Talán még pár napig szedhető, de ha nem, akkor jövőre lehet nagy segítség az amatőr természetjáróknak, hogy ismerjék fel a medvehagymát. Bár szerintem a legbiztosabb mószer, ha megdörzsölitek a levelét. Az illata összetéveszthetetlen.


(Fotó innen:http://www.hazipatika.com/)


Ui: Kb 3 kiló medvehagyma várja a sorsát a mélyhűtőmben. Így szezon ide vagy oda, nálam még egy darabig lesznek ilyen receptek... aztán irány az eperföld :-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...