2012. április 15., vasárnap

Zsályás pulykanyársak céklás-zöldborsós kölessel

Íme a hétvégi menü. :-)


Hozzávalók:

-80 dkg pulykamell filé
-30 dkg cékla
-375 g köles
-1 zöldborsó konzerv
-3 ek tejszín
-25 dkg császárszalonna
-2 dl zöldségleves(esetleg húsleves valamilyen szárnyasból)
-só,bors,szárnyas fűszer
-1 ek. fokhagymás olaj
-kb. 30 db zsálya levélke
- kevés olaj
- 8 db bambusz nyárs ( Persze a fém is jó) .


Elkészítés:

A húst mossuk meg, és itassuk le róla a vizet. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük a szárnyas fűszerrel és locsoljuk meg 1-2 evőkanál olajjal, majd forgassuk össze.
Ha bambusz nyársat fogunk használni, akkor áztassuk vízbe őket.

A kölest mossuk át, és tegyük fel bő sós vízben főni. (Kb. a forrástól számítva 16-18 perc alatt készre fő).
Ne felejtsük el időnként megkeverni!
Amíg fő, vágjuk a szalonnát és a húst kisebb kockákra.
Mossuk meg a zsálya leveleket.

Ha mindezzel kész vagyunk, készítsük el a nyársakat: felváltva tűzzünk rá a szalonnából  a pulykából, és zsályalevelekből. Én 3 levélkét tűztem egy nyársra.
Valahogy így:


Kiolajozott tepsibe fektetjük őket,kis vizet öntünk alá, és betoljuk az előmelegített sütőbe.
                                                       VAGY
Jön a jó idő,aki teheti vegye elő a kerti grillt, és süsse meg azon a nyársakat. :-)

Ha a köles megfőtt,csorgassuk rá a fokhagymás olajat,a zöldséglevest, keverjük át és fedjük le.

A céklát pucoljuk meg, vágjuk kisebb darabokra és tegyük az aprítógépbe.Öntsük hozzá a tejszínt, szórjuk bele a megmaradt zsályaleveleket, sózzuk, borsozzuk, és aprítsuk olyan apróra, mintha a cékla reszelve lenne.
Ezután keverjük a köleshez. Már ránézni is gyönyörűség! :-)
A zöldborsóról öntsük le a levét,öblítsük át, és miután lecsöpögtettük, ezt is keverjük hozzá a céklás köleshez.



Ha a nyársak megsültek-megpirultak, akkor már csak tálalni kell.Ha a konzervnek a másik végét is levágjuk, akkor nagyszerű forma lesz belőle a köles tálalásához.Így csinálják a nagyok is, csak valami méregdrága formával. :-)
Persze forma nélkül is igen guszta...



A zöldborsó persze lehet friss, vagy mirelit is. Nekem ez a konzerv már régóta árválkodott a kamrámban, ezért esett erre a választás.
Jó kis laktató, mégis egészséges étel.Próbáljátok ki!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...