2012. június 29., péntek

Kakaós piskótatekercs epres-málnás tejszínnel töltve (diabetikus)


A múltkori sütihez (Csokoládés joghurt torta friss gyümölcsökkelolyan finom tésztát sikerült kikísérletezni, hogy úgy gondoltam, abból sütöm a piskóta tekercset is. Egy kicsivel több olajat tettem bele, de ezen kívül ugyanaz. 

Akkor hát a recept:


Hozzávalók:

-12 dkg diabetikus liszt
-3 dkg kakaó por
-1 tk sütőpor
-1 tk szódabikarbóna
-10 dkg nyírfacukor
-csipetnyi só
-6 tojás
-150 g joghurt
-1,5 dl olaj
-150 g eper
-100 g málna
-200 ml tejszín
-1,5 tk zselatin
-5 dkg nyírfacukor por vagy folyékony édesítő ízlés szerint.


Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.Szitáljuk egy tálba a lisztet, a kakaót, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát.Keverjük hozzá az olajat és a 150 g joghurtot.Válasszuk szét a tojásokat. A cukor kétharmadát adjuk a sárgájához, a többit a fehérjéhez. A fehérjéből verjünk kemény habot, a sárgáját pedig addig keverjük, amíg a cukor teljesen felolvad és a tojás kifehéredik.
A lisztes keverékhez először keverjük hozzá a cukros tojás sárgáját, majd óvatosan forgassuk bele a tojáshabot. Egy gáztepsi alját béleljük ki sütőpapírral és öntsük bele a tésztát.
Toljuk az előmelegített sütőbe és kb. 20 perc alatt süssük készre.
Ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert összeesik!!!
Amikor langyosra hűlt, húzzuk le róla a sütőpapírt
és fektessük egy benedvesített konyharuhára, 
majd azzal együtt tekerjük fel.
Így hagyjuk teljesen kihűlni.
Addig a jól lehűtött tejszínt a habfixálóval 
és az 5 dkg nyírfacukor porral vagy ízlés szerinti édesítővel verjük kemény habbá. A zselatint oldjuk fel fél dl meleg vízben és állandóan kevergetve melegítsük fel.
Amikor kicsit lehűlt, vegyünk ki a tejszínből néhány kanállal, és ezzel keverjük el, majd ezt forgassuk össze a többi habbal. Így jobban eloszlik a zselatin. Forgassuk bele a kockákra vágott epret és a málnát.  A piskótát óvatosan hajtsuk ki, távolítsuk el a konyharuhát, töltsük meg a krémmel és újra tekerjük fel.
Csomagoljuk alufóliába vagy folpackba, hogy megtartsa a formáját és tegyük néhány órára a hűtőbe dermedni.
Könnyű, kellemesen csokis-gyümölcsös süti. Próbáljátok ki! :-)



Sonkás túrógombóc snidlingbe hempergetve borsos krémsajt habbal


A túrógombóc bizony sósan is finom!
Ebbe a változatba apróra vágott sonkát gyúrtam és friss snidlingbe hempergettem. Krémsajt habbal tálalom, hogy legyen mibe mártogatni :-)
Előételnek kitűnő, de ebben a nagy melegben akár egy ebédnek is beillik.


Hozzávalók: 
-500 g túró
-4 tojás
-4 ek fokhagymás olaj
-15 dkg sonka
-12 dkg kukorica dara
-só, bors
-2,5 ek olaj
-1,5 ek vaj 
-1 csokor snidling
-200 g natúr vagy tejszínes ömlesztett sajt
-200 ml habtejszín
-1 cs. habfixáló
-só,
-frissen őrölt színes bors.


