2012. szeptember 23., vasárnap

Vilmoskörtés-málnás muffin (diabetikus)

 
Egy gyors muffin készült a hétvégén, most vilmoskörtével és málnával.
A gyümölcs több benne, mint a tészta. Lédús, zamatos, gyümölcsös. Hmmm...
Ráadásul olyan kavarom-sütöm-falom típusú pikk-pakk süti.
Hát kell ennél több?! 
Hozzávalók:
-3 vilmoskörte (megpucolva 30 dkg)
-15 dkg málna
-16+2 dkg liszt (diabetikus)
-12 dkg nyírfacukor
-1 tk sütőpor
-1 tk szódabikarbóna
-1 kk vanília velő
-1 csipet só
-1 dl olaj
-2 tojás
-150 g natúr joghurt
Elkészítés:
A gyümölcsöket mossuk meg. A körtét vágjuk cikkekre, a magházát vágjuk ki, majd vágjuk kockákra.
 A 2 dkg liszt kivételével a száraz anyagokat keverjük össze.
Adjuk hozzá a tojásokat, a joghurtot, az olajat és egy fakanállal dolgozzuk össze. NEM KELL TÚLSÁGOSAN KIDOLGOZNI!
A gyümölcsöket szórjuk meg a félretett liszttel, és forgassuk a tésztába.
Papír kapszlival bélelt muffin sütőformába kanalazzuk a masszát úgy, hogy csak a forma kétharmadáig töltjük.
180 fokra előmelegített sütőben addig süssük őket, amíg színt kap a tetejük, és ha megnyomjuk, visszaugrik a tészta.


Jó étvágyat !





Brokkoli krémleves fokhagymás sajtkrémmel

Már megint egy leves. Nem ismerek magamra :-D
Egy gyors, könnyű brokkoli krémlevest csináltam a vasárnapi ebédhez.
Semmi flanc, egy kis tejszín, fokhagymás krémsajt, szerecsendió és borsikafű egészíti ki a brokkoli ízét.
Nagyon gyorsan kész van, időhiányban szenvedőknek melegen ajánlom.
Plusz pont, hogy szénhidrát alig van benne!

Hozzávalók:
- 1 kg brokkoli
-180 ml tejszín
-200 g fokhagymás ömlesztett sajt
-só 
-fehér bors
-őrölt kömény
-borsikafű
-frissen őrölt szerecsendió

Elkészítés:
A megmosott brokkolit szedjük rózsáira, a zsenge szárat karikázzuk fel.
Lobogva forró sós, köményes vízben főzzük-pároljuk puhára.
Nem kell, hogy teljesen ellepje. Fedjük le, így a kilógó részek is szépen megpuhulnak.
Amikor már puha (10-15 perc), adjuk hozzá a tejszínt, a sajtot és a többi fűszert és turmixoljuk össze.
Tegyük vissza a tűzre, amíg egyet rottyan, és már kész is. :-)
Én kb 2 liter vízben főztem, így egy igazán könnyű leves született.
Aki sűrűbbre szeretné, párolja kevesebb vízben a brokkolit, vagy a főzés után öntsön le belőle.

Jó étvágyat!



2012. szeptember 22., szombat

Nudli túróból, a dödölle ízeivel


Hirtelen köszöntött be az ősz, és az ilyen fázós időben nagyon jól tud esni valami igazán melengető, tartalmas, jó magyar étel. A dödöllét egyszerűen imádom. És mióta cukorbeteg vagyok, nem ettem. :-( 
Mert valljuk be őszintén: dödölle = szénhidrát szénhidráttal.
DE....megvan a megoldás!!!
A krumpligombóc helyett házi túróból készített nudli !
A tetejére ugyanúgy sült hagyma és sült szalonna került, és tejföllel öntöttem nyakon. Így ugyanaz az ízvilág, de bűnözés nélkül :-D
Akinek a kalóriákra is figyelni kell, az a szalonna helyett pirítson rá apróra vágott csirkemell sonkát, és a tejfölből is zsírszegény változatot válasszon.
Nálunk ez most köret volt a fokhagymával tűzdelt sertéscomb mellé, de főételnek is fogyasztható.
Ebben az esetben használjunk inkább diabetikus lisztet, hogy akkora adag kerülhessen a tányérra, amivel jól tudunk lakni.
És akkor jöjjön a recept:


