2012. július 30., hétfő

Rántott camembert dió bundában áfonyás szedermártással

Hétvégén rántott camembert-t csináltam. A különlegesség kedvéért nem zsemlemorzsába, hanem darált dióba bundázva. A pirított dió íze valami fantasztikus az olvadozó sajttal..
Mivel szezonja van, fekete szederből csináltam hozzá mártást, egy kis áfonya lekvárral édesítve.Akár előételként fogyasztjuk, akár könnyű nyári vacsorának, biztosan sikert aratunk vele!
Hozzávalók:
-30 dkg fekete szeder
-4 db camembert sajt
-15 dkg darált dió
-1 nagy tojás (vagy két kicsi)
-6 dkg diabetikus áfonya lekvár
-só, frissen őrölt szerecsendió
-olaj a sütéshez.
Elkészítés:
Mossuk meg a szedret és kevés vízzel, valamint az áfonya lekvárral tegyük fel főni.
Időnként keverjük meg, és rotyogtassuk addig, míg a gyümölcs megpuhul, kicsit szétfő. Ha szükséges, kevés vizet adhatunk hozzá. a elkészült, kóstoljuk meg, hogy kell-e még édesíteni.
A tojást egy csipet sóval és frissen őrölt szerecsendióval verjük fel.
Mártsuk bele a sajtokat úgy, hogy mindenhol érje a tojás, majd forgassuk meg a darált dióban.
Igen, a lisztet szándékosan kihagytam. a camembert sajtot liszt nélkül is jól be tudja vonni a tojás, akkor hát spóroljunk a szénhidráton! :-)
Forró olajban süssük mindkét oldalát addig, amíg megpirul rajta a dió.(Óvatosan, két lapáttal fordítsuk meg!)
Tálaljuk a szeder mártással. Köretnek leginkább párolt rizs illik hozzá.
Jó étvágyat!



2012. július 25., szerda

Képviselőfánkocskák erdei gyümölcsös túrókrémmel (diabetikus)

Megint valami friss, gyümölcsös desszertre vágytam. A piacon csillogva, illatozva kínálgatják magukat a gyönyörű zamatos bogyós gyümölcsök. Vettem hát néhány félét és friss házi túróba kevertem. Ezzel töltöttem meg az aranyló képviselőfánkokat.
Bevallom őszintén, két tepsi fánkot sütöttem, az első ugyanis összeesett. :-(
Kíváncsi természet vagyok, ezért természetesen nem bírtam ki, hogy ne nyitogassam a sütő ajtaját.
A másodiknál már fegyelmezetten kivártam amíg megsül, és ta-damm: tökéletes kövér kis fánkjaim
születtek!
Hozzávalók az égetett tésztához:
-60g margarin
-60 g olaj
-15 dkg diabetikus liszt
-20 g nyírfacukor
-1 csipet só
-250 ml víz
-4 tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
-15 dkg piros ribizli
-15 dkg fekete ribizli
-10 dkg fekete szeder
-500 g túró
-200 ml tejszín
-1 tasak habfixáló
-1 tk vanília velő
-2-3 tk folyékony édesítő.

Elkészítés:
A sütő aljába tegyünk egy kisebb tepsit 1-2 ujjnyi vízzel és melegítsük elő 200 fokra. A keletkező gőztől lesznek majd jó "pufik" a fánkocskák.
Olvasszuk fel a margarint, adjuk hozzá az olajat, a vizet, csipet sót és a cukrot, majd forraljuk fel.
Ha már forr, öntsük bele a lisztet és fakanállal dolgozzuk össze, amíg el nem válik az edény falától.
Húzzuk le a gázról és egyesével dolgozzuk bele a tojásokat.
Fontos, hogy egyszerre csak egyet adjunk hozzá, keverjük addig, amíg teljesen összeáll a 
tészta, és csak utána jöhet a következő.
A kész tésztát pihentessük egy kicsit, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre vizes kézzel formázzunk
kis golyókat belőle. ( Általában nyomózsákkal szoktak halmokat nyomni a tésztából, de számomra fő az egyszerűség!)
Spricceljük meg őket kis vízzel, és toljuk az előmelegített sütőbe.
NE NYISSUK KI AZ AJTAJÁT A SÜTÉSI IDŐ LEJÁRTA ELŐTT!!!
35-40 perc alatt sülnek készre. Ha mégis idejekorán kúsznának elő az illatok a sütőből, akkor 
valószínűleg túl gyorsan sül, inkább tekerjük kicsit lejjebb a hőfokot.
Ha megsültek a fánkok (pufinak és könnyűnek kell lenniük), még 10-15 percig hagyjuk az elzárt sütőben
őket, majd nyissuk ki a sütő ajtaját és hűtsük ki őket teljesen.
A töltelékhez egyszerűen mossuk meg a gyümölcsöket, a ribizlit szárazzuk le, és keverjük össze őket a vaníliával és az édesítővel ízesített, áttört túróval.
a tejszínt a habfixálóval verjük habbá és óvatosan forgassuk a túrókrémbe.
Vágjuk le a kihűlt fánkok tetejét és töltsük meg a krémmel.
Jó étvágyat! 