Elkészítés:
Az ömlesztett sajtot vegyük ki a hűtőből, így könnyebb lesz vele dolgozni.
A túrót törjük át. Adjuk hozzá a tojások sárgáját, a fokhagymás olajat és a kukorica darát. Sózzuk, borsozzuk.
A sonkát vágjuk nagyon apróra és 1 ek olajon pirítsuk meg.
Ha langyosra hűlt, adjuk a túróhoz.
A tojások fehérjét verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk a masszába. Fedjük le és legalább 1 órán át hagyjuk a hűtőben pihenni.
Egy nagyobb lábosban forraljunk vizet és sózzuk meg.
A túrós masszából formázzunk golyókat és kisebb adagokban főzzük ki őket. (Attól fogva, hogy feljönnek a víz tetejére,kb 15 perc).
Közben aprítsuk fel a snidlinget.
Egy serpenyőben forrósítsuk fel a 1,5 ek olaj és ugyanennyi vaj keverékét és pirítsuk meg rajta a gombócokat, majd hempergessük meg a snidlingben. Ami megmarad, egyszerűen szórjuk a tetejére.
A sajtot nyomjuk egy tálba.
A hideg tejszínt a habfixálóval, sóval és jó sok színes borssal verjük fel, majd apránként forgassuk össze a sajttal.
Egy tálkában kínáljuk a gombócokhoz.
Jó étvágyat!






Mediterrán csirke tejszínes zöldborsópürében fürdetett kölessel


Hozzávalók 4-6 személyre:
-1,5 kg csirkemell  filé
-25 dkg mozzarella
-20 dkg gépsonka
-35 dkg paradicsom
-1 fej lila hagyma (10 dkg)
-3 ek olaj
-kevés olíva olaj a tetejére
-só,bors
-1 ek gyros fűszer
-2 tk oregano
-1 tk színes bors
A zöldborsós köleshez:
-1 tk olaj
-450 g zöldborsó
-25 dkg köles (részemről főzőtasakos)
-2 dl főzőtejszín
-1 csokor petrezselyem
-só,bors.
Elkészítés:
A csirkemelleket szeleteljük fel és tegyük tálba.
A fűszereket keverjük el a 3 ek olajjal és ezzel forgassuk össze a húst.
Takarjuk le és tegyük a hűtőbe,amíg előkészítjük a többi hozzávalót. 
A paradicsomot, a mozzarellát, a lila hagymát vágjuk karikára, a sonkát hagyjuk egész szeletekben.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A húsokat még egyszer forgassuk át, hogy mindenhol érje a fűszeres olaj, majd fektessük a szeleteket a tepsi aljára szorosan egymás mellé úgy, hogy lehetőleg sehol ne maradjon üres rés.
Takarjuk be a sonka szeletekkel.
Rendezzük el a tetején a paradicsom karikákat, a mozzarellát, a lila hagymát (mindenhova jusson mindenből), és sózzuk, borsozzuk.
Locsoljuk meg a tetejét egy kis olíva olajjal. Öntsünk alá 1 dl vizet, fedjük le alufóliával és toljuk a sütőbe.
Kb. 30 percig süssük így, aztán vegyük le a fóliát, tekerjük feljebb a hőfokot és addig süssük, míg a teteje szép piros nem lesz.
A kölest bő sós vízben tegyük fel főni,időnként keverjük meg.
A forrástól számítva kb. 16-18 perc alatt készül el.
A zöldborsót forgassuk át az olajon, és öntsük fel 1 dl vízzel.
Sózzuk-borsozzuk és adjuk hozzá a csokor petrezselymet finomra aprítva, majd pároljuk puhára.
Ha elkészült, öntsük fel a tejszínnel és turmixoljuk le.
A megfőtt kölest keverjük össze a petrezselymes borsópürével és tálaljuk a pirosra sült mediterrán csirkével.

2012. június 23., szombat

A legjobb borsófőzelék sajtos húsgolyókkal

 

Hogyan dobjunk fel egy egyszerű borsó főzeléket: Hát így! :-D
Maga a főzelék úgy van elkészítve, ahogy Anyukámtól tanultam.
Csak annyit változtattam rajta, hogy én kukorica liszttel sűrítem, szerintem még finomabb ízt kap tőle.
A húsgolyókat újhagymával ízesítettem, és mozzarella golyókat nyomtam mindegyik közepébe.

