2012. október 28., vasárnap

"Almás pite" pohárkrém (diabetikus)

Ezen a rövidke hétvégén csak egy pohárkrémre maradt időm. Viszont ez nem semmi: a pörkölt diós és a vaníliás tejszínes mascarpone réteg között fahéjas-szegfűszeges párolt alma van, a tetejére pedig  fahéjas vajban pirított kekszet morzsoltam.

Hozzávalók 4 személyre:
-400 g mascarpone
-200 ml habtejszín
-6 közepes alma
-1 csomag habfixáló
-3 dkg nyírfacukor
-8 dkg dió
-6 dkg diabetikus teasüti
-1 púpozott tk vaj
2 ek folyékony édesítő
-5 szem szegfűszeg
-1 kezeletlen citrom reszelt héja
-1 tk vaníliavelő
-őrölt fahéj.

Elkészítés:
Az almákat hámozzuk meg és vágjuk ki a magházat, majd kockázzuk fel.
1 dl vízzel, 1-2 tk fahéjjal, a reszelt citromhéjjal, a szegfűszeggel, és a nyírfacukorral pároljuk puhára. Hagyjuk kihűlni.
Egy másik serpenyőben szárazon pirítsuk meg a diót és tegyük félre. Ha kihűlt, dörzsöljük le róla a héját és törjük kisebb-nagyobb darabokra.
Forrósítsuk meg a vajat, morzsoljuk bele a teasüteményt és pirítsuk meg.Szórjuk meg fahéjjal.
A hideg (!) tejszínt a habfixálóval, 2 ek folyékony édesítővel és a vaníliával verjük habbá, majd óvatosan forgassuk össze a mascarpone-val.
Felezzük el a krémet. Az egyik felébe keverjük bele a pörkölt diót.
Már csak poharakba kell rétegezni:
Alulra kerül egy kis diós krém, majd a párolt alma,a vaníliás krém, végül a tetejére szórjuk a fahéjas pirított kekszmorzsát.
Tálalásig tartsuk hűtőben.

Jó étvágyat :-)




2012. október 23., kedd

Arancini tüzes sült paprika mártással


Az arancini egy szicíliai sült rizsgolyó,amit mozzarellával, zöldségekkel vagy darált hússal töltenek meg, és paradicsom mártással tálalnak.
Nem egy diétás étel, de régi tervem volt, és most egy receptversenyre végre el is készítettem.
Persze nem a hagyományos recept alapján. A gombócokba mexikói zöldség keverék került, és csípős sült paprika mártással kínáltam.



 Hozzávalók:
-25 dkg barna rizs
-4,5 dl zöldség alaplé
-1 doboz mexikói zöldség konzerv
-3 db zöldpaprika
-3 db kápia paprika
-3 tojás
-1 gerezd fokhagyma
-só
-fehér bors
-3 ek sűrített paradicsom
-1 tk csili szósz
-1 kk csili pehely
-3 dkg vaj
-3 dkg parmezán
-6 dkg zsemlemorzsa
-olaj a sütéshez


Elkészítés:
Az átválogatott,megmosott rizst tegyük fel a zöldség alaplével főni. Forrás után takaréklángon pároljuk puhára. Ha szükséges, kevés vízzel pótoljuk a folyadékot. Amikor elkészült, keverjük bele a vajat és reszeljük bele a parmezánt. Ha langyosra hűlt, keverjünk hozzá egy tojást és teljesen hűtsük le.
A konzervet bontsuk ki és alaposan csepegtessük le a zöldséget. Ízesítsük sóval, borssal.
A rizsből evőkanálnyi mennyiséget lapítsunk szét a tenyerünkön, tegyünk a közepére egy teáskanálnyi zöldséget, fedjük be még egy kis rizzsel, és formázzunk belőle gombócot. (Vizes kézzel könnyebb).
Ismételjük, míg el nem fogy a rizs. A kész golyókat tegyük a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjenek.
A paprikákat a gáztűzhely lángjánál süssük feketére és lefedve pihentessük 15-20 percig , így a gőztől könnyebben le fog jönni a héja. A langyosra hűlt paprika héját húzzuk le, szárát távolítsuk el, vágjuk ketté, és szedjük ki a magokat, majd vágjuk csíkokra. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a csili szószt, a csili pelyhet, a paradicsom pürét, sózzuk, borsozzuk és mixerrel pürésítsük, majd egy kicsit forraljuk össze, hogy az ízek összeérjenek.
Egy magas falú edényben forrósítsunk olajat.
Két tojást verjünk fel kevés sóval, egy másik tálba pedig öntsük bele a zsemlemorzsát.
A golyókat mártsuk először a tojásba, utána hempergessük meg a zsemlemorzsában, és bő, forró olajban süssük pirosra, ropogósra.
A tüzes sült paprika mártással tálaljuk.