Hozzávalók 5-6 személyre:
-15 dkg finomliszt
-15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt +5 dkg a szóráshoz
-1 kg túró
-2 tojás
- 2 tojás sárgája
-100 ml tejföl
-só
-30 dkg vöröshagyma
-30 dkg bacon
-1 nagy doboz tejföl
- ( olaj )


Elkészítés:

Törjük át a túrót, keverjük hozzá a tejfölt, a két tojást és a két tojás sárgáját, majd sózzuk meg.
Gyúrjuk össze a liszttel . ( Az 5 dkg kivételével ).
Vegyünk ki egy tenyérnyi gombócot és kevés liszttel megszórva sodorjuk ujjnyi rudakká.
Vágjuk kb 4 centis darabokra. Ismételjük, míg az összes tészta nudlivá nem alakul :-)
Tudom, hogy kicsit pepecs munka, de higgyétek el, megéri.
Dobjuk lobogva forró sós vízbe, várjuk meg, míg feljönnek a tetejére, és főzzük még pár percig.
Fakanállal nyomjunk egyet a lábos oldalához. Ha a nudli rugalmas, visszaugrik, akkor kész.
Fontos, hogy egyszerre mindig csak kis adagot tegyünk a vízbe, különben nagyon lehűti és a tészta szétázik.
A megfőtt nudlikat szűrjük le.
Az apróra vágott szalonnát pirítsuk meg. Dobjuk rá a félfőre vágott hagymát, és süssük meg.
Ha elkészült, szedjük át egy tálba és a visszamaradt zsiradékon forgassuk át a nudlikat, míg egy kis színt kapnak. Ha kevés a zsiradék, pótoljuk kevés olajjal.
Spórolhatunk a zsiradékkal és a munkával is, ha vékonyan kikenünk egy tepsit, szétterítjük benne a nudlikat és forró sütőben sütjük pirosra.
Tejföllel meglocsolva, a sült szalonnával-, és hagymával a tetején tálaljuk.

Jó étvágyat :-)


2012. szeptember 16., vasárnap

Köleskoch :-) (diabetikus)


Rendszeresen használok kölest, de ez az első alkalom, hogy édesség készült belőle.


Régi tervem volt ez a köleskoch, hát most elkészült :-)
Talán követi majd egy "tejbekuszkusz"...

Íme néhány ok, amiért érdemes fogyasztani:
A köles egy szupergabona, ami rendkívül kedvező hatással van a szervezetre.
"A- vitamint, szilíciumot, vasat, foszfort, káliumot, fehérjét, keményítőt, zsírt, rostot, szerves sót tartalmaz. Rendszeres fogyasztása késlelteti az öregedési folyamatokat, csökkenti a vér koleszterin szintjét, erősíti a látást, serkenti az immunrendszer működését, gyulladás csökkentő hatású. Segíti a kötőszövet regenerálódást. A bőr, a haj, a szem, a körmök és a fogak egészségének megőrzésében is jelentős szerepe van." (Leírás innen)
Karban tartja az erek falát,szabályozza a vércukorszintet és a zsír anyagcserét.
Az egyetlen gabona, amely lúgos kémhatású. Könnyen emészthető és nem hízlal.
És még hosszasan lehetne sorolni, de jöjjön a recept :

Hozzávalók egy 24*18-as tepsihez:
-125 g köles (Biopont)
-400 ml tej+400 ml víz
-4 ek eritritol (vagy 3 ek nyírfacukor)
-4 tojás
-1 tk fahéj
-1 csipet só
-1 kk vanília velő
-1 tk vaj vagy margarin a tepsi kikenéséhez