Hozzávalók a főzelékhez:
-1 kg mirelit zöldborsó
-1 ek olaj
-5 dkg kukorica liszt
-600 ml tej
-500 ml víz
-1 csokor petrezselyem
-só
-nyírfacukor vagy folyékony édesítő ízlés szerint.

Hozzávalók a húsgolyókhoz:
-500 g darált hús (sertés-marha vegyesen)
-1 zsömle 
-1 szál újhagyma
-1 csomag mini mozzarella
-8 dkg zsemlemorzsa
-1 tojás
-só, frissen őrölt bors
-olaj a sütéshez.

Elkészítés:
A borsót átforgatjuk az olajon, felöntjük a víz felével, és puhára pároljuk.
Amikor megpuhult, megszórjuk a liszttel, alaposan elkeverjük.
Felöntjük a maradék vízzel és a tejjel. Sózzuk, ízlésünknek megfelelően édesítjük és állandó kevergetés mellett felforraljuk.
Ha felforrt, már el is zárhatjuk a gázt, nem kell tovább főzni.
A petrezselymet apróra vágjuk és a főzelékbe keverjük.
Van, aki együtt párolja a borsóval, de szerintem így jobban megmarad az íze, a vitaminokról nem is beszélve! :-)
A darált húst egy tálban összegyúrjuk a tojással, a beáztatott és kinyomkodott zsömlével, az apróra vágott hagymával, a zsemlemorzsával és alaposan sózzuk, borsozzuk.
A mozzarellát lecsöpögtetjük és egy tiszta konyharuhára tesszük, hogy minél kevesebb nedvesség maradjon rajta.
A masszából formázzunk gombócokat úgy, hogy mindegyik közepébe nyomunk egy kis sajtgolyót.
Ne lógjon ki a sajt sehol!
Nekem 17 golyó lett belőle, kettőbe nem jutott sajt, de ez attól is függ, hogy mekkora gombócokat csinálunk.
Ha mindegyikbe szeretnél "meglepetést", akkor inkább vegyél két csomag mozzarellát. Ami megmarad, azt fel lehet használni akár egy könnyű paradicsom salátába, vagy borsikafűbe és fokhagyma pehelybe hempergetve egy tányér spenót tetejére pottyantva feltétnek is tökéletes.
Forró olajban süssük pirosra őket, majd papírtörlőn itassuk le az olajat.



Tálaljuk a zöldborsó főzelékkel. 

Jó étvágyat! :-)


Tonhalas krumpligolyók csilis-citromos joghurttal

Forró tonhalas krumpli golyók hűs citromos-csilis görög joghurttal

Ez az étel egy olyan receptversenyre készült , ahol tonhalat kellett felhasználni.
Arra gondoltam, hogy sokan a tonhal krém, vagy a tonhalas tészta valamilyen változatát készítik majd el, ezért én kitaláltam valami teljesen mást. Íme:


Hozzávalók:
-30 dkg krumpli
-2 konzerv olajban eltett tonhal
-1 szál újhagyma
-1 tojás
-2,5 dkg liszt
-olaj a sütéshez
-só
A joghurtos mártogatóhoz:
-250 g görög joghurt
-1 citrom héja
-0,5 citrom leve
-frissen őrölt csili
-só.

Elkészítés:

A krumplit sós vízben főzzük meg, majd szedjük le a héját.
Rögtön törjük át egy krumpli nyomóval és még forrón adjuk hozzá a két konzerv tonhalat a benne lévő olajjal együtt.
Mivel még forró a krumpli, magába szívja majd a hal és az olaj összes ízét :-)
Sózzuk meg szórjuk bele az apróra vágott újhagymát és jól dolgozzuk el.
Tegyük félre hűlni.
Amikor lehűlt, dolgozzuk bele a tojást+ a lisztet és formázzunk csinos kis golyókat a masszából.
Forró olajban süssük pirosra és papír törlőn csöpögtessük le.