Jó étvágyat! :)


Ui: A ház ura szerint a szósznak Piros Arany íze van.Sértődés helyett megpróbáltam a dolog jó oldalát értékelni: TUDOK PIROS ARANYAT CSINÁLNI!!! :)))
A viccet félretéve nekem ízlett. Viszont legközelebb biztos paradicsomszósszal fog készülni és lesz benne hús  is! 

Boci süti (diabetikus)


A boci süti nagy kedvenc volt nálunk, mielőtt cukros lettem.
Eljött hát az ideje, hogy kikísérletezzem a diabetikus változatot.
Jelentem: kész. És nagyon- nagyon finom !!!
A tésztája majdnem ugyanaz, mint a csokoládés joghurt tortáé, a túróba pedig csak egy kis vanília, citromhéj és folyékony édesítő került.
Egyszerűen nagyszerű :-)

Hozzávalók a tésztához:
-15 dkg diabetikus liszt
-3 dkg kakaó por
-1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
-10 dkg nyírfacukor
-csipetnyi só
-6 tojás
-175 g joghurt
-1 dl olaj
Hozzávalók a foltokhoz:
-500 g túró
-2 ek folyékony édesítő
-1 kk vanília velő
-1 kezeletlen citrom reszelt héja
-1 tojás

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Szitáljuk egy tálba a lisztet, a kakaót, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát.
Keverjük hozzá az olajat és a joghurtot.
Válasszuk szét a tojásokat.
A cukor kétharmadát adjuk a sárgájához, a többit a fehérjéhez.
A fehérjéből verjünk kemény habot, a sárgáját pedig addig keverjük, amíg a cukor teljesen felolvad és a tojás kifehéredik.
A lisztes keverékhez először keverjük hozzá a cukros tojás sárgáját, majd óvatosan forgassuk bele a tojáshabot.
Egy 25*35 cm-es tepsi alját béleljük ki sütőpapírral és öntsük bele a tésztát.
Törjük át a túrót és ízesítsük vaníliával, egy kezeletlen (és alaposan megmosott) citrom reszelt héjával és a két ek folyékony édesítővel. Üssünk bele egy kisebb tojás és keverjük jól össze.
Elég lágy lesz a túró, ezen segíthetünk ,ha kis időre betesszük a hűtőbe.
Formázzunk golyókat belőle, és dobáljuk a tésztába. Még egyszerűbb, ha kanállal pottyantjuk bele a foltokat, bár így nem lesz olyan szép.
Ha belekerült a tehén összes foltja, toljuka tepsit az előmelegített sütőbe és 40 perc alatt süssük készre a sütit.
A végeredmény egy pillekönnyű kakaós süti, krémes vaníliás túró pöttyökkel.



:-) :-) :-)

Búbos husi

A búbos hús tulajdonképpen a töltött csirke leegyszerűsített verziója. Nincs vele annyi macera, és szinte bármilyen húsból elkészíthető. Csináltam már csirke-, ill. pulykamellből, de még karajból és combból is.
Ezt a receptet is Anyukámtól tanultam, bár kicsit módosítottam a recepten. A finnyás pasi ugyanis nem szereti a májat, ezért a friss csirkemájat egyszerűen májkrémmel helyettem, és egy kis sajt is került a töltelékbe.
Tökéletes vasárnapi ebéd. Kínáljunk mellé krumplipürét és tejfölös uborkasalátát.

Hozzávalók 4 személyre:
-70 dkg csirkemell filé
-1 fej vöröshagyma
-3 zsömle
-2 kis doboz szárnyas májkrém
-5 dkg bacon
-só, bors
-1 tojás
-1 csokor friss petrezselyem
-5 dkg trappista sajt
-olaj a sütéshez.