Elkészítés:
Öntsük egy lábosba a 400 ml tejet és ugyanennyi vizet.
Keverjünk el benne 2 ek eritritolt, és 1 tk vanília velőt .
Vágjuk ki a köles zacskóját és szórjuk bele.
Főzzük addig, amíg a köles megpuhul és láthatóan megduzzad. (Kb 20 perc).
Itt még nagyon híg lesz, de így jó.
Fedjük le és hagyjuk teljesen kihűlni. Be fogja szívni az összes vaníliás tejet.
Szórjuk bele a fahéjat, keverjük hozzá a tojások sárgáját, a fehérjét pedig egy csipet sóval és a maradék eritrittel verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk össze a kölessel.
Leheletnyi vajjal kenjünk ki egy kb 24*18 cm-es tepsit és simítsuk bele a masszát.
Előmelegített, közepesen meleg sütőben süssük 60-70 percig.
Ha a teteje barnulni kezd, takarjuk le alufóliával.
Hagyjuk a sütőben (nyitott ajtónál) kihűlni.
Ehetjük fahéjjal megszórva, vagy szilva mártással nyakon öntve :-)
A szilva mártáshoz:
-500 g szilva
-1,5 tk fahéj
-3 ek eritrit vagy 2 ek nyírfacukor
-2 dl víz
Elkészítés:A szilvát mossuk meg és magozzuk ki.
Szórjuk meg az eritrittel, a fahéjjal, és öntsük fel 2 dl vízzel.
Addig főzzük( a vizet pedig folyamatosan pótolva ), amíg a szilva szétesik. 
A végeredmény egy pillekönnyű, nem túl édes desszert. 
Egy picit potyog, ezért nehéz szeletelni. Aki nem szeretne ezzel bajlódni, az öntse a masszát 6 kivajazott szuflé formába, és így süsse meg. Persze így rövidebb a sütési idő. 

Jó étvágyat!










2012. szeptember 15., szombat

Juhtúrós-lilahagymás kuszkusszal töltött kápia paprika




Ezt az ételt fogyaszthatjuk önmagában, előételként, vagy akár köretnek is.

Hozzávalók 2 személyre:
-15 dkg kuszkusz (Biopont)
-300 ml zöldség alaplé
-100 g juhtúró
-120 g tejföl
-10 dkg lilahagyma
-3 db kápia paprika (25 dkg)
-só, frissen őrölt színes bors
-olíva olaj

Elkészítés:
A kuszkuszt forrázzuk le a zöldség levessel, és fedjük le.
Hagyjuk állni 12-15 percig, majd villával keverjük át.
Adjuk hozzá a juhtúrót, a tejfölt, az apróra vágott lilahagymát és ízesítsük sóval, borssal.
A paprikákat mossuk meg, csumázzuk ki és vágjuk félbe.
Távolítsuk el a magokat, és a nagyobb ereket vágjuk ki belőle.
Töltsük meg a kuszkusszal és sorakoztassuk őket kiolajozott tepsibe.
A tetejét spricceljük meg olíva olajjal, és előmelegített forró sütőben addig süssük, míg a teteje színt kap.
Jó étvágyat :-)


2012. szeptember 13., csütörtök

Krumpli krémleves magyaros kölesgolyókkal


Sajnos ősziesre fordult az idő. Minden szürke, esik az eső, és az ember lánya bizony fázik.
Ilyenkor jól esik egy csésze forró krémleves. Most a krumplira esett a választásom, igazi klasszikus hagymás- pirospaprikás kivitelben. Hogy legyen benne egy kis rafinéria, a tetejét ropogós kölesgolyókkal szórtam meg. 

Hozzávalók 2 személyre:
-1 kis fej vöröshagyma (8 dkg)
-30 dkg krumpli
-1 ek olaj
-6 dl zöldség alaplé
-100 g tejföl
-1 babérlevél
-1 gerezd fokhagyma
-1 tk pirospaprika
-só
-magyaros kölesgolyó a tálaláshoz (Biopont)

Elkészítés:
A hagymát és a krumplit pucoljuk meg és szeleteljük fel. 
Forrósítsunk fel 1 ek olajat, dobjuk rá a hagymát, sózzuk meg és pároljuk puhára.
Nyomjunk bele egy gerezd fokhagymát, szórjuk meg pirospaprikával, keverjük meg és dobjuk rá a krumplit.
Öntsük fel az alaplével, dobjuk bele a babérlevelet és főzzük, míg a krumpli meg nem puhul.
Ha kell, még sózzunk utána.
100 g tejfölt keverjünk el egy merőkanálnyi forró levessel, majd öntsük vissza a többihez, és forrásig főzzük tovább, majd húzzuk félre és turmixoljuk össze, míg homogén nem lesz.
Tálaláskor szórjuk meg a tetejét a kölesgolyókkal.

Feltétlenül próbáljátok ki! Én nem rajongok a levesekért, de ez nagyon finom :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...