Alaposan mossunk meg egy citromot. Reszeljük le a héját és keverjük a görög joghurthoz.
A adjuk még hozzá a fél citrom levét, egy jó adag frissen őrölt csilit és sózzuk ízlés szerint.

Úgy a legfinomabb, ha frissen sütjük a golyókat és még forrón tálaljuk, a citromos-csilis joghurt kellemesen hideg.


Igazán friss, könnyű étel a nyári forróságban. 
Próbáljátok ki!

Ui: Megtörtént az eredményhirdetés, és: NYERTEM!!!! :-D

KÖSZÖNÖM!

:-))))))))))

Ez azért nálunk nem így van. :-)))
Sőt, épp ellenkezőleg!
Amikor meglátok valami újdonságot, amit én nem ehetek meg, akkor megveszem az uramnak.
Higgyétek el, hogy majdnem olyan örömet okoz (ha nem nagyobbat), mintha én nassolnék belőle.
Izgalmas dolog, ha valami meglepetést rejt a táskánk, és jó látni, milyen örömet tudunk okozni egy kis aprósággal.


A legutóbbi ez volt:



A siker nem maradt el :-))))))))))

2012. június 17., vasárnap

Csokoládés joghurt torta friss gyümölcsökkel (diabetikus)


Ennek a sütinek a története onnan indult, hogy az egyik kedves kollégámtól kaptam egy doboz ribizlit.
Azonnal beindultak a fogas kerekek, hogy milyen süti legyen belőle.  A nagy melegre való tekintettel odáig gyorsan eljutottam, hogy valamilyen joghurt torta. De milyen???
Valami extrára vágytam. A piacon kaptam szép, illatos sárgabarackot. Eddig megvagyunk. Aztán jött az isteni szikra: a konyhaszekrényben lapul egy csomag csoki pasztilla, a barátnőm hozta Olaszországból. Nem diabetikus, viszont 75%-os kakaó tartalmú. Több helyen olvastam már, hogy a cukorbetegek nyugodtan válasszák ezt a diabetikus verzió helyett, így ez került a torta tetejére. Hogy még csokisabb legyen, a tésztája is kakaós.


Hozzávalók:
-12 dkg diabetikus liszt
-3 dkg kakaó por
-1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
-10 dkg nyírfacukor
-csipetnyi só
-6 tojás
-150 g joghurt
-1 dl olaj


A tetejére:
-400 ml hab tejszín
-200 ml natúr joghurt
-400 ml görög joghurt
-3 ek folyékony édesítő
-5 tk zselatin
-1 vanília rúd kikapart belseje
-3 dkg csokoládé pasztilla (min. 75% kakaó tartalmú )
-20 dkg ribizli
-10 dkg sárgabarack.


Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Szitáljuk egy tálba a lisztet, a kakaót, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát. Keverjük hozzá az olajat és a 150 g joghurtot.
Válasszuk szét a tojásokat.  A cukor kétharmadát adjuk a sárgájához, a többit a fehérjéhez. A fehérjéből verjünk kemény habot, a sárgáját pedig addig keverjük, amíg a cukor teljesen felolvad és a tojás kifehéredik. A lisztes keverékhez először keverjük hozzá a cukros tojás sárgáját, majd óvatosan forgassuk bele a tojáshabot. Egy 25*35 cm-es tepsi alját béleljük ki sütőpapírral és öntsük bele a tésztát. Toljuk az előmelegített sütőbe és 35 perc alatt süssük készre. hagyjuk teljesen kihűlni.
Addig keverjük össze a kétféle joghurtot és a folyékony édesítőt.
A jól lehűtött tejszínt verjük habbá a vaníliával és forgassuk a joghurtba. A zselatint oldjuk fel fél dl meleg vízben és állandóan kevergetve forraljuk fel. Amikor kicsit lehűlt, vegyünk ki a tejszínes joghurtból néhány kanállal, és ezzel keverjük el, majd ezt forgassuk össze a többi krémmel. Így jobban eloszlik a zselatin. Simítsuk a tortalap tetejére. Szórjuk a tetejére a ribizlit, a felszeletelt sárgabarackot és a csokoládé pasztillákat.
Néhány órára tegyük a hűtőbe, hogy megdermedjen.