Elkészítés:
A húst szeleteljük fel és kicsit ütögessük ki.
Sózzuk- borsozzuk, és kevés olajon hirtelen pirítsuk meg mindkét oldalát. sorakoztassuk olajozott tepsibe.
A bacont és a finomra vágott hagymát pirítsuk meg. Keverjük össze a beáztatott és kinyomkodott zsömlékkel, az apróra vágott friss petrezselyemmel, a májkrémmel, a reszelt sajttal, ízesítsük sóval és borssal, majd keverjünk hozzá egy tojást.
A tölteléket kupacokban pakoljuk a hússzeletekre. Forró sütőben addig süssük, míg a hús átsül, és a töltelék megpirul a tetején.
Ha szükséges (mert a hús már nagyon pirul, a töltelék pedig még nincs kész), akkor a sütés vége felé öntsünk egy kevés vizet a hús alá.
Kínáljunk hozzá krumplipürét és tejfölös uborkasalátát. Cukorbetegek fogyasszák párolt zöldséggel.
Jó étvágyat! :-)

2012. október 14., vasárnap

Almás sütőtök krémleves a mézeskalács ízeivel (diabetikus)

Erre a "karácsony illatú" levesre igazán büszke vagyok!
A sütőtököt megsütöttem, mielőtt a fahéjas-vaníliás-szegfűszeges alma mellé került volna a fazékba.
A tejszíntől selymessé, a méztől (diabetikus) édessé, a mézeskalács fűszerkeveréktől pedig igazán ünnepivé válik.
Már készíteni is öröm: olyan illatok lengedeznek tőle a lakásban, hogy az ember lánya mosolyogva forgatja a fakanalat. Lepjétek meg vele a családot, garantált a siker! :-)
Hozzávalók:
-egy 1300-1400 g-os sütőtők, a héj és a magok nélkül 600 g, ennyi kell a levesbe
-40 dkg illatos alma (tisztítva mérve)
-1 l víz
-200 ml tejszín
-6 dkg diabetikus méz
-5 dkg nyírfacukor
-3 tk mézeskalács fűszerkeverék (cukrozatlan!)
-1 kk vaníliavelő
-4 tk fahéj
-4-5 szem szegfűszeg
És a tálaláshoz rengeteg fahéj!!! :-)

Elkészítés:
A sütőtököt vágjuk félbe. Távolítsuk el a magjait, daraboljuk fel és sorakoztassuk alufóliával bélelt tepsibe. Süssük meg.
Az almákat hámozzuk meg, vágjuk cikkekre, a magházat távolítsuk el és tegyük egy lábasba.
Öntsük fel egy liter vízzel, dobjuk bele a szegfűszeget, szórjuk bele a vaníliát és 2 tk fahéjat, és
főzzük puhára. A megsült sütőtököt (a héját eltávolítva) tegyük az alma mellé, öntsük hozzá a tejszínt és merülőmixerrel pürésítsük.
Keverjük bele a többi fűszert és a nyírfacukrot, tegyük vissza a tűzre és melengessük össze, amíg egyet rottyan.
Fahéjjal megszórva forrón tálaljuk.


Jó étvágyat !

Céklás brownie (diabetikus)

Régi tervem volt a diabetikus céklás brownie. Sikerült egy olyan finom sütit kikísérletezni, amilyet évek óta nem ettem...
A céklát egyáltalán nem lehet benne érezni, viszont ragacsos, csokis, és elolvad az ember szájában.
A finnyás pasinak annyira ízlett, hogy még az sem tántorította el a további majszolástól, amikor elmondtam neki, mit is eszik. Pedig reméltem, hogy így marad nekem még néhány kocka...                                   :-D :-D :-D

Hozzávalók :
-265 g cékla (pucolva)
-175 g sima liszt (a diabetikus elfogyott)
-75 g teljes kiőrlésű rozsliszt
-1 tk sütőpor
-1 tk szódabikarbóna
-30 g keserű kakaópor
-1 doboz natúr joghurt (175g)
-2 tojás
-20 dkg eritrit
-120 ml olaj

A tetejére:
-200 ml tejszín
-15 dkg vaj vagy margarin
-3 dkg keserű kakaópor
-2 tk rumaroma
-10 dkg eritrit (Ízlés szerint lehet több)
-1 kk vanília velő


