2013. május 18., szombat

Joghurtos meggyes pite (diabetikus)


A Kiskegyed 2013 áprilisi számában akadt meg a szemem a joghurtos szilvás pite receptjén. Megsütöttem diabetikus verzióban, a szilva helyett meggyel. Az eredeti recepthez képest dupla mennyiségű krém került bele, szerintem így tökéletes. Joghurtból a görögöt választottam, és folyékony édesítővel , vaníliával ízesítettem. Mivel még mindig nem volt hozzá sütő formám, ez is a korábban már bevált piros lábasban készült. :-) 

Hozzávalók egy 26 cm-es pitéhez 
( a saját változathoz) :
-15 dkg diabetikus liszt + a formához
-1/2 csomag szárított élesztő
-1 tk cukor (nyírfacukor nem jó!)
-4 dkg lágy vaj
-0.7 dl langyos tej
-45 dkg magozott meggy 
-1 nagy doboz (330 g) görög joghurt
-2 ek folyékony édesítő
-2 tojás
-1 kk vanília velő vagy 1 tk vanília kivonat
-kevés vaj vagy olaj a formához

Elkészítés:

Az eredeti recept
A vajat és a tejet melegítsük fel. Ne legyen forró, kézmeleg vagy langyos pont jó. Keverjük össze a lisztet a cukorral, egy csipet sóval és a szárított élesztővel, majd öntsük bele tej-vaj keverékét és dolgozzuk lágy tésztává. Ha keménynek érezzük a tésztát, kevés langyos tejföllel lazítsuk. Letakarva meleg helyen pihentessük 1-1,5 órán át. Kevés liszttel nyújtsuk kör alakúra. Akkorának kell lennie, hogy a formában legyen pereme, tehát 2-3 centivel nyújtsuk nagyobbra, mint a forma. A recept nem írja, de azért én ajánlom, hogy vékonyan kenjük ki és szórjuk meg liszttel a formát. Simítsuk bele a tésztát úgy, hogy szép pereme legyen. A joghurtot keverjük össze a tojásokkal, az édesítővel  és a vaníliával. A lecsöpögtetett meggyet osszuk el a formában, majd öntsük rá a joghurtos keveréket. 180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt készül el. Akkor jó, ha már nem folyós a krém, csak a közepe remeg kicsit. Ha kihűlt, toljuk be néhány órára a hűtőbe. Ezután már szeletelhetőSzuper recept, nálunk egy szempillantás alatt elfogyott a sütemény.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...