2012. április 19., csütörtök

Mákos muffin málnasipkával (diabetikus)


A diabetikus süti azon kívül, hogy nem tartalmaz hagyományos cukrot, mézet, aszalt gyümölcsöt, vagy ezzel készült hozzávalókat, akkor igazán jó, ha a megengedett hozzávalók is olyan arányban vannak benne, hogy az lehetőleg minél kevesebb szénhidrátot tartalmazzon.
Erre az egyik megoldás, hogy szénhidrát csökkentett lisztet használunk,a másik pedig, hogy helyettesítjük (egy részét vagy az egészet) valamivel.
Én most az utóbbit választottam, mivel a mák erre kitűnően alkalmas és pillekönnyű omlós tésztát tudunk sütni belőle.
A blogon terveim szerint még sok hasonló mákos, kókuszos és diós recept szerepel majd, hogy az édesszájú cukorbeteg is találjon csábító alternatívát a nassolásra, ill. azok is, akik diétáznak.

De most jöjjön ez a recept.

Mákos muffin málnasipkával




Hozzávalók a tésztához:
Keverjük a tésztába a málnát

-20 dkg darált mák
-1 cs. sütőpor
-8 dkg nyírfacukor
-5 tojás
-csipetnyi só
-150 g tejföl
-10 dkg málna
-pár csepp vanília aroma



Hozzávalók a málnasipkához:

Ellenállhatatlan rózsaszín tejszínhab
-15 dkg málna
-10+3 dkg nyírfacukor
-150 g mascarpone
-1 púpos tk zselatin
-0.5 dl víz
-400 ml tejszín
-2 csomag 8g-os habfixáló
-málnaszörp, vagy piros ételfesték


Így készítsük el:

Egy tálban keverjük össze a mákot, a sütőport, a nyírfacukrot, adjuk hozzá a tejfölt és az öt tojás sárgáját, a vanília aromát, végül óvatosan forgassuk bele a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét.
Adjuk hozzá a 10 dkg málnát.
Két muffin tepsit béleljünk ki papír kapszlival.Ebből a mennyiségből 20 db muffin lesz.
Fontos, hogy az üresen maradt mélyedéseket töltsük meg vízzel, így egyenletesen fognak sülni a muffinok.
Töltsük a kapszlikat 2/3-ig tésztával, és toljuk előmelegített közép meleg sütőbe.
Kb. 30 perc alatt sül készre, de mindenképp végezzünk tűpróbát.
A sipkához a málnát tegyük egy kis lábasba 3 dkg nyírfacukorral és egy nagyon kicsi vízzel,és forraljuk össze.Ha már lekvár sűrűségű,öntsük bele a 0.5 dl langyos vízben feloldott zselatint,várjunk míg egyet rottyan, és  húzzuk félre hűlni.Amikor langyos, keverjük hozzá a mascarponét is.
Addig a hideg (!!!) tejszínt a 10 dkg nyírfacukorral, a 2 habfixálóval és egy kis málnaszörppel vagy természetes ételfestékkel verjük kemény habbá.
Ha kihűlt, óvatosan keverjük össze a málnás-zselatinos résszel, és a díszítésig tegyük hűtőbe.
Az elkészült és kihűlt muffinokra habzsákból nyomjunk csinos kis sipkákat, esetleg szórjuk meg kis mákkal, vagy díszítsük málnaszemekkel.





-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...