Jó étvágyat! 

Töltött pulykatekercsek tejszínes ajvár mártással és lilahagymás-szalonnás krumplipürével

Tavaly tettem el három üveg ajvárt, és eddig még hozzá sem nyúltunk.
Többek között ezért született ez a recept.
A hozzávalók soknak tűnnek, de ez a recept 8 személyre szól.
Ha kisebb mennyiségben szeretnétek elkészíteni, nyugodtan felezzétek-harmadoljátok a hozzávalókat.


Hozzávalók a pulykatekercshez:
-10,5 kg pulykamedál
-10 dkg camembert sajt
-15 dkg gépsonka
-só,bors
-alufólia
Hozzávalók a mártáshoz:
-0,5 l tejszín
-1 üveg ajvár (kb 30 dkg)
-1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
-1 tk grillfűszer
-1 tk chili pehely
-1-2 gerezd zúzott fokhagyma
-só
Hozzávalók a krumplipüréhez:
-2 kg krumpli
-20 dkg vaj
-300 g tejföl
-2 dl tej
-4 közepes fej lilahagyma
-20 dkg bacon
-2 tk olaj
-só.

Így készítsük el :


A pulykaérméket klopfoljuk ki és sózzuk-borsozzuk.
A sajtot és a sonkát vágjuk annyi felé, hogy a hússzeleteken el tudjuk osztani.
Az alufóliából tépjünk kb. 25*25 cm-es darabokat. (Annyit, ahány szelet húsunk van).
Minden szeletre fektessünk egy szelet sonkát, tegyük rá a sajtot és szorosan tekerjük fel, majd csomagoljuk az alufóliába. A két végét csavarjuk meg, mintha szaloncukor lenne.
Ismételjük meg az összes hússal és sorakoztassuk őket egy tepsibe.
Öntsünk alá egy bő ujjnyi vizet és 190 fokos sütőben süssük kb egy órát.
Egy kicsit hagyjuk pihenni, mielőtt kibontjuk a fóliából!
A megmosott krumplit sós vízben főzzük meg, távolítsuk el a héját.
Még forrón adjuk hozzá a vajat és krumplinyomóval törjük át.
Öntsük hozzá a tejfölt, a felforrósított tejet és sózzuk meg.
Egy serpenyőben egy tk olajon pirítsuk meg a bacont és a lila hagymát, majd adjuk a püréhez és keverjük habosra.
Az ajvárt és a tejszínt keverjük össze. Vegyünk ki belőle néhány kanállal, ebben keverjük el a lisztet, majd öntsük vissza a többihez és kezdjük el melegíteni.
Adjuk hozzá a fűszereket és a zúzott fokhagymát és állandó kevergetés mellett forraljuk fel.
A hústekercseket tálaljuk a krumplipürével és locsoljuk meg az ajvár mártással.
Jó étvágyat!



2012. június 13., szerda

Töltike



Réges-régi tervem volt, hogy töltött szőlőlevelet csinálok itthon.


Mivel fogalmam sincs, honnan szokták beszerezni az ilyesmit, ezért egészen addig meg is állt ezen a ponton, amíg egy drága kollégám (aki egyrészt Zoli, másrészt cukros, nem mellesleg hétvégenként hobbi földműves) meg nem említette, hogy szőlőt fog metszeni.
Azonnal lecsaptam a lehetőségre, ez a drága jó ember pedig le is szállított nekem 85 szép, harsogóan zöld levelet.
Az alap koncepció az volt, hogy több részletben és többféleképpen készül majd el, először " dolmades " formájában.
Persze nem így történt :-)
Darált pulykahúsból, kolozsvári szalonnából, kölesből készültek a töltikék, és a szabolcsi töltött káposzta mintájára paradicsom fürdőben fürösztöttem őket.
Mind a 85-öt......
Ez egy jó nagy adag, de hát töltött káposztát sem két személyre főz az ember!Nálunk nagy sikere volt, hamar elfogyott.
Persze nyugodtan meg lehet felezni az adagokat :-)
Tehát a hozzávalók 8-10 személyre:


-85 szép szőlő levél (ami nincs permetezve!)
-1,5 kg darált pulykahús
-37,5 dkg köles
-15 dkg kolozsvári szalonna apróra vágva
-2 liter paradicsomlé
-20 dkg vöröshagyma
-1 1/2 ek fűszerpaprika
-1 ek fokhagymakrém
-1 ek csípős paprikakrém
-3 nagy gerezd fokhagyma összezúzva
-ízlés szerint valamilyen édesítő a paradicsomléhez
-só, bors.
Elkészítés:
A leveleket mossuk meg.
Forraljunk fel egy fazék vizet. Egy pillanatra merítsük bele őket, aztán rögtön tegyük át egy tál jéghideg vízbe.
A szárakat én egyszerűen egy ollóval levágtam. Olyan zsengék voltak a levelet, hogy felesleges lett volna az erek kivágásával bíbelődni.
A többi hozzávalót a paradicsomlé kivételével keverjük össze a darált hússal.(A kölest is nyersen adjuk hozzá).
A leszárított levelekbe tegyünk kb. egy evőkanálnyi tölteléket és csomagoljuk be úgy, mint a töltött káposztát szokták.
A köles még duzzadni fog, ezért ne legyenek túl szorosak a "csomagok" !
Egy 6l-es fazék aljára helyezzük a szalonna bőrét, és erre pakoljuk szorosan körbe- körbe a töltelékeket.
Ismételjük, amíg el nem fogy minden.
Öntsük fel 2 liter ízlés szerint édesített paradicsomlé és fél liter víz keverékével.
A tetejére tegyünk egy akkora tányért vagy fém fedőt ami belefér, hogy lenyomja a szőlőleveleket és egyenletesen főjön minden.
Fedő alatt főzzük puhára.
Macerásnak tűnik, de nagyon megéri a fáradozást!

Tipp:
A szénhidrát számoláshoz tudnunk kell, hogy hány töltike fog készülni. Ha nem tudjuk pontosan, hány levelünk van és nem szeretnénk főzés közben töltikéket számolgatni, akkor a legkönnyebb módszer, ha egyszerűen megszámoljuk a levágott szőlőszárakat :-)



2012. június 10., vasárnap

Töki pompos

A pompos (más néven langalló vagy kenyérlángos) azokból a régi időkből származik,amikor az asszonyok még otthon, kemencében sütötték a kenyeret.
A türelmetlenül topogó csemetéknek leszakítottak a tésztából egy darabot, kinyújtották és megsütötték, ez jóval gyorsabban készült el, mint a kenyér.
Az egyik legkedveltebb változata, amikor fokhagymás tejföllel kenik meg, a tetejére pedig szalonna, hagyma és reszelt sajt kerül.


A tésztájában az eredeti recept szerint fél kiló fehér liszt van, egy jó adag főtt krumplival.
Meg kellet reformálnom, hogy csak annyi szénhidrátot tartalmazzon, hogy egy jó nagy szelet elfogyasztása is beleférjen a cukorbeteg diétámba.
Krumpliból jóval kevesebb került bele, és hagyományos liszt egyáltalán nincs benne.

Reform töki pompos

Hogy mindkettőnknek a kedvére tegyek, a tepsi egyik fele a fent említett fokhagymás tejföl- szalonna- hagyma-sajt feltéttel készült, a másik felére került paraszt kolbász és hegyes erős paprika is.

Hozzávalók:
-10 dkg krumpli
-2.5 dkg élesztő
-2 dl víz
-1 dkg lenmagpehely
-25+2 dkg diabetikus liszt
-25 dkg lenmagliszt
-3-4 gerezd fokhagyma
-12 dkg lila-, vagy vöröshagyma
-450 g tejföl
-10 dkg kockázott bacon
-1 hegyes erős paprika
-10 dkg kolbász
-15 dkg reszelt trappista vagy edami sajt
-olaj
-só.

Elkészítés:
-A krumplit sós vízben főzzük meg.
Egy nagyobb tálba szitáljuk bele a kétféle lisztet, a lenmagpelyhet, sót, és csináljunk
egy mélyedést a közepébe.
A krumpliról távolítsuk el a héját, törjük át
és ebben a mélyedésben hagyjuk kihűlni.
Két dl vízben oldjuk fel az élesztőt és 
öntsük a többihez.
Gyúrjuk tésztává, kenjük be olajjal és letakarva kelesszük a kétszeresére.
Egy nagyobb tepsit kenjünk ki olajjal és szórjuk meg a félretett liszttel.
annyinak pont kell maradnia, amennyi a nyújtáshoz kell.
Melegítsük elő a sütőt 250 fokra.
Nyújtsuk ki a tésztát a tepsi méretére és fektessük bele.
Nagyon könnyen formázható, gyerekjáték vele dolgozni!
Szurkáljuk meg egy villával és süssük elő 10-15 perc alatt.
Addig a hagymát, paprikát, kolbászt aprítsuk fel, a sajtot reszeljük le.
A tejfölbe nyomjuk bele a fokhagyma gerezdeket és sózzuk meg.
Vegyük ki a tésztát a sütőből.
Akkor jó, ha érintésre már nem ragacsos, nyers tapintású.
Kenjük meg a fokhagymás tejföllel és szórjuk rá a feltéteket.
a tetejére a reszelt sajt kerül.
Toljuk vissza a sütőbe, amíg megpirul a tetején a sajt.

Akinek nem csak a szénhidrát bevitelre kell figyelnie, hanem a kalóriákra is, az
használjon zsírszegény tejfölt, a szalonna helyett sonkát.

Ui: most vettem észre, hogy véletlenül tökmagliszt szerepelt a receptben lenmagliszt helyett. Utóbbival készült, tehát javítottam. Rend a lelke mindennek! :-D

2012. június 7., csütörtök

Fetás-zöld fűszeres csiperke


Pofon egyszerű gombácskák

A héten valahogy nem volt kedvem főzni. Mégis vágytam valami könnyű, gyors vacsorára.
Ezek a gyönyörű gombák már néhány napja a hűtőben dideregtek,
feta sajt pedig mindig van a hűtőben ( meg mozzarella és camembert),
a zöld fűszereket pedig én nevelgetem, úgyhogy meg is született 
a terv, hogy mi legyen a vacsi.
Eszembe sem jutott, hogy feltegyem a blogra, olyan egyszerű étel.
De amikor megkóstoltam.....

Hozzávalók:

-25 dkg csiperke gomba
-12 dkg feta sajt
-frissen őrölt bors
-friss zöld fűszerek vegyesen ( oregano, kakukkfű, bazsalikom )
-olíva olaj.
Elkészítés:
A gombákat tisztítsuk meg. A szárakat vágjuk apróra és tegyük egy tálba.
Keverjük össze a fetával,alaposan borsozzuk meg és adjuk hozzá az apróra 
vágott zöld fűszereket.
Sózni nem kell !!!
Bátran használhattok mást is, én most a fent leírtakra vágytam, de a gomba " szereti " 
a petrezselymet, a snidlinget, a fokhagymát is.
Ezzel a keverékkel töltsük meg a gombák kalapját.
Locsoljunk kevés olajat egy tepsibe és sorakoztassuk bele a gombafejeket.
A tetejüket locsoljuk meg néhány csepp olívával.
Öntsünk alá egy kis vizet (épp csak egy fél centi álljon a tepsiben ) és toljuk kb. 200 fokra előmelegített sütőbe.
Ha itt-ott színt kap a teteje, már kész is van!
Ennyi idő pont elég ahhoz, hogy a gomba megpuhuljon, de még ne essen össze.
Graham kenyérből készült pirítóssal vagy pirított magos kiflivel nagyon finom!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...