2012. június 10., vasárnap

Töki pompos

A pompos (más néven langalló vagy kenyérlángos) azokból a régi időkből származik,amikor az asszonyok még otthon, kemencében sütötték a kenyeret.
A türelmetlenül topogó csemetéknek leszakítottak a tésztából egy darabot, kinyújtották és megsütötték, ez jóval gyorsabban készült el, mint a kenyér.
Az egyik legkedveltebb változata, amikor fokhagymás tejföllel kenik meg, a tetejére pedig szalonna, hagyma és reszelt sajt kerül.


A tésztájában az eredeti recept szerint fél kiló fehér liszt van, egy jó adag főtt krumplival.
Meg kellet reformálnom, hogy csak annyi szénhidrátot tartalmazzon, hogy egy jó nagy szelet elfogyasztása is beleférjen a cukorbeteg diétámba.
Krumpliból jóval kevesebb került bele, és hagyományos liszt egyáltalán nincs benne.

Reform töki pompos

Hogy mindkettőnknek a kedvére tegyek, a tepsi egyik fele a fent említett fokhagymás tejföl- szalonna- hagyma-sajt feltéttel készült, a másik felére került paraszt kolbász és hegyes erős paprika is.

Hozzávalók:
-10 dkg krumpli
-2.5 dkg élesztő
-2 dl víz
-1 dkg lenmagpehely
-25+2 dkg diabetikus liszt
-25 dkg lenmagliszt
-3-4 gerezd fokhagyma
-12 dkg lila-, vagy vöröshagyma
-450 g tejföl
-10 dkg kockázott bacon
-1 hegyes erős paprika
-10 dkg kolbász
-15 dkg reszelt trappista vagy edami sajt
-olaj
-só.

Elkészítés:
-A krumplit sós vízben főzzük meg.
Egy nagyobb tálba szitáljuk bele a kétféle lisztet, a lenmagpelyhet, sót, és csináljunk
egy mélyedést a közepébe.
A krumpliról távolítsuk el a héját, törjük át
és ebben a mélyedésben hagyjuk kihűlni.
Két dl vízben oldjuk fel az élesztőt és 
öntsük a többihez.
Gyúrjuk tésztává, kenjük be olajjal és letakarva kelesszük a kétszeresére.
Egy nagyobb tepsit kenjünk ki olajjal és szórjuk meg a félretett liszttel.
annyinak pont kell maradnia, amennyi a nyújtáshoz kell.
Melegítsük elő a sütőt 250 fokra.
Nyújtsuk ki a tésztát a tepsi méretére és fektessük bele.
Nagyon könnyen formázható, gyerekjáték vele dolgozni!
Szurkáljuk meg egy villával és süssük elő 10-15 perc alatt.
Addig a hagymát, paprikát, kolbászt aprítsuk fel, a sajtot reszeljük le.
A tejfölbe nyomjuk bele a fokhagyma gerezdeket és sózzuk meg.
Vegyük ki a tésztát a sütőből.
Akkor jó, ha érintésre már nem ragacsos, nyers tapintású.
Kenjük meg a fokhagymás tejföllel és szórjuk rá a feltéteket.
a tetejére a reszelt sajt kerül.
Toljuk vissza a sütőbe, amíg megpirul a tetején a sajt.

Akinek nem csak a szénhidrát bevitelre kell figyelnie, hanem a kalóriákra is, az
használjon zsírszegény tejfölt, a szalonna helyett sonkát.

Ui: most vettem észre, hogy véletlenül tökmagliszt szerepelt a receptben lenmagliszt helyett. Utóbbival készült, tehát javítottam. Rend a lelke mindennek! :-D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...