2012. július 22., vasárnap

Mangós sárgabarack lekvár vaníliával és nyírfacukorral


Így kell a napsütést üvegbe zárni :-)
A sárgabarackot eredetileg egy sütihez vettem, de szokás szerint kitaláltam valami mást.
A mangó a mélyhűtőben lapult, így jött ennek zamatos lekvárnak az ötlete.
Egy 400 ml-es üveg lekvár lesz belőle.


Hozzávalók:
-40 dkg sárgabarack (tisztítva mérve)
-20 dkg mangó
-1 kis citrom leve
-8 dkg nyírfacukor
-fél vanília rúd kikapart magja.

Elkészítés:
-A gyümölcsöt tisztítsuk meg.
A barackot magozzuk ki, a mangót kockázzuk fel.
Egy tökéletesen tiszta lábosba tegyük bele a gyümölcsöt. Adjuk hozzá a nyírfacukrot és facsajuk bele a citrom levét.Vágjuk fel a vaníliát, kaparjuk ki a magjait és adjuk a többihez.
Lassú tűzön főzzük addig, amíg a gyümölcsök szét nem esnek, és lekvár sűrűségűre nem főnek.
Ha lassan puhul és idő előtt sűrűsödik, adjunk hozzá egy kis vizet.
Fontos, hogy csak új fakanállal nyúljunk bele, vagy egy olyannal, amit csak erre a célra használunk!
Ha készre főtt, állítsunk fém tepsire egy alaposan kimosott üveget és töltsük bele a lekvárt.
Zárjuk le, és 24 órára tegyük száraz dunsztba.

Natúr pulykamell konyakos-kakukkfüves tejszín mártással


Egyszerű, mégis különleges fogás hétvégére.
Pulyka medálból készítettem, de csirkemell filéből ugyanolyan finom.
A tejszínes mártásban a konyak, a szerecsendió és a kakukkfű íze keveredik. Hmmm...

Hozzávalók 4 személyre:
-1 kg pulyka medál 
-500 ml tejszín
-0.5 dl konyak
-1 dkg liszt 
-néhány ág friss (!) kakukkfű
-frissen őrölt szerecsendió
-3-4 ek olaj
-só, bors.





Elkészítés:

-A húst enyhén klopfoljuk ki.
Sózzuk, borsozzuk, és keverjük össze két ek olajjal.
Pihentessük legalább fél órát.
Egy teflon serpenyőben kevés olajon süssük pirosra őket.
Ha az utolsó hús is megsült, öntsük a serpenyőbe a 
konyakot és forraljuk el belőle az alkoholt.
VIGYÁZZUNK, LÁNGRA KAPHAT!!!
Fakanállal kapargassuk fel a serpenyő aljára ragadt 
finom pörköket, majd öntsük fel a tejszín háromnegyedével.
A maradékban keverjük el csomó mentesre a lisztet és adjuk
a többihez, majd folyamatosan kevergetve forraljuk fel.
Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval.
Ha felforrt és kicsit besűrűsödött, zárjuk el alatta a lángot és 
adjuk hozzá az apróra vágott kakukkfüvet.
A pulyka érméket a mártással meglocsolva tálaljuk.
Köretnek a héjában sült parázs krumpli remekül illik hozzá, de rizzsel is finom.


Nagy sikert arattam vele, próbáljátok ki Ti is!


