2013. augusztus 6., kedd

Ribizlis túrótorta (diabetikus)


A nyári melegben leginkább az ilyen könnyű, gyümölcsös-túrós sütik esnek jól. Szerencsére megleptek egy nagy doboz csodás ribizlivel, így egyenes út vezetett ehhez a tortához. :) A gyümölcs nagyobbik fele a mélyhűtőben landolt, talán ribizli levesként végzi majd mákos habcsókkal... 
De most vissza az aktuális sütihez! Jöjjön a recept :

Hozzávalók a tésztához:
-5 dkg DW sütőliszt
-4 dkg nyírfacukor
-2 tojás
-1 ek natúr joghurt
-1 ek olaj
-1 csipet só
-1 kk szódabikarbóna

A túrós réteghez:
-500 g túró
-200 ml habtejszín
-2,5 ek folyékony édesítő
-1 citrom reszelt héja
-1 csomag (20 g) zselatin fix
-1-1 tk vanília kivonat és citromlé

A tetejére:
-250 g ribizli (tisztítva mérve)
-100 ml víz
-1/2 ek folyékony édesítő
-pici citromlé
-1/2 cs (5 g) zselatin

Elkészítés:
Válasszuk szét a tojásokat. A nyírfacukor felével a tojások sárgáját keverjük fehéredésig, majd a joghurtot és az olajat is keverjük hozzá. A lisztet szitáljuk össze a sóval és a szódabikarbónával, és apránként dolgozzuk bele ezt is.
A nyírfacukor másik felét szórjuk a tojásfehérjékre és verjünk lágy habot belőle. Nem kell túl sok levegőt keverni bele, most nem a magas piskóta a cél! A habot óvatosan keverjük a tésztához, majd simítsuk egy 18 cm-es, sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába. Toljuk 15 percre 180 fokra előmelegített sütőbe. (Gázsütő 2-es fokozat). Kb. 15 perc alatt készre sül, de a biztonság kedvéért végezzünk tűpróbát. Vegyük ki a tortát a formából, húzzuk le róla a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután mehet vissza a tortaformába. A túrót törjük át, keverjük el az édesítővel, a reszelt citromhéjjal, a vaníliával és ízesítsük egy kis citromlével. A tejszínt kezdjük el habosítani, szórjuk bele a zselatin fixet és verjük habbá. Óvatosan forgassuk bele a túróba, majd simítsuk el a torta tetején. Toljuk a hűtőbe dermedni. Ha összeállt, készítsük el a ribizlis réteget. A ribizlit egy kis lábasban 100 ml vízzel tegyük fel főni. Adjuk hozzá az édesítőt és a citromlevet. néhány percig hagyjuk rotyogni, majd merjünk ki belőle egy kis levet, keverjük el csomómentesen a zselatinnal, végül öntsük vissza a többihez. Nem kell tovább forralni! Keverjük alaposan össze és  hagyjuk langyosra hűlni. Öntsük a torta tetejére és tegyük vissza a hűtőbe, míg a felső réteg is megdermed.

Így leírva elég macerásnak tűnik, de biztosítok mindenkit, NEM AZ! És az elégedett hümmögések mindent megérnek... :-)

A recept egy 18 cm-es tortára vonatkozik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...