Elkészítés:
A céklát pucoljuk meg, reszeljük le és pici vizet hozzáadva pároljuk teljesen puhára.
Ha megfőtt, alaposan csepegtessük le és hagyjuk kihűlni.
A tészta száraz hozzávalóit vegyítsük össze, majd adjuk hozzá a joghurtot, az olajat, a tojásokat és a hideg céklát.
Keverjük össze.
Béleljünk ki egy 20*28-as tepsi alját sütőpapírral és simítsuk bele a tésztát.
180 fokra előmelegített sütőben süssük kb 45 percig. (Végezzünk tűpróbát!)
Amíg sül, egy lábasban melegítsük össze a tejszínt, a vajat, az eritritet és a kakaóport.
Várjunk, míg egyet rottyan, majd húzzuk le a tűzről. Keverjük hozzá a vaníliát és a rumaromát.
Amikor a tészta megsült, rögtön öntsük le a csokis keverékkel és hagyjuk hűlni.
Tegyük a hűtőbe néhány órára, míg a máz megszilárdul annyira, hogy szeletelni tudjuk.
Jó étvágyat hozzá!
Vigyázat, függőséget okoz :-D


Mediterrán túrókrém


Egy újabb ötlet, hogy ne bolti vackokkal kenjük meg a kenyeret.
A túróhoz feta sajtot kevertem, kétféle friss bazsalikommal, oreganoval és fokhagymával ízesítettem.
Magos pirítóssal és egy nagy kupac paradicsommal, uborkával verhetetlen vacsora!


Hozzávalók:
-500 g zsírszegény túró
-200 g feta sajt
-1 ek olíva olaj
-2 ek tejföl
-2 gerezd fokhagyma
-1 marék friss görög bazsalikom
-1 marék friss lila bazsalikom
-néhány szál friss oregano
-1 kk só
-1 kk őrölt fehér bors


Elkészítés:
A zöldfűszereket mossuk meg és vágjuk apróra.
Egy villával törjük össze a túrót, keverjük hozzá a feta sajtot, a tejfölt, a zúzott fokhagymát, a kétféle bazsalikomot, az oreganot, az olívát, és sózzuk, borsozzuk.
Tegyük pár órára a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Tálaláskor locsoljunk rá egy kis olívát és díszítsük friss fűszerekkel.
Kínáljunk hozzá magos graham pirítóst és egy nagy kupac zöldséget (paradicsomot, paprikát és uborkát).

Jó étvágyat! :-)

Családi rakottas pulykából, mexikói zöldséggel


Ezt a rakottast rendszeresen csinálom, bár még sosem sikerült kétszer ugyanúgy.
Készült már sertés és marha húsból is, illetve ezek keverékéből. A zöldséget is úgy választom ki hozzá, ahogy épp a kedvem tartja.
A mostani verzió darált pulykacombból van, mexikói zöldséggel.
Nagyszerű választás egy kiadós hétvégi ebédre.
Ez a recept 8 személyre szól,de ha kisebb adagban készítenétek el, nyugodtan megfelezhető.

Hozzávalók 8 személyre:
-1,5 kg krumpli
-1 kg darált pulykacomb
-10 dkg kockázott bacon
-1 fej lila hagyma
-1 kg mexikói zöldségkeverék
-2 nagy doboz tejföl
-20 dkg trappista sajt
-1 ek olaj
-3 gerezd fokhagyma
-3-4 ek tej
-só, fehér bors,őrölt chili.

Elkészítés:
A krumplit sós vízben főzzük puhára és pucoljuk meg.
Egy ek olajon pirítsuk meg a húst 5 dkg bacon-nel, sózzuk, borsozzuk.
Adjuk hozzá az apróra vágott lila hagymát és 2 gerezd zúzott fokhagymát, és egy pici vízzel pároljuk puhára.
Szűrőkanállal szedjük ki a húst, és a visszamaradt szaftban pároljuk meg a mexikói zöldséget egy kis sóval, borssal és egy tk chilivel.
Ha megpuhult, öntsük egy tésztaszűrőbe és alaposan csepegtessük le.
Egy nagy tepsit kenjünk ki vékonyan olajjal.
A krumplit vágjuk karikákra, rendezzük el egy rétegben a tepsi alján, és sózzuk meg.
Erre kerül egy rétegben a hús, a következő pedig a zöldség.
A két doboz tejfölt is sózzuk-borsozzuk, nyomjuk bele a harmadik gerezd fokhagymát és hígítsuk annyi tejjel, hogy könnyen el tudjuk kenni a rakottas tetején.
Ha rákerült a fokhagymás tejfölt is, szórjuk meg a reszelt sajttal és szórjuk rá a a maradék 5 dkg bacont.
Toljuk forró sütőbe és addig süssük, míg a sajt és a bacon pirosra sül a tetején.
Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni! :-D

Jó étvágyat!