:-) :-) :-)






2012. július 8., vasárnap

Levendulás kókuszcsók (diabetikus)


 Levendulás kókuszcsók
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a levenduláról először nekem is a gardrób jut az eszembe. Éppen ezért okozott fejtörést, amikor közzé tettek egy felhívást, amiben levendulával készült ételek-italok elkészítésére buzdították a nagyérdeműt. Hetekig törtem a fejem, hogy mit süssek-főzzek virág nyelven :-)
 Végül elhatároztam, hogy kókusszal párosítom. Íme:
Hozzávalók:
-5 dkg kókuszreszelék
-5 dkg nyírfacukor
-1 tk levendula virág
-2 tojás fehérje
-csipet só
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő a lehető 
legalacsonyabb hőmérsékletre.
A tojásokat válasszuk szét.
A fehérjét egy csipet sóval és a nyírfacukorral verjük kemény habbá, 
majd óvatosan forgassuk bele a levendulát és a kókuszreszeléket.

Egy sütőpapírral bélelt tepsire adagoljunk a tésztából kis halmokat és süssük kb fél órán át.
Ha gázsütőnk van és a legkisebb fokozatot is forrónak találjuk,nyugodtan nyissuk ki az ajtaját,és süssük úgy.(Én így csináltam).
Nem kell teljesen kiszárítani,a kókuszcsók úgy finom,ha ragacsos a közepe.
Ebből a mennyiségből 10-12 darab lesz.

Jó étvágyat!

2012. július 7., szombat

Málnás mini palacsinta vaníliás joghurttal (diabetikus)


Ez aztán a frissítő nyári desszert!
Mini amerikai palacsinták a tésztájában málnával, vaníliás joghurttal leöntve. Hmmm...

 
Hozzávalók a tésztához:
-15 dkg diabetikus liszt
-250 ml natúr joghurt
-15 dkg málna
-3 tojás
-1 dl tej
-2 dkg nyírfacukor
-1 tk szódabikarbóna
-1 csipet só
-kevés olaj a sütéshez.
Hozzávalók az öntethez:
-250 ml natúr joghurt
-1 tk vanília kivonat 
vagy egy fél rúd vanília kikapart magja
-1,5 tk folyékony édesítő.

20-25 db lesz belőle.


Elkészítés:

Szitáljuk össze a lisztet, a szódabikarbónát, és a nyírfacukrot.

Keverjük hozzá a 250 ml joghurtot,a tejet és a tojások sárgáját, majd tegyük be fél órára a hűtőbe pihenni.
Ha letelt a fél óra, keverjük bele a megmosott málnát.
Verjük fel a tojások fehérjét egy csipet sóval és óvatosan forgassuk 
a tésztához.
Egy teflon serpenyőbe tegyünk leheletnyi olajat, forrósítsuk fel, és tegyünk bele kb. evőkanálnyi halmokat a tésztából és kicsit kenjük szét. Takarék lángon süssük őket!
 Amikor buborékok keletkeznek a tetején, akkor fordítsuk meg egy fa spatulával és a másik oldalát is süssük aranybarnára.
Folytassuk a többi tésztával, amíg el nem fogy.
Az öntethez keverjük el a joghurtban a vaníliát és az édesítőt és hidegen kínáljuk a forró málnás palacsintákhoz.


:-D :-D :-D

Csalafinta joghurtos citromfagyi (diabetikus)




Emlékeztek még a Citrus muffinra csalafinta citromkrémmel? Jelentem: megszületett a kistestvére. szintén cukkiniből van, a ház ura pedig újfent nem sejt semmit :-D

Cukkini vs válogatós hapsi:   2:0!
Hozzávalók:
-40 dkg cukkini
-3 nagy citrom
-10 dkg nyírfacukor
-400 g görög joghurt
-200 ml tejszín
-2 ek folyékony édesítő




Elkészítés:




A cukkinit hámozzuk meg és vágjuk kockákra, majd tegyük egy kisebb lábosba.
Öntsük hozzá a nyírfacukrot és reszeljük bele a forró víz alatt alaposan lesikált citromok héját.
Vágjuk félbe a citromokat és piszkáljuk ki a magokat, majd facsarjuk bele a levét úgy, hogy a húsából minél több kerüljön bele. Én szó szerint tíz körömmel szoktam nekiesni, így tényleg csak az nem kerül bele, aminek nem is kell. :-)
Öntsük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje és időnként megkeverve főzzük lekvár sűrűségűre.
Ha kész, hűtsük le.
Ha már hideg, keverjük össze a joghurttal.
A tejszínt verjük fel a folyékony édesítővel és forgassuk a citromos-joghurtos krémhez.
Öntsük egy jól záródó műanyag dobozba és tegyük a mélyhűtőbe.
Amikor kezd megszilárdulni, keverjük át egy villával, és még legalább kétszer ismételjük meg (úgy fél óránként). Így széttörjük a jégkristályokat és jól "gombócolható", krémes fagylaltot kapunk.
Tálalás előtt fél órával tegyük át a normál hűtőbe, így pont jó lesz az állaga az adagoláshoz.


