2013. április 24., szerda

Medvehagymás-sonkás tekercs és kalács csicsókás tésztából


Vasárnap medvehagyma túrára készültünk, és útravalónak ezeket sütöttem. Húsvétról maradt még a mélyhűtőben egy kis sonka, egy zacskó csicsókát pedig hetek óta tologattam, így ezek is bele kerültek. És persze medvehagyma. Homokot vittünk a sivatagba, de nem bánta senki. :-)
Menet közben derült ki, hogy csak 12 muffin forma áll rendelkezésre, így a maradék tésztát egyben sütöttem ki egy kenyér formában. Nem is tudom, melyik lett finomabb...



Hozzávalók a tésztához:
-320 g csicsóka (tisztítva mérve)
-200 ml víz
-2,5 dkg élesztő
-1 csipet cukor
-225 g diabetikus liszt
-225 g CH csökkentő liszt
-2 tojás sárgája
-100 g tejföl
-2 ek olíva olaj
-só


Hozzávalók a töltelékhez:
-500 g főtt, füstölt sonka
-1 csokor medvehagyma
-2 tk mustár
-1 ek tejföl
-2 tojás fehérje
-150 g trappista sajt
-1 kk bors
-só

 Elkészítés:
Keverjük el a kétféle lisztet a sóval, és tegyünk félre belőle 2-3 evőkanálnyit.  200 ml langyos vízbe morzsoljuk bele az élesztőt, keverjük el benne a csipet cukrot és 1 ek lisztet (abból, amit félretettünk). Langyos helyen futtassuk fel. A csicsókát hámozzuk meg és sós vízben főzzük puhára.
 Szűrjük le, törjük át, és hagyjuk kihűlni. Ezután adjuk a liszthez a megkelt kovásszal, két tojás sárgájával, 100 g tejföllel és 2 ek olívával együtt. Dolgozzuk rugalmas tésztává és langyos helyen hagyjuk a duplájára kelni. Ezalatt a sonkát kockázzuk fel, és tegyük forgó késes robotgépbe. Adjunk hozzá 1 ek tejfölt, 2 tk mustárt, 1 kk borsot, ízléstől (és a sonka ízétől) függően sót, és 2 tojás fehérjét. Hagyjuk, hogy a robotgép sonkakrémmé dolgozza. Végül a medvehagymát aprítsuk fel, és keverjük a töltelékhez. Ha megkelt a tészta, a félretett liszttel nyújtsuk ujjnyi vastag téglalappá. Kenjük rá a sonkakrémet, és fedjük be a vékony szeletekre vágott, vagy reszelt sajttal.
Tekerjük fel, mint egy bejglit és vágjuk 2 cm-es darabokra. A csigákat ültessük muffin formákba és 200 fokra előmelegített sütőben (gázsütő 4-es fokozat) süssük addig, míg a sajt kibuggyan és megpirul a tetején.




2013. április 23., kedd

Marcipán ízű sült puding (diabetikus)


Megint gyors desszert kellett, így ismét a jól bevált sült pudingot dobtam össze. Most marcipán ízűt :)))
Az Extra vaníliás sült pudingtól csak annyiban tér el (azon kívül, hogy finom mandula ízű), hogy egy kicsit édesebbre csináltam, és most az egyik tojás sárgája helyett egy egész tojás került bele. Utóbbi csak annak köszönhető, hogy már így is annyi tojás fehérje van a mélyhűtőmbe dugva, amiből egy hadseregnek elég kókuszcsókot süthetnék...

Hozzávalók:
-200 ml tej
-200 ml tejszín
-5 dkg nyírfacukor
-3 tk mandula aroma
-1 egész tojás+1 sárgája
-1 kk vanília velő
-2 dkg 90%-os csokoládé

És ahogy már korábban leírtam: 
Csak össze kell keverni minden hozzávalót, míg a nyírfacukor teljesen feloldódik. Ezután 4 szuflé formában elosztjuk. Tepsibe állítjuk őket, amit a formák feléig töltünk vízzel és közepesen meleg sütőben (gázsütő 4-es fokozat) "rezgősre" sütjük. Ez kb. 45 perc. Ennyi. Nincs vele több munka, mint 3 perc.
Aztán sül magától. Ha elkészült, hagyjuk hűlni. Tegyük a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen. A csokoládéból zöldség hámozóval kanyarítsunk forgácsokat, és tálaláskor szórjuk a pudingok tetejére.

Jó étvágyat! 

2013. április 19., péntek

Füstölt sajtos csirkemell kakukkfüves almaszósszal, rozmaringos édesburgonyával

Tényleg vannak olyan ételek amit lehetetlen jól fotózni, pedig olyan finom, hogy csak na. Hát ezzel én sem indulhatnék az év gyasztro fotója címért... pedig az ízekért és illatokért teljesen oda voltunk.


Hozzávalók 4 személyre:
-4 szép csirkemell filé
-25 dkg füstölt sajt
-25 dkg tejföl
-só, fehér bors, szerecsendió
-olíva olaj
Az almaszószhoz:
-60 dkg alma (tisztítva mérve)
-200 ml főző tejszín
-1 citrom
-3 dkg liszt (diabetikus )
-1 ek nyírfacukor
-1 csipet só
-1 rúd fahéj
-3-4 ágacska kakukkfű
-fél l víz
Köretnek:
-1 kg édesburgonya
-3 ág friss rozmaring
-só és olíva olaj

Elkészítés:
A húst öblítsük le hideg vízzel és töröljük szárazra. Fűszerezzük sóval, fehér borssal, szerecsendióval, és fektessük kiolajozott tepsibe. A sajtot reszeljük le, a felét keverjük a tejfölbe. Enyhén sózzuk, borsozzuk , majd osszuk el a húsok tetején. A maradék reszelt sajtot szórjuk rá. Alufóliával letakarva toljuk 240 fokra előmelegített sütőbe. (Gázsütő 6-os fokozat). Így süssük 25 percig, majd fólia nélkül hagyjuk megpirulni.
Az édesburgonyát hámozzuk meg és vágjuk ujjnyi vastag szeletekre. Sózzuk meg és locsoljunk rá olíva olajat, majd rendezzük el egy tepsiben. A rozmaring ágakról húzzuk le a levélkéket és szórjuk meg vele a batátát, a csupasz ágakat pedig dugjuk közé. Közepesen meleg sütőben süssük, amíg megpuhul.
A citromot alaposan sikáljuk le és vágjunk le egy darabkát a héjából. A levét facsarjuk egy tál hideg vízbe. Ebbe tegyük a meghámozott almát, így nem fog megbarnulni.
Tehát az almákat hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, és vágjuk kockákra. Tegyük egy lábasba és öntsük fel a vízzel. Dobjuk bele a fahéjat, a citromhéjat, egy csipet sót, egy ek nyírfacukrot, és pároljuk puhára. Amikor megpuhult, mixerrel pürésítsük. (szerintem úgy a legjobb, ha hagyunk benne gyümölcs darabokat is). A tejszínben keverjük el csomómentesen a lisztet és habarjuk be vele az almaszószt. Ha egyet rottyant, már kész is. A friss kakukkfüvet csak most, a végén szórjuk bele. A füstölt sajtos csirkemellet tálaljuk az illatos rozmaringos édesburgonyával, és kanalazzunk rá a kakukkfüves almaszószból. Hosszan írtam, de végtelenül egyszerű megcsinálni, úgyhogy bátran próbáljátok ki! Érdemes... :-)

2013. április 13., szombat

Túrós palacsinta (diabetikus)


Nem kellett sokáig gondolkodni, hogy mi legyen a második fogás a paradicsomleves után. Persze, hogy túrós palacsinta!

Hozzávalók a palacsintához:
-250 ml tej
-kb. 450 ml szénsavas víz
-2 tojás
-1 tk nyírfacukor por
-1 csipet só
-50 ml olíva olaj
-250 g diabetikus liszt

Engem meglepett, hogy milyen sok folyadékot vett fel a liszt. Javaslom, hogy a vizet apránként adjátok a tésztához amíg el nem éri a kívánt sűrűséget, mert minden liszt máshogy viselkedik, és a tojások nagysága is eltérő lehet. Akkor jó, ha viszonylag híg a tészta, de bevonja a kanál hátát. Olyan tejszín sűrűségű legyen. Keverjük el a tejet a tojásokkal, a sóval és a nyírfacukor porral. Szórjuk bele a lisztet és kevés vizet hozzáadva kézi habverővel keverjük el csomómentesen. Adjuk hozzá a maradék vizet (ill. annyit, hogy elérjük a megfelelő sűrűséget), végül keverjük bele az olajat is. Pihentessük a tésztát legalább fél órán át! Forrósítsunk fel egy teflon serpenyőt, kenjük ki olajjal és süssük ki a palacsintákat. Elég az első palacsinta előtt kiolajozni a serpenyőt, mivel a tésztában már van olaj, nem fog leragadni. Ebből a mennyiségből 15-20 db palacsinta lesz, a serpenyő méretétől függően.

A túrós töltelékhez:
-500 g túró
-2 tojás sárgája
-1 ek tejföl
-8 dkg nyírfacukor por
-1 citrom reszelt héja
-1 tk citromlé
-1 kk vaníliavelő

Az elkészítés legegyszerűbb módja az, ha a citromhéj kivételével a hozzávalókat egy tálba tesszük, és merülő mixerrel alaposan összedolgozzuk. Végül keverjük bele az alaposan megmosott citrom reszelt héját. Így igazán krémes lesz a töltelék, és alig van munka vele.

Jó étvágyat! :-)

Tipp: Ha Ti is annyira szeretitek a túrós palacsintát mint Mi, és az összeset túrókrémmel szeretnétek megtölteni, akkor készítsetek dupla adagot belőle! Én kénytelen voltam kétszer nekiállni... :-)


Express paradicsomleves (diabetikus)


A paradicsomleves leggyorsabb és legegyszerűbb változata. Igazi menza- feeling. Én így szeretem.

Hozzávalók:
-500 g sűrített paradicsom
-1 l víz
-1 kis fej vöröshagyma
-1 darabka zeller (3 dkg)
-3 dkg diabetikus liszt
-2 ek olíva olaj
-kb. 3-4 dkg nyírfacukor (ízléstől függően)
-só


Elkészítés:
A sűrített paradicsomot a víz felével, a megpucolt darabka zellerrel és a megpucolt, félbe vágott hagymával tegyük fel főni. Ízesítsük sóval és nyírfacukorral. 15 percig hagyjuk rotyogni, majd hevítsük fel az olívát és pirítsuk meg rajta a lisztet. Engedjük fel hideg vízzel, keverjük el csomómentesen és adjuk a leveshez. Főzzük további 5-10 percig, és kész is van. Halásszuk ki belőle a zellert és a vöröshagymát. Levesbetétnek tehetünk bele barna rizst, vagy bulgurt. Én most erről a plusz szénhidrátról lemondtam a túrós palacsinta  javára, és menzás leves ide vagy oda, reszelt parmezánnal és friss bazsalikommal ettem a levest. 
:-)


2013. április 7., vasárnap

Medvehagymás túrópalacsinta


Ismét Nők Lapja Konyha, de most egy régebbi szám. Hogy pontosan melyik, azt nem tudom, mert momentán csak egy gyűrött fénymásolat van a birtokomban az ominózus oldalról. De egy biztos: a recept szuper! Eredetileg kétféle töltelékkel készül; pirított gombával és tejszínes pulykamellel. Mivel a húsvéti hosszú hétvégéből két napot így is a konyhában töltöttem, most csak egy könnyített verzió készült: a tetejére tejföllel kikevert tejszínes krémsajt és paradicsom kockák kerültek. No meg még egy kis medvehagyma. Így is fejedelmi vacsora kerekedett belőle :-) Egy picit változtattam csak a tésztán: a liszt diabetikus, tettem bele 1 kk szódabikarbónát, hogy könnyebb legyen a tészta, és a masszához kevertem egy evőkanál tejfölt is. A recept 6 db palacsintához van megadva, én inkább 4 nagyobbat sütöttem belőle, de lehet akár több picit is, ki hogy szeretné.


 Hozzávalók:
-25 dkg túró
-3 tojás
-4 evőkanál (6dkg) diabetikus liszt
-25 dkg medvehagyma
-olíva olaj a sütéshez
-1 evőkanál tejföl
-só
 A tetejére:
-200 g tejszínes tömlős sajt
-2 púpos ek tejföl
-frissen őrölt színes bors
-2 szem paradicsom
-apróra vágott medvehagyma.


Elkészítés:
A lisztet keverjük el a sóval és a szódabikarbónával. Adjuk hozzá a túrót és a tojásokat, keverjük el alaposan, majd a vékony csíkokra vágott medvehagyma 3/4-ét szórjuk bele és ezzel is dolgozzuk össze. Egy teflon serpenyőt kenjünk ki leheletnyi olajjal, forrósítsuk fel, és süssünk a masszából palacsintákat. (Mindkét oldalát szép pirosra!)  :-)  A krémsajtot keverjük össze a tejföllel, ízesítsük frissen őrölt borssal, és kenjük meg vele a palacsintákat. Szórjunk rá kocákra vágott paradicsomot és a félretett medvehagymát.
Ha ettetek még finomat...

Jó étvágyat!

2013. április 5., péntek

Túrókrémes sütemény blogkóstolóra (diabetikus)


A Blogkóstoló 8. fordulóján -most első ízben- én is játszom. Ezúttal Hani, az Ízemlékek blog szerzője a háziasszony. A játék lényege, hogy a  jelentkező bloggerek és bloggerinák egy virtuális kalapba kerülnek, ahol kisorsolják, kinek a blogjáról kell sütni-főzni valamit. 


"A játéknak egyetlen"díja" van, hogy jobban megismerjünk olyan blogokat, amelyeket eddig kevésbé, vagy még jobban elmélyedhessünk bennük, ha éppen olyan jut, amit már igen."


A nekem sorsolt blog Tortafüggő Mariszé, ami cukorbeteg lévén először kicsit kemény diónak tűnt. A blogot böngészve láttam, hogy van nála néhány diabetikus édesség is, ám végül mégsem ezek közül választottam. Ez a túrós süti nagyon megtetszett, és apró változtatásokkal igazi diabetikus süteménnyé lényegült. És olyan könnyű, mintha vaníliás-túrós felhőt ennénk....    A recepten csak annyit változtattam, hogy a lisztet diabetikusra cseréltem, a cukrot nyírfacukorra, és került bele egy kávéskanál vanília is.


Hozzávalók:
-200 g tehéntúró
-90 g tejföl
-50 g puha vaj
-60 ml meleg tej
-6 tojás
-60 g diabetikus liszt
-20 g étkezési keményítő
-1 csipet só
-1 evőkanál citromlé
-150 g eritrit (100 g nyírfacukorral kiváltható)
-1 kk vanília velő


Elkészítés:
A szoba hőmérsékletű túrót törjük át, és alaposan keverjük ki a vajjal és a tejföllel, majd adjuk hozzá a vaníliát, tejet, a tojások sárgáját és a citromlevet, és ezekkel is keverjük el. A lisztet vegyítsük el a sóval és a keményítővel. Apránként adjuk a túrós krémhez, minden adag után alaposan dolgozzuk el.
A tojások fehérjét az eritrittel verjük kemény habbá, és több részletben forgassuk bele a tésztába. (Óvatosan, hogy ne törjük össze a habot). Öntsük a tésztát sütőpapírral bélelt 20*28-as tepsibe, és vízfürdőben süssük 160 fokra előmelegített sütőben 60-70 percig. Rácson hagyjuk hűlni, vágjuk kockákra, és szórjuk meg a tetejét nyírfacukor porral. Vagy ne. Szerintem nélküle is nagyon finom. :)
Köszönöm a receptet Tortafüggő Marisznak! :)))

2013. április 2., kedd

Medvehagymás zöldborsókrémleves sonkával


Ezt a receptet a Kifőztük legfrissebb számában találtam, az Ízes Kalandok blog érdeme.
Próbáljátok ki. Hibátlan! :-)


Hozzávalók:
-400 g fagyasztott zöldborsó
-300g burgonya (2 közepes)
-8 dkg hagyma (1 közepes) 
-2 gerezd fokhagyma
-1 csokor medvehagyma
-8 dkg vaj
-5dkg liszt (diabetikus)
-1 ek olívaolaj
-1 tk nyírfacukor
-só
-frissen őrölt bors 
-1,5 l sonkalé
-10-15 dkg főtt sonka (nálam azért kicsit több került bele)

Az eredeti recept:
"A megtisztított hagymát, a fokhagymát és a burgonyát kockákra, a medvehagymát vékony csíkokra vágjuk. A vaj felét az olívaolajjal közepes lángon felmelegítjük, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, kb. 1-2 evőkanálnyi medvehagymát, és üvegesre sütjük. Hozzákeverjük a zöldborsót, a burgonyát, néhány percig pároljuk, meghintjük cukorral, sózzuk, borsozzuk és felöntjük kb. 1,5-2 liter vízzel. Közepes lángon, félig lefedve addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor simára turmixoljuk a levest. A főtt sonkát kisebb kockákra vágjuk, keveset félreteszünk a tálaláshoz, a többit a levesbe szórjuk. A sűrítéshez medvehagymás rántást készítünk. A maradék vajat közepes lángon felhevítjük, 3-4 evőkanál vágott medvehagymát megfonnyasztunk rajta, majd megszórjuk liszttel, kissé pirítjuk, majd felöntjük hideg vízzel és besűrítjük vele a levest. Melegen, sonka kockákkal, és a maradék csíkokra vágott medvehagymával tálaljuk.
Tipp: a leveshez adhatunk egy keveset a húsvéti sonka főző levéből is..."

Csak annyit változtattam rajta, hogy a cukrot nyírfacukorra, a lisztet diabetikus lisztre cseréltem, és a víz helyett ragaszkodtam a 1,5 liter sonkalé opcióhoz. 
Nem vagyok leveses, de ez első kóstolásra felkúszott a kedvenc kajáim toplistájára. :-) :-) :-)


Céklás-almás franciasaláta (diabetikus)


A cékla nálunk nagyon megy. Most például a franciasalátába, jó sok almával. Legalább akkora sikere volt, mint egy korábbi Húsvétkor a rózsaszín zöldségkoszorúnak. Hála a múltkor felfedezett előfőzött céklának, plusz munka sem nagyon volt vele.

Hozzávalók 6-8 személyre:
-1 kg franciasaláta-alap
-500 g tejföl
-45 dkg előfőzött cékla
-30 dkg alma
-1 tk mustár
-2 tk folyékony édesítő
-2 tk cirtomlé
-só, fehér bors

Elkészítés:
A franciasaláta-alapot pároljuk meg és tegyük félre hűlni.
A cékla felét turmixoljuk le. Keverjük hozzá a tejfölt, a mustárt, az édesítőt, a citromlét, ízesítsük sóval- borssal. A másik felét és a meghámozott almát is vágjuk kockákra. A megpárolt és lecsöpögtetett (és hideg!) zöldséget forgassuk össze az alma és cékla kockákkal, majd öntsük nyakon a rózsaszín mártással és keverjük össze.Hűtsük be néhány órára. Jól illik a húsvéti sonka és töltött tojás mellé, de hideg sültekkel is nagyon passzol. 


Az a bizonyos zöldségkoszorú :-)

Jó étvágyat!

Medvehagymás töltött tojás

Ééééééééés itt a medvehagyma szezon !!! Most aztán jönnek majd szépen sorban a medvehagymás receptek :-) Az idei első a töltött tojás. Parancsoljatok:

Hozzávalók:
-8 tojás
-4 púpos ek tejföl
-fél csokor medvehagyma
-1 tk mustár
-fehér bors
-zsemlemorzsa
-só
Elkészítés:
A tojásokat főzzük keményre. ( Itt újabban az Ann Burell-féle módszert használom : a tojásokat hideg vízben felteszem főni. Amikor felforr, elzárom alatta a gázt, lefedem, és pontosan 13 perc múlva mehet a hideg vízbe. Így tényleg tökéletesre fő).
A kihűlt, megpucolt tojásokat vágjuk félbe. A sárgájukat szedjük ki és villával törjük össze. Mehet hozzá a tejföl, só és bors, valamint annyi zsemlemorzsa, hogy ne legyen túl lágy a krém. A CUKORBETEGEK NE FELEJTSÉK EL LEMÉRNI! A medvehagymát mossuk meg, vágjuk apróra és keverjük hozzá a többihez. Nyomózsákkal töltsük meg a tojásokat. Kínáljunk hozzá hamis tartár mártást. A receptjét itt találjátok.

Jó étvágyat!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...