2012. október 7., vasárnap

Sült puding csokoládé és vanília ízben (diabetikus)

Erre a receptre az októberi Nők Lapja Konyhában bukkantam rá.
Szeretek saját finomságokkal kísérletezni, de ezt muszáj volt kipróbálni!
Nagyon egyszerű (Kb 5 perc munkát igényel) , egészséges, kevés hozzávalóval, ráadásul alig van benne szénhidrát :-)))
Az újságban a vaníliás puding receptje szerepelt (aminek finom madártej íze van), de én a feléhez kevertem egy kis kakaót, így a megadott mennyiségből 2 vaníliás, és 2 csokis pudingom lett.
Ha szeretnénk valami édességet az asztalra varázsolni, de nincs sok időnk, akkor szívből ajánlom a házi sült pudingot. Amíg a sütőben csücsülnek, addig összedobhatjuk az ebédet.
Hozzávalók 4 személyre:
-2 tojás+1 tojássárgája
-2 ek nyírfacukor
-4 dl tej
-1 rúd vanília (1 kk vaníliavelő)
+ 1 dkg keserű kakaópor
Elkészítés:
-Mérjük ki a tejet, adjuk hozzá a tojásokat, a nyírfacukrot, és a vaníliát, és alaposan keverjük simára.
A felét osszuk el két szuflé formában.
A másik felét keverjük el a kakaóporral.
Mivel hideg a tej, nem tudjuk majd simára keverni a kakaóval, de a sütőben majd szépen feloldódik. Osszuk el a másik két formában.
Állítsuk a formákat egy tepsibe, öntsünk alájuk vizet, és ebben a vízfürdőben süssük őket 140 fokon kb 50 percig. Akkor van kész, ha láthatóan összeáll, és rezgős a teteje.
Jó étvágyat :-)

Ui:Ha tetszett, nézd meg a Fahéjas sütőtök pudingot is!


Csípős narancsos csirkecombok sárgarépás krumplipürével


Hirtelen ötlettől vezérelve csináltam ezt a jó fűszeres, narancsos csirkecombot.
A körettel már gondban voltam: mi illik vajon a narancsos husihoz?!
Egyedül a sárgarépa ugrott be, amit megpárolva a krumplipüréhez kevertem.
Tudom, első hallásra kicsit bizarr, de tökéletesen kiegészíti a 
gyümölcsös, fűszeres, és kicsit csípős ízeket.


Hozzávalók 4 személyre:
-12 csirke alsócomb
-2 narancs héja és leve
-1 citrom héja
-só
-1 kk őrölt fehér bors
-2 kk őrölt chili
-1 rúd fahéj
-2 kk gyömbér
-2 gerezd fokhagyma
-5 szem szegfűszeg
-1 dl olaj
A püréhez:
1,5 kg krumpli
-10+5 dkg vaj
-15 dkg tejföl
-őrölt szerecsendió
-20 dkg sárgarépa lereszelve
-só, őrölt gyömbér.
A mártáshoz:
-a husi szaftja
-2 dl tejszín vagy 200 g tejföl
-fél narancs leve és héja
-só, fehér bors.

Elkészítés:
Alaposan mossuk meg a narancsokat és a citromot. Reszeljük le a héjukat, a narancsok levét facsarjuk ki. Keverjük össze őket, adjuk hozzá a fűszereket és az olajat. A csirkecombokat fektessük abba a tűzálló tálba, amiben majd sütni szeretnénk őket, és öntsük rá a pácot. Takarjuk le, és tegyük egy éjszakára a hűtőbe. A legjobb, ha félidőben meg tudjuk fordítani őket, hogy mindenhol érje a pác.
Másnap csak toljuk be a sütőbe (alufóliával lefedve) és süssük mérsékelt tűznél kb 45 percig, majd vegyük le a fóliát és erősebb lángnál süssük pirosra a combokat. Sülés közben locsolgassuk az alatta rotyogó páccal!
Közben pucoljuk meg a krumplit, vágjuk kockákra és sós vízben főzzük puhára.
Szűrjük le és adjuk hozzá a 10 dkg vajat és a tejfölt, sózzuk ízlés szerint, fűszerezzük őrölt szerecsendióval és törjük át.
A maradék 5 dkg vajon pici vízzel és leheletnyi őrölt gyömbérrel pároljuk meg a megpucolt, lereszelt sárgarépát. Ha megpuhult, keverjük a püréhez.
A mártáshoz a hús szaftjából kapkodjuk ki a fahéj rudat és a szegfűszeget. Melegítsük össze egy fél narancs reszelt héjával és kifacsart levével. Adjunk hozzá 2 dl tejszínt, vagy 200 g tejfölt (én tejszín hiányában így csináltam). Ízesítsük sóval és fehér borssal, és forraljuk fel.
Tálaljuk a csípős-narancsos csirkecombokat a sárgarépás krumplipürével és locsoljuk meg a szafttal.
Jó étvágyat :-)

2012. október 1., hétfő

Áfonyás muffin fahéjas-rumos szilva habbal (diabetikus)


Valami őszi sütit szerettem volna csinálni. A csarnokban vettem egy kis szilvát és áfonyát, mert jó párosításnak tűnt.
Eredetileg mindkettőt bele akartam sütni a muffinba, de amikor magoztam a szilvát és megláttam, milyen gyönyörű színű a húsa, már láttam is magam előtt a szilvás habot a tetejére :-)
Tehát a süti tésztája vaníliás-áfonyás, erre pedig fahéjas-rumos-szilvás tejszínhab került .


Hozzávalók 12 db-hoz:
-25dkg liszt (diabetikus)
-15 dkg eritritol, vagy 12 dkg nyírfacukor
-1-1 tk sütőpor és szódabikarbóna
-1 cs só
-1 kk vanília velő
-150 g natúr joghurt
-2 tojás
-1 dl olaj
-15 dkg áfonya
A tetejére:
40 dkg szilva
-2 ek eritritol (vagy 1,5 nyírfacukor)
-1 tk fahéj
-1 tk rum aroma
-400 ml habtejszín
-1 ek zselatin
-1 csomag habfixáló


Elkészítés:
Mossuk meg a gyümölcsöket, a szilvát magozzuk ki.
A 2 dkg liszt kivételével a száraz anyagokat keverjük össze.
Adjuk hozzá a tojásokat, a joghurtot, az olajat és egy fakanállal dolgozzuk össze. NEM KELL TÚLSÁGOSAN KIDOLGOZNI!
Az áfonyát szórjuk meg a félretett liszttel, és forgassuk a tésztába.
Osszuk el a tésztát a papír kapszlival bélelt 12 lyukú muffin sütőformában.
180 fokra előmelegített sütőben addig süssük őket, amíg színt kap a tetejük, és ha megnyomjuk, visszaugrik a tészta.
A szilvát szórjuk meg a fahéjjal és az eritrittel (vagy nyírfacukorral), öntsük rá a rum aromát, és alaposan turmixoljuk össze.
1-2 kanálnyit vegyünk ki belőle, forrósítsuk fel, és oldjuk fel benne a zselatint, majd keverjük el a többivel.
A hideg (!!!) tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk bele a szilvapürét.
Tegyük néhány órára a hűtőbe, hogy megdermedjen.
Tálaláskor halmozzuk a muffinok tetejére.

Jó étvágyat :-)

Ui: Sajnos a fotózással nem tudtam addig várni, amíg megdermed a hab, ezért a képeken nem látszik, hogy milyen csúcsokat lehet belőle csinálni. Ha tehetitek, előző nap készítsétek el, és kápráztassátok el a családot, a vendégeket, a szomszédasszonyt, bárkit...

Majorannás tejes-májas

Hétvégén megint megcsináltam Anyukám tejes-májasát.
Ez után még az is megnyalja a tíz ujját, aki amúgy nem szereti a májat.
Alig van vele munka, és rettentő finom! A bolti változattal ellentétben pedig csak természetes hozzávalókat tartalmaz. Anya receptjén csupán annyit változtattam, hogy a fokhagyma és a majoranna mellé egy kis kakukkfű is került bele.

Hozzávalók:
-500 g csirkemáj
-200 ml tej
-25 dkg vaj vagy margarin
-5 gerezd fokhagyma
-só, bors (én most frissen őrölt színeset használtam)
-1 csomag majoranna
-1 tk kakukkfű

Elkészítés:
-A megtisztított májra öntsünk 2 dl tejet, nyomjunk bele 3 gerezd fokhagymát, és főzzük meg. (Kb 10 perc).
Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a majorannát és a kakukkfüvet, majd nyomjunk bele még 2 gerezd fokhagymát.
Turmixoljuk össze,és még melegen (nem tűzforrón) keverjük hozzá a 25 dkg vajat vagy margarint.
Öntsük tálakba (ebből a mennyiségből 2, a képen látható tálnyi lett), és ha kihűlt, tegyük a hűtőbe dermedni.
Jó étvágyat :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...