 Ember legyen a talpán, aki meg tudná állapítani, hogy ebben a fagyiban cukkini van!

A végeredmény egy igazán friss, citrusos fagyi a joghurt krémességével. Kell ennél jobb a kánikulában???




"Konfetti" pulyka céklás krumplipürével




Könnyű nyári ebéd: pulykamell filé színes zöldségekkel tűzdelve, köretnek fokhagymás- céklás krumplipüré.


Hozzávalók 4 személyre:
-1,3 kg pulykamell filé
-60 dkg cékla
-2-3 zsenge sárgarépa
-2 szál újhagyma
-2 db kápia paprika
-2 nagy gerezd fokhagyma
-1 kg krumpli
-10 dkg margarin
-12 dkg tejföl
-2 ek fokhagymakrém
-1 tk oregano
-1 tk majoranna
-1 tk őrölt kömény
-olaj
-só.


Elkészítés:

A húst tisztítsuk meg. A fokhagymakrémben keverjük el a majorannát, köményt, oregano-t, borsot és sózzuk meg.
Ezzel a keverékkel kenjük be a húst és tegyük félre pihenni.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A zöldségeket tisztítsuk meg. A cékla egy részét és a paprikát vágjuk csíkokra.
A többi céklát és a krumplit kockázzuk fel és bő, sós vízben tegyük fel főni a megpucolt fokhagyma gerezdekkel együtt. (Ez is megfő a zöldségekkel együtt és amikor összetörjük, isteni ízt ad a pürének).
Egy éles késsel szúrjunk lyukakat a húsba és nyomjuk bele a zöldségeket.
Ha nem sikerül, egy fakanál nyelével ki tudjuk tágítani. 
Ha elkészültünk vele, spárgával vagy konyhai kötözővel kössük össze
a húst, hogy szép, egyenletes formája legyen.
Egy tepsibe löttyintsünk kevés olajat, kb. egy ujjnyi vizet és fektessük bele a pulykát.
Fedjük le alufóliával és süssük, amíg meg nem puhul.
Akkor vegyük le a fóliát, tekerjük feljebb a sütőt és időnként locsolgatva pirítsuk meg.
Ha a krumpli és a cékla megfőtt, szűrjük le.
Adjuk hozzá a margarint, a tejfölt, sózzuk meg és krumplinyomóval törjük össze.
Tálaláskor friss oreganoval vagy majorannával díszítsük.




Szemet gyönyörködtető étel és rettenetesen finom!

2012. július 4., szerda

Besamelben sült kelbimbós dobverők sajt "tapaszokkal"



Ez egy gyorsan összedobott ebédnek indult, de olyan finom lett, hogy muszáj megmutatnom nektek!

Hozzávalók:
-10 db csirke alsó comb
-90 dkg mirelit kelbimbó
-2 db fokhagymás camembert sajt
-6 dkg margarin
-6 dkg kukorica liszt
-6 dl tej 
-1 ek szárnyas fűszer
-1 tk oregano
-1 tk szerecsendió
-1 tk szódabikarbóna
-só, bors, olaj

Elkészítés:
A dobverőket öblítsük le.
A szárnyas fűszert,1 tk sót és az oregano-t keverjük el 1 ek olajjal, és forgassuk bele a combokat.
A kelbimbót bő, sós vízben 1 tk szódabikarbónával főzzük meg.
Készítsük el a besamelt.(A margarint felolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet és kicsit pirítjuk. Felöntjük kevés tejjel, csomó mentesre keverjük, majd a többi tejet hozzáadva folyamatosan kevergetve felforraljuk).Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy teflon serpenyőben hirtelen pirítsuk meg a combokat, majd rendezzük el egy tepsiben.
Tegyük mellé a kelbimbót és öntsük le a besamellel.
A sajtokat vágjuk csíkokra és X alakban rendezzük el a tetején.
Toljuk a sütőbe és addig süssük, míg a teteje pirosra sül.

Jó étvágyat